5 preprostih načinov za izboljšanje vaše prehrane

1. Smutiji

Smutiji so enostaven način, da v enem priročnem obroku zaužijete največ hranil. Dodate lahko celo vrsto sadja, zelenjave, kot so zamrznjene bučke ali cvetača, ter listnata zelenjava. Dodate lahko tudi zdrave maščobe in beljakovine iz chia, konopljinih ali lanenih semen. Preverite trike za pripravo okusnih smutijev in katere sestavine ne smejo manjkati v vašem smutiju, da bo poln antioksidantov, vitaminov in mineralov. Spomladi še še posebej koristno, da v smutije vmešate čim več zelenja (svežega ali v obliki izvlečkov in dehidriranih sokov v prahu). Lahko pa dodajate tudi alge, moringo, seveda pa ne pozabite na vse kar raste v naravi in je užitno.

2. Sočenje

Sočenje vam omogoča, da zaužijete veliko več sadja in zelenjave, kot bi jih bilo mogoče pojesti. Ne samo, da dobite veliko dozo vitaminov in mineralov, temveč lahko s spreminjanem sestavin dobite večjo raznolikost hranil. 

Preberite tudi: kaj je superzelenje?

3. Jejte polnovredna živila

Če uživate surovo hrano, v njenem naravnem stanju, boste dobili največ hranil kar je možno. Sveža neobdelana živila so polna vitaminov, mineralov in fitokemikalij, ki zagotavljajo zaščito pred boleznimi, kot so poškodbe arterij, bolezni srca in nekatere vrste raka. Številne fitokemikalije imajo antioksidativne lastnosti. Med fitokemikalije spadajo flavonoidi, kapsaicin, insoflavoni in indoli.

4. Jejte hranljivo hrano

Živila bogata s hranili, kot so oreški in semena, so za telo pravi hranilni paket. Tudi v manjših količinah lahko vašemu telesu zagotovijo dnevne potrebe po osnovnih hranilih. Ostala hranljiva živila vključujejo ohrovt, morske alge, jagodičevje in lečo. Preberite tudi: kaj so antioksidanti in kje jih najdemo?

5. Uporabite več zelišč in začimb

Zelišča in začimbe vašim jedem ne dodajo samo okusa, ampak tudi hranila, brez velikega vnosa kalorij. Ingver na primer vsebuje zelo močne protivnetne spojine, imenovane gingeroli. Pri ljudeh z artritisom se z rednim uživanjem ingverja zmanjšajo bolečine ter izboljša gibljivost. Ingver je vir magnezija, B6, kalija, mangana in bakra.

Preberite tudi: 80 naravnih živil za domačo lekarno

Ker spodbuja cirkulacijo, pomaga pri sistemskem čiščenju kože, črevesja in ledvic. Je protivneten in uničuje številne črevesne zajedavce.

Čeprav je najbolje, da čim več hranil vnesete s polnovredno hrano, vam lahko dopolnila pomagajo, da boste dobili dodatno okrepitev hranil, ki jih potrebujete. Ne glede na to, ali po treningu zaužijete hitri beljakovinski napitek ali če zaužijete magnezij za boljši spanec, pomembno je, da ugotovite, kaj vam ustreza. Če boste sledili uravnoteženi prehrani, ki vsebuje veliko polnovredne hrane, sadja in zelenjave, boste dobili vsa hranila, ki jih potrebujete za zdravo telo.

 

Pripravila: Alina Marzel, osebna trenerka

Viri: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/vegan-supplements-101

Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE