6 načinov, kako vplivamo na kislinsko-bazično ravnovesje

Prehranjevanje, ki temelji na visokem vnosu žit, mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov in pijačah, kot so pivo in gazirane pijače, znižuje kislinsko-bazično ravnovesje v telesu, torej vpliva na večjo kislost urina. Če je naša prehrana neuravnotežena, lahko to vodi v kronično zakisanost in s tem povezana zdravstvena stanja (slabše zdravje kosti, putika, revma …). 

Po korakih bom v nadaljevanju naštela ustrezen prehranski pristop za ohranjanje optimalnega pH-ja ter metode, kako ohranjati zdravo in ustrezno bazično telo.

1. Izboljšajmo prebavo

Čeprav je izbira živil zelo pomembna, je vpliv prebave te hrane na naš pH še bolj pomemben. Za zdravo telo potrebujemo beljakovine in ne glede na to, ali izberemo beljakovine živalskega ali rastlinskega izvora, je naš cilj le-te dobro prebaviti in absorbirati. 

Neprebavljena hrana katerega koli pH-ja bo ustvarila kislo okolje v telesu, saj bodo morale ledvice delati bolj močno in filtrirati neprebavljene ostanke hrane. Neprebavljena hrana lahko vodi v patogenski in bakterijski razrast, kar je točno to, kar ustvarja kisle pogoje. Pri tem so nam v veliko pomoč probiotiki vrste Saccharomyces boullardi, ki pomagajo uničiti patogene bakterije.

Za boljšo prebavo poskusimo jesti več fermentirane hrane, kot je kislo zelje, še posebej ob obroku z beljakovinskim živilom. Po obroku zaužijmo grenčico, bromelain, ananasov ali ingverjev sok, saj bo to pomagalo stimulirati izločanje želodčne kisline, kar bo izboljšalo prebavo beljakovin. 

Beljakovine rastlinskega izvora lahko uživamo tudi v obliki proteinskih napitkov iz fermentiranih žit in stročnic kot so kvinoja, amarant, kaljeni riž in, konoplja in grah. 

Za dobro prebavo lahko poskrbimo tudi tako, da pojemo obrok šele, ko smo zares lačni, da uživamo porcije beljakovin skupaj z veliko porcijo zelenjave ali pa da uživamo prebavne encimePrebavni encimi pomagajo pri absorpciji ključnih hranil, kot so aminokisline in vitamini, saj omogočijo transport teh hranil v črevesne celice, kjer vstopijo v krvni obtok. 

2. Globoko dihanje

Dihanje poskrbi za uravnavanje kislinsko-bazičnega ravnovesja preko privzema kisika. Je eden izmed najučinkovitejših načinov za alkaliziranje telesa. Prehitro dihanje lahko povzroči neuravnotežen pH, saj spodbudi živčni sistem, da sprosti preveč stresnih hormonov, ki povzročijo pretiran stresni odziv. Po drugi strani pa lahko plitko dihanje povzroči neravnovesje, saj v telo vnesemo premalo kisika in v krvi ostaja preveč ogljikovega dioksida, kar zopet vodi v preveč kislo stanje. 

Globoko dihanje s trebušno prepono je torej zdravilo do zdravega pH ravnovesja. Globoko vdihnimo, napolnimo trebuh s kisikom in tako povečajmo vnos kisika. To čisti telo na celičnem nivoju in izboljša prebavo zaradi zniževanja stresnih hormonov. 

Dihanje je veščina in lahko jo vadimo. Osredotočimo se na globok in enakomeren vdih zraka v spodnji del pljuč. Počasi vdihujmo 4 sekunde, nato za 4 sekunde vdih zadržimo, nato v štirih sekundah počasi in popolnoma izdihnimo. Samo nekaj minut tega rituala vsako jutro, vsak večer, med vadbo ali kjerkoli se spomnimo, bo pomagalo in ohranilo telo v rahlo alkalnem stanju. 

3. Lepotni spanec


Dovolj počitka dela čudeže. Spisek koristi kakovostnega spanca od lepše kože, boljše prebave, jasnih misli do hormonskega ravnovesja in seveda bolj alkalnega telesa bi se lahko še dolgo nadaljeval. Pomanjkanje kakovostnega spanca vpliva na porušeno raven krvnega sladkorja, kar vpliva na mentalno in hormonsko neravnovesje. Vse to nadalje vodi v prenajedanja s pretirano kislimi živili, kot so sladkor in predelani ogljikovi hidrati.

Z zadostno količino spanca se bomo lažje borili z uničujočimi navadami, ki običajno vodijo v zakisanost urina.

Spanje v skladu s cirkadalnim ritmom spodbudi naravno čiščenje kislinskih ostankov, ki se nabirajo zaradi stresa, prehrane in okolja.

Nadledvična žleza in ščitnica igrata veliko vlogo pri stresnem odzivu. Premalo spanja in nespočitost preobremenita ti dve žlezi in težje ostanemo mirni. Pretirano izločanje stresnih hormonov iz nadledvične žleze in ščitnice ustvarja kislo okolje v telesu in oslabi prebavni sistem.

Spanje je torej osrednji temelj dobrega zdravja in zdravega telesa. Najboljši način za dobro spanje je spanje v skladu s cirkadalnim ritmom. To pomeni da se odpravimo spat pred 22.20 (oz. ko sonce popolnoma zaide) in vstanemo, ko se počutimo popolnoma spočiti (običajno nekje po 8 urah in pol). Pomemben faktor pri tem je, da ne silimo iz postelje preden nismo popolnoma spočiti.

Izogibanje hranjenju ali telovadbi tik pred spanjem bo prav tako omogočilo boljši spanec in nam dalo ravno prav energije za spanje. Tako je, ljudje pravzaprav potrebujemo določeno količino energije tudi zato, da lahko dobro spimo. Sproščanje in globoko dihanje tekom dneva je pomemben faktor pri dobrem spanju. Če imamo težave s spanjem, si zvečer potemnimo spalnico kolikor se le da. To bo omogočilo boljšo tvorbo hormona melatonina, ki spodbuja spanec.

4.  Zdrava prehrana


Živila, ki v telesu delujejo bazično so sadje in zelenjava, krompir, rdeče in belo vino ter mineralne vode. Sadje in zelenjava sta napolnjena z antioksidanti in hranili, s katerimi se borimo proti vnetjem in držita našo raven energije na visokem nivoju. 

Nekatera najbolj bazična živila so:

Prehrana, kjer se izogibamo procesirani hitri hrani in izbiramo več sadja in zelenjave v splošnem podpira zdravje. Tudi prehrana z visokim vnosom prehranske vlaknine prav tako poskrbi za zdravje in dober prebavni sistem. 

5. Redna telovadba

Ko telovadimo, se dihanje pospeši in pospeši cirkulacijo. To pomaga alkalizirati telo na podoben način kot globoko dihanje. Z odstranitvijo odvečnega ogljikovega dioksida iz telesa, pomagamo uravnavati pH raven v telesu. Ogljikov dioksid je zelo kisel, zato je njegovo odstranjevanje iz telesa koristno. 

Poskrbimo, da v vsak dan vključimo lažjo fizično aktivnost. To je lahko jutranji sprehod ali kolesarjenje. Ko treniramo, odstranjujemo odpadne produkte iz telesa. Redna telovadba in gibanje telesa je ključnega pomena za zdravje. Že samo 20 minut hoje na dan naredi razliko v dobrem počutju. 

6. Zmanjšanje stresa


Stres vpliva na telo na toliko različnih načinov. Ko smo preveč pod stresom, je težko pomiriti tok misli. To vodi v pomanjkanje spanca, tesnobo, prenajedanje in splošen občutek preobremenjenosti. Stres vpliva tudi na prebavni sistem, ki pomaga pri odstranjevanju toksinov iz telesa. Ko ne deluje pravilno, strupi ostanejo v telesu, kar lahko vodi v bolj kislo okolje. 

Vsak od nas mora zase najti pravo aktivnost, s katero lahko učinkovito sprošča svoj stres. Aktivnosti, kot so joga, telovadba, branje revij, raztezanje, meditacija in preživljanje časa v naravi lahko pomagajo zmanjšati stres. Karkoli nas naredi bolj mirne, bo pomagalo obnoviti naravno ravnovesje v telesu in mislih. 

Hrana torej ni edini način za alkaliziranje telesa in obstajajo tudi drugi bolj preprosti brezplačni načini, s katerimi ohranimo telo bazično in zdravo. Najbolj glavno vodilo pri tem je, da najdemo aktivnosti, zaradi katerih se počutimo dobro in izgledamo dobro. Z uživanjem velikih količin sadja in zelenjave ter rastlinske prehrane, dovolj spanca in zmanjšanjem stresa, bomo telesu pomagali obnoviti ustrezno pH raven. Z vključevanjem teh šestih preprostih strategij v življenjski stil, bojo rezultati le še boljši.  

Prevod: Lucija Bratina, univ. dipl. inž. živilstva in prehrane, študentka magistrskega študija Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani
Povzeto po: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/3-surprising-simple-ways-alkalize-body
Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE