Povezava med črevesjem in možgani: kako vpliva zdravje črevesja na naše razpoloženje

Bakterije v črevesju so ključnega pomena pri zdravju in lahko vplivajo tako na telo kot na možgane. 

Če bi nekomu deset let nazaj rekla, da bakterije v črevesju vplivajo na možgane ali da lahko celo povzročijo depresijo, bi se mi smejal. Tematika o črevesju in dejstvo, da črevesne bakterije močno vplivajo na zdravje možganov, je danes pomembno polje raziskav in znanstvenega zanimanja. 

Mikrobi so ključnega pomena za zdravje črevesja in igrajo pomembno vlogo pri našem fizičnem zdravju. Mikrobiom vpliva tako na zdravje telesa kot tudi na zdravje možganov. 

Če imate depresijo, ima pri tem vaša prehrana bolj pomembno vlogo kot si morda predstavljate. 

Kakšna je povezava med zdravim črevesjem in mentalnim zdravjem?

Ko govorimo o zdravem črevesju, ljudje po navadi pomislimo na mikrobiom. Mikrobiom je skupno ime za združbo raznolikih mikroorganizmov, ki živijo v telesu in naseljujejo našo kožo, sluznice in telesne tekočine. Populacija teh mikroorganizmov nadzoruje kako zdravi smo tako fizično kot psihično. 


Mikrobiom je sestavljen iz tisočih različnih tipov bakterij, tako »dobrih« kot »slabih«. Zdrav mikrobiom podpira rast koristnih bakterij in preprečuje, da bi se »slabe« bakterije preveč namnožile ter s tem škodovale zdravju. Sistem komunikacije med črevesjem in možgani pogosto imenujemo povezava med črevesjem in možgani ali os mikrobiota-črevesje-možgani. 

Valles-Colomer in sod. (2019) so v svoji raziskavi ugotovili, da imajo ljudje z depresijo znižane ravni bakterij rodov Coprococcus in Dialister. Ta raziskava je ena izmed najmočnejših kar se tiče dokazov o povezavi med mikrobiomom in mentalnim zdravjem. 

S staranjem postaja mikrobiota manj raznovrstna, kar naj bi doprineslo h kroničnemu vnetju. Moteno zdravo ravnovesje bakterij ne vpliva le na kronično vnetje, ampak lahko vodi tudi do bolezenskih simptomov v telesu in na možganih. 

Da ustvarimo ali ohranimo zdrav mikrobiom in podpiramo dobro zdravje, je ključnega pomena imeti koristne bakterije. Če se torej kdaj znajdemo z občutki depresije, je prvi korak, ki ga lahko naredimo, da ublažimo simptome depresije, začeti uživati polnovredno, uravnoteženo, zdravo prehrano in živila, ki vsebujejo probiotike in prebiotike.


Še vedno je nujno, da v primerih depresije poiščemo strokovno medicinsko pomoč, ampak zdrava prehrana ni zanemarljivega pomena in nam lahko pomaga ublažiti nekatere simptome. 

Dobro zdravje črevesja je ključnega pomena za dobro počutje. Črevesne bakterije so podvržene številnim škodljivim faktorjem, kot so:

Pitje prevelikih količin alkohola,
Uživanje preveč ne raznovrstne / enolične hrane,
Pretirano jemanje antibiotikov,
Pomanjkanje redne telovadbe,
Kajenje,
Premalo spanja,
Preveč stresa

Vedno se vprašajmo: ali s svojo prehrano hranim dobre ali slabe bakterije?Rastlinski gradniki za kolagen in zdravje črevesja

Uživanje gradnikov za kolagen pomaga pozdraviti črevesno steno. Črevesna stena je sestavljena iz mikroskopsko majhnih resic, imenovanih vili. Te resice so narejene iz kolagena. Ko uživamo Sunwarrior gradnike za kolagen, nam to pomaga zakrpati luknje med resicami, ki se ustvarijo, če imamo prepustno črevo. Kolagen pomaga okrepiti celoten prebavni sistem, pomaga okrepiti kožo, sklepe in kosti.  Več o pomenu kolagena si lahko pogledate v videu tukaj.

Na črevesje moramo paziti in ni vseeno, kako ga negujemo. Črevesna mikrobiota se zelo hitro spreminja in prilagaja temu, kar zaužijemo. Dokazano je, da imajo ljudje s prekomerno telesno maso drugačno mikrobioto kot ljudje, ki se prehranjujejo zdravo in imajo zato normalno telesno maso. Če imamo nenehne težave s prebavo, če nas daje zaprtje, včasih driska, če smo pogosto napihnjeni ali pa če se nam zdi, da nam kdaj ostaja hrana v želodcu, vse je pokazatelj tega, da črevo ni dobro opravilo svoje naloge. Razlogi so različni, vendar če se nam to dogaja več časa, je skrajni čas, da za svojo prebavo in črevesje poskrbimo.  V tem videu najdete 3 recepte s kolagenom.


To je 8 načinov, s katerimi namnožimo »dobre« bakterije v črevesju:

1. Jejmo živila, ki vsebujejo prebiotike in probiotike,
2. Uživajmo probiotike v obliki kvalitetnih prehranskih dopolnil,
3. Jejmo veliko rastlinskih živil in prehranske vlaknine,
4. Poskrbimo za zadostno količino rednega spanca,
5. Zmanjšajmo stres,
6. Odpovejmo se sladkorju,
7. Prenehajmo kaditi,
8. Izogibajmo se jemanju antibiotikov


Črevesje igra pomembno vlogo pri imunskem sistemu in telesnih funkcijah in ni tako presenetljivo, da ima pomembnem vpliv tudi na možgane. Zdravo črevesje je ključnega pomena za naše zdravje, zato moramo zagotoviti, da jemo hrano, bogato s polnovrednimi žiti, zelenjavo in sadjem. Uživanje probiotikov in prebiotikov pomaga ustvariti uravnotežen mikrobiom z mnogimi koristnimi bakterijami. 

Raziskave glede povezave med črevesjem in možgani še vedno potekajo. Mentalno zdravje ni locirano zgolj v glavi, ampak nanj vpliva stanje celotnega telesa. Različne metode raziskav so še potrebne, da se bo odkrila resnična povezava med črevesjem in možgani. 


Velik dejavnik pri mentalnem zdravju ter fizičnem zdravju je redna telesna aktivnost. Redna telovadba ne pripomore zgolj k dobremu zdravju srca in jasnim mislim, temveč vpliva tudi na črevesje. Atleti imajo bolj raznoliko črevesno floro kot tisti, ki se s športom ne ukvarjajo. Fizična aktivnost vpliva na črevesje in tako izboljša vsesplošno zdravje. Poskrbimo torej za naše črevesje. Je prvi stik s tujki, ki jih s hrano vnesemo v telo in prva obrambna linija, ki prepreči neželenim snovem vstop v organizem. Črevo je odgovorno za uspešno absorpcijo hranil v telo in za ustrezen odvoz vsega, kar za telo ni primerno. Je ključ dobre prebave in dobrega počutja. Če skrbimo za urejeno zunanjost, lase in nohte, poskrbimo še za urejeno notranjost. Zasijali bomo od znotraj navzven. 

Napisala: Lucija Bratina, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane
Povzeto po:
https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/the-gutbrain-connection-how-gut-health-affects-your-mood
Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE