8 učinkovitih načinov kako prečistiti telo

Prihaja čas poletja, stanje v svetu in pri nas glede karantene in virusa se počasi umirja in življenje bo počasi prišlo nazaj v stare tire. Čas doma je za mnoge pomenil pogostejše obiske hladilnika in manjšo motivacijo za telovadbo in kar čutimo lahko, kako telesu nekaj manjka. Skok nazaj v aktivno življenje bo od nas zahteval, da smo polni energije in zagona.

V tem članku vam predstavljam nasvete, kako prebudite telo, ga očistite nepotrebne nesnage, ki se je nabrala tekom časa in se tako napolnite s pozitivno energijo za prihajajoči poletni letni čas. 

V času med pomladjo in poletjem nas obdajajo občutki ponovnega rojstva, življenja, optimizma, dnevi se pospešeno daljšajo, sonce nas spravlja v dobro voljo in boža s svojimi toplimi žarki, v naravi se vse prebuja, vse cveti, zeleni, čebele oprašujejo cvetove in prvi sadeži so nam že na voljo, da se lahko prepustimo okusom narave. Zrak kar diši po svežini in čistoči. 


Ko so za nami končno vsi temni, hladni, deževni dnevi je čas, da se iz temine izvijemo tudi mi in poskrbimo, da v poletje zajadramo z zdravim in prečiščenim telesom. 

Strupi so vsepovsod okoli nas in v današnjem času predstavljajo še večjo nevarnost kot včasih. Prisotni so v hrani, ki jo jemo in pijači, ki jo pijemo, vdihujemo jih z dihanjem zraka, in na tak način se postopoma kopičijo v našem telesu.

Strupi spodkopavajo naše zdravje. Če je telo preplavljeno z njimi, se to kaže s številnimi neželenimi simptomi, kot so glavoboli, slabost, zaprtje, pridobivanje telesne mase, kopičenje maščobe, slaba prebava, velika občutljivost in čustvenost, razdražljivost, razne zasvojenosti, pomanjkanje energije, celulit, akne in nečista koža ter krhki lasje in nohti. 

Na drugi strani se zdravo, okrepljeno telo odraža v izboljšanem imunskem sistemu, jasnih mislih, zdravih čustvih, polni smo življenjske energije, zbrani, motivirani, lasje se nam manj mastijo in koža nam zasije. Preden bo končno čas, da skočimo v svoje kratke hlače in poletne oblekice, si zagotovo želimo vsaj malo izboljšati svojo samozavest in počutje v telesu. 


Telo ima za čiščenje in odstranjevanje strupov iz telesa seveda svoje mehanizme, saj bi se drugače zelo hitro zastrupili in umrli. Najpomembnejši organ za odstranjevanje in predelavo strupov so jetra ter naš prebavni sistem. 

V splošnem se telo zdravi:

  • od znotraj navzven: Prebavne težave se bodo umirile prej kot težave s kožo,
  • od zgoraj navzdol: Težave s sinusi se bodo pozdravile prej kot na primer artritis v kolenu,
  • od najnovejših simptomov do dalj časa trajajočih simptomov: Bolezen, ki smo jo imeli tri leta nazaj se bo pozdravila prej kot bolezen, ki jo imamo že 15 let
  • od najbolj pomembnih organov do manj pomembnih: Jetra se bodo pozdravila prej kot na primer vranica

Kljub temu, da ima telo svoje mehanizme za čiščenje in razstrupljanje, pa lahko prevelik vnos teh toksinov in zanemarjanje telesa povzroči, da se nekateri negativni učinki teh strupov v telesu vseeno pokažejo. Seveda je najboljše, če za zdrav življenjski slog skrbimo nenehno in vsak dan v letu, ampak ker ljudje včasih na to malo pozabimo, je zato nekajkrat ne leto dobro, da telesu privoščimo temeljit čas pozornosti, ko si zase vzamemo čas in poskrbimo, da telo dobi vsa potrebna hranila, ki jih za dobro delovanje potrebuje. 

Čiščenje lahko sicer izvedemo kadarkoli v letu, je pa ravno čas med pomladjo in poletjem najbolj primeren, saj je to tudi čas naravnega cikla čiščenja in ponovne rasti, kot lahko to vidimo v naravi v tem letnem času in je tako v harmoniji s človeškim ciklom. 

Tu je 8 enostavnih načinov za čiščenje in razstrupljanje telesa v času pomladi in poletja

1. Jejmo bolj zdravo

Že samo z omejitvijo predelanih živil, sladkorjev, nasičenih maščob, alkohola, mleka in živalskih beljakovin naredimo ogromno za čiščenja telesa. Namesto tega jejmo ekološko hrano, sveže sadje in zelenjavo (če se da sezonsko), stročnice, polnovredna žita, oreščke in semena, hladno stiskana olja in naravna sladila kot je stevija. 


2. Jejmo več surove in žive hrane

Jejmo samo ekološko sveže sadje in zelenjavo ter sveže stisnjene sokove, oreščke v zmernih količinah (ne arašidov), kalčke in vzklila zrna. Domači vrtovi že dajejo prve sadove in če se le da, si vsak dan privoščimo konkretno porcijo sveže zelenjave z domačega vrta ali lokalne tržnice. Solata, radič, redkvice, rukola, vse že poganja in nam je na voljo. 


3. Jejmo več tekoče hrane – smoothije in juhe

Večkrat si privoščimo tekočo hrano in jo vključimo v svojo spomladansko dieto. V smoothijih zmešajmo različne vrste sadja in zelenjave, kuhajmo si zelenjavne juhe, v prehrano vključujmo oreščke, semena, sadne sokove, jejmo sadje v osnovni obliki ter jagodičevje. Začnimo izbirati sezonsko in lokalno sadje. Češnje in jagode so že v polnem razcvetu, kmalu se bodo pridružile tudi slive in marelice. Posegajmo raje po lokalno pridelanem sadju kot pa po sadju, ki do nas prepluje na tisoče kilometrov, kot so na primer banane, mango in avokado.  


4. Pijmo veliko vode

Voda odstranjuje strupe in odpadke iz telesa ter prenaša hranila po telesu. Potrudimo se spiti vsaj dva litra vode na dan, če pa smo tudi aktivni in telovadimo, naj bo to celo tri ali štiri litre vode na dan. Zjutraj na tešče pred zajtrkom si privoščimo kozarec vode, v katero damo sveže stisnjen sok limone in pol čajne žličke kajenskega popra, da prebudimo krvožilni sistem.


5. Zamenjajmo obrok s sokovi

En dan na teden si namesto enega glavnega obroka privoščimo sveže stisnjen zeleni smoothie iz sadja in zelenjave ter zeliščni čaj. To bo pospešilo odstranjevanje strupov iz telesa, ki so se v nas kopičili že nekaj časa in tako preprečilo pojav negativnih učinkov. 


6. Privoščimo si vročo kopel in obisk infrardeče savne, če imamo možnost

Vroča voda pospeši pretok krvi in aktivnost kapilar pod površjem kože, kar povzroči hitrejšo sprostitev strupov. Vročina tudi poveča potenje in odpre pore. Infrardeča savna je odličen način za odstranjevanje strupov iz telesa, ki se nabirajo v maščobnih celicah in tako predstavljajo nevarnost za naše zdravje. 

7. V dnevno rutino vključimo suho ščetkanje kože

Suho ščetkanje kože od tri do pet minut na dan preden se stuširamo ali skopamo pomaga odstraniti mrtve celice kože in stimulira delovanje limfnega sistema. To je učinkovit načrt v boju proti celulitu in maščobam na stegnih, bokih in zadnjici. 


8. Redno telovadimo

S telovadbo in fizično aktivnostjo pospešimo pretok krvi, dvignemo srčni utrip, pospešimo in povečamo dihanje ter izmenjavo plinov skozi pljuča, poleg tega pa se še dobro spotimo, kar vse ugodno vpliva na telo in odstranjuje strupe iz telesa. 


Vključitev vseh ali zgolj nekaterih od zgoraj naštetih predlogov v dnevno rutino bo pomagalo sprostiti strupe, ki so se v telesu nalagali pretekla leta. Še bolj aktivno jih prakticirajmo, če smo se v tem času lotili tudi intenzivnega hujšanja. Kot sem že napisala, se v maščobah kopičijo strupi in ko maščobno maso izgubljamo, se iz maščobnih celic sproščajo tudi vsi ti toksini, ki so bili ujeti v maščobnih kapljicah. Tudi vse to mora telo predelati in iz telesa odstraniti. Na dan lahko pridejo tudi kakšna prikrita čustva, hormoni, težke kovine in druga nesnaga. Zato si vzemimo čas zase in bodimo prijazni in potrpežljivi sami s seboj. Uživajmo v toplem letnem času, bodimo veseli, več se družimo s prijatelji, smejmo se in ljubimo. Poletje je tu.  

Napisala: Lucija Bratina, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane
Povzeto po: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/9-quick-and-easy-ways-to-detoxify-your-body
Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE