Katero obliko magnezija izbrati za boljši spanec in počutje?

Imate težave s spancem, ste razdražljivi? Morda se rešitev skriva v magneziju. A katero obliko magnezija izbrati?


Magnezij je eden najpomembnejših mineralov v našem telesu, saj je vključen v več kot 300 encimskih reakcij. Mineral je nujen za zdravje kosti, mišic in možganov ter sodeluje v različnih procesih v telesu, kot so: sproščanje energije pri presnovi, pomoč pri uravnavanju in nadzorovanju odziva na stres, ohranjevanje delovanja mišic in živcev, spodbujanje zdravega imunskega sistema in podpora bolj kakovostnemu spancu. S tako široko in zapleteno vlogo v telesu ni presenetljivo, da magnezij ponuja toliko neverjetnih koristi. 

Ker naš organizem magnezija ne proizvaja, ga moramo v telo vnesti s hrano. Živila, bogata z magnezijem, so: temno listnata zelenjava, avokado, semena in oreški, stročnice, buče, brokoli, temna čokolada, okra, banane in kvinoja. Kljub zastopanosti magnezija v mnogih živilih pa tega minerala pogosto primanjkuje v prehrani: predvsem zaradi manj kakovostnih virov hrane in slabših načinov priprave le-te. Do 80% splošne populacije ima pomanjkanje magnezija in ta odstotek se še poveča pri ljudeh, ki so športno aktivni.

Proizvodnja stresnega hormona zahteva visoko raven magnezija. Bolj kot smo pod stresom in posledično manj časa kot namenimo sproščujočim aktivnostim, bolj se lahko kaže pomanjkanje  magnezija v našem telesu. Tudi onesnaževala, ki so prisotna v okolju, in osiromašena tla lahko vodijo do nizkih ravni magnezija. Telo vsak dan izgublja magnezij zaradi običajnih funkcij, kot sta gibanje mišic in tvorba hormonov. Poleg tega pa k pomanjkanju magnezija lahko prispevajo še naslednji dejavniki: prekomeren vnos soli, kofeina, alkohola in fluorid.

Če preskrbljenost telesa z magnezijem ni ustrezna, lahko pride do večje stopnje tesnobe, nepravilnih vzorcev spanja in razdražljivosti. Nekateri znaki pomanjkanja so lahko še mravljinčenje, mišični krči, motnje srčnega ritma in težave s spanjem. Svoj primanjkljaj magnezija lahko poleg večjega vnosa živil, bogatih z magnezijem, dopolnite tudi z magnezijem v obliki prehranskega dopolnila. Priporočen dnevni vnos magnezija za odraslo žensko znaša med 310 in 320 mg, za moškega pa med 400 do 420 mg.

Magnezij se lahko nahaja v različnih oblikah: vedno nastopa v svoji ionski obliki, zraven pa ima pridruženo anorgansko ali organsko kislino, ki nam da različne oblike in lastnosti tako nastalih magnezijevih soli. To so: magnezijev oksid, citrat, karbonat, kloridAbsorpcija magnezija se razlikuje glede na obliko, v kateri se ta nahaja. Velja, da oblike magnezija, ki se dobro raztapljajo v tekočini, bolje absorbirajo v črevesju kot manj topne oblike. Manjše študije so pokazale, da se magnezij v obliki aspartata, citrata, laktata in klorida absorbira v celoti in je bolj biološko dostopen kot magnezijev oksid in magnezijev sulfat.

  • Magnezijev citrat: velja za magnezij z odlično biološko dostopnostjo in pomaga pri izboljšanju prebave in težavavam z zaprtjem.
  • Magnezijev glicinat: prav tako magnezij z dobro absorpcijo. Ta oblika magnezija daje dobro podporo mišicam, saj jih sprošča in na njih deluje pomirjujoče. Pomagal naj bi tudi pri izboljšanju občutljivosti na inzulin.
  • Magnezijev taurat: ima sposobnost izboljšanja delovanja srčne funkcije, saj izboljšuje krčnje srca. Ima tudi učinek na zniževanje krvnega tlaka in deluje pomirjujoče na telo. 
  • Magnezijev klorid: verjetno ena izmed najbolj pogostih in priljubljenih oblik magnezija na tržišču. Kot že prej omenjeno spada med oblike, ki so dobro izkoristljive. Spodbuja k boljšemu spancu, pomaga pri prebavi, spodbuja k zdravju kosti in pomaga pri občutku umirjenosti. Najdemo ga lahko tudi v obliki magnezijevega olja, namenjenega za uporabo na koži, kjer je absorcija prav tako dobra.

Različne oblike magnezija najdete v rubriki prehranska dopolnila > magnezij ali kliknite tukaj

Sunwarrior ponuja magnezij v tekočini, ki poleg magnezija vsebuje še več kot 72 različnih mineralov v sledovih, ki oskrbujejo naše telo. Ker je prehransko dopolnilo v obliki tekočine in tako v njem prisotni raztopljeni magnezijevi ioni, se ta v organizmu učinkovito absorbira. 

Kot že omenjeno, vam magnezij pomaga pri sproščanju mišic, prispeva k delovanju živčnega sistema ter vam pomaga bolje spati. Ta magnezij vsebuje močno koncentrirane naravne minerale in elemente v sledovih. Ti so v obliki ionov ter so pridobljeni iz starodavnih nahajališč celinskih morja, ki so bogata s hranili. Veljajo za ostanke zadnje ledene dobe in tako že več deset tisoč let zbirajo in koncentrirajo minerale. 

Uporaba magnezija:

Izdelek Sunwarrior magnezij v tekočini dodajte v sok ali katerokoli tekočino po vaši izbiri. Ker je slanega okusa priporočamo, da ga vmešate v svež naravni sok ali si pripravite izotonični napitek.

Uporabite ga lahko tudi lokalno za lajšanje bolečih mišic in sklepov: nekaj kapljic nanesite neposredno na kožo ali vmešajte v svojo najljubšo kremo. 

Najbolj zastopani minerali poleg magnezija, ki se nahajajo v tem koncentriranem kompleksu morske vode, so: klorid, sulfat in bor. Vsaka sestavina, ki se nahaja v tem prehranskem dopolnilu, služi svojemu namenu. Klorid pomaga pri uravnavanju pH ravnovesja telesnih tekočin in vzdržuje ustrezen krvni tlak in volumen krvi. Klorid poleg krepitve delovanja ledvic, pomaga tudi pri prebavi in ​​absorpciji hranil, kot sta vitamin B12 in železo. Sulfat pomaga ohranjati lase, kožo in nohte v dobrem stanju, saj izboljšuje njihovo prožnost in elastičnost. Vlogo ima tudi pri razstrupljanju telesa zdravil, aditivov in težkih kovin. Bor, element v sledovih, pa izboljša zadrževanje magnezija in pomaga pri preprečevanju osteoporoze. Pomaga tudi pri spodbujanju zdravih kosti, sklepov, zob in dlesni. 

Magnezij je v izdelku Sunwarrior raztopljen v tekočini in se kot tak nahaja v obiki ionov – zato posledično ni vezan v eno izmed magnezijevih soli. Tako kot vemo, da se sol v morju ne nahaja v obliki kemijske spojine NaCl, ampak je raztopljena in se nahaja v obliki natrijevih (Na+) in kloridnih (Cl-) ionov se tudi magnezij nahaja v obliki ionov.Vseeno pa se vam najbrž poraja vprašanje, v kakšni obliki se potem magnezij nahaja. Če pogledamo preglednico s povprečno hranilno vrednostjo, lahko vidimo, da je v izdelku poleg magnezija najbolj zastopan klorid, (ki je tako kot magnezij prisoten v obliki ionov), in zato lahko rečemo, da se ta magnezij nahaja v obliki klorida. Opazimo tudi, da ga je količinsko več kot magnezija: razlaga se skriva v tem, da sta v magnezijevem kloridu na en magnezij vezana dva klora in je zato slednjega posledično tudi več.

Po navadi na magnezijevih prehranskih dopolnih vidite na deklaraciji navedeno npr.: »1 porcija  vsebuje 375 mg magnezija (citrat)«. Ta vsebnost pomeni, da prehransko dopolnilo na porcijo vsebuje 375 mg elementarnega magnezija in ne predstavlja teže celotne spojine (torej v tem primeru količine magnezija in citrata skupaj), ki vsebuje magnezij. V primeru izdelka Sunwarrior magnezij v tekočini pa so v preglednici ločeneno navedeni vsi minerali, saj se tako tudi nahajajo v tekočini. Zato, če želimo vedeti, koliko magnezija bomo zaužili na porcijo, bomo v preglednici upoštevali samo podatek za magnezij (in ne vsebnosti magnezija in klorida skupaj). To pomeni, da en porcija izdeka Sunwarrior magnezij v tekočini vsebuje 428 mg magnezija.

deklaracija-sunwarrior-magnezij-118ml

Pripravila: Sara Krošelj, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane, študentka mag. programa Prehrana

Povzeto in prevedeno po:

Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE