6 pozitivnih lastnosti mace

Maca je tako polna hranil in samih dobrih stvari, da bi jo bilo res škoda izpustiti iz vsakodnevne prehrane. Teh 6 zdravstvenih koristi je samo začetek!

Maca je dvoletna rastlina (cvetnica, ki se do konca razvije v dveh letih) in izvira iz Južne Amerike. V sorodu je s sončnico in pastinjakom, njeni podzemni gomolji pa vsebujejo vitamin, minerale, maščobne kisline in več kot 20 aminokislin, vključno z osmimi esencialnimi. Gomolji mace so lahko različnih barv (največkrat črni, rdeči ali rjavkasti) in na voljo v obliki prahu, tekočine ali kapsul. 

Tukaj je 6 razlogov, zakaj se maco splača vključiti v vašo dnevno prehrano.

Več energije

Ta zdravstvena korist mace se pokaže v nekaj dneh njenega uživanja. Veliko ljudi opisuje učinek mace kot pitje kave, a brez kofeina in utrujenosti po tem, ko njegov učinek popusti. Energijski učinek mace je bolj enakomeren, dolgotrajen in uravnotežen. Kako? Maca vpliva tudi na nadledvično žlezo in tako uravnava nihanje krvnega sladkorja. Iz tega razloga se energija ob uživanju mace sprošča dolgo časa in je odlična tudi kot podpora med športnimi aktivnostmi. 

Uravnovešeni hormoni

Aminokisline so gradbeni elementi našega telesa. Maca vsebuje veliko tistih aminokislin, ki uravnavajo hormone znotraj našega telesa in podpirajo endokrini sistem. Uravnavajo nadledvično žlezo in ščitnico, zato je zelo verjetno, da se boste ob uživanju mace počutili bolj umirjeni in uravnovešeni v vsakodnevnem življenju.  

Pridobitev mišične mase

Tako moški kot ženske lahko z uživanjem črne mace pridobijo več mišične mase. Črna maca deluje anabolično, kar pomeni, da spodbuja izgradnjo mišičnega tkiva. Poleg tega vsebuje maca beljakovine (sestavljene iz aminokislin) in je bogata z vitamini in minerali. Seveda se z njenim uživanjem ne boste spremenili v Hulka, boste pa lažje in hitreje prišli do zavidljivih naravnih rezultatov. 

Dnevni vir hranil

Z maco dobite vitamin B1, B2, C in vitamin E. Nadalje svoje telo preskrbite s kalcijem, kalijem, bakrom, železom, selenom in cinkom. Seznama še ni konec, ker vsebuje maca tudi lavrično, palmično, oleično, sterično in linolenično maščobno kislino. Pa še vse esencialne aminokisline! Fitohranila? Tudi cel kup the vsebuje maca. Če jo uporabljate kot del polnovredne prehrane, ste za svoje zdravje in zaščito pred boleznimi naredili ogromno. 

Povečana spolna sla

Rdeča maca (ženske) in črna maca (moški) sta bili povezani s povečano spolno slo tako pri moških kot pri ženskah. Zveni logično – z vzpostavljanjem vseh the ravnovesij v našem organizmu je edino razumljivo, da dnevno uživanje mace pozitivno vpliva tudi na naše spolno življenje. Več tisoč let nazaj so prebivalci Peruja gomolje mace hranili svoji živini, da so s tem povečali rodnost. Zatorej previdno, z rednim in pravilnim uživanjem mace se bosta zelo verjetno povečala tako vaša želja po spolnosti kot možnost, da zanosite.

Antioksidativno delovanje

Z uživanjem mace se povečata vrednosti dveh pomembnih spojin: glutationa in superoksidne dismutaze (SOD). Gre za encima, ki sta sestavljena iz aminokislin v maci. SOD in glutation sta dobro znana po tem, da izboljšata imunski odziv, uravnavata vrednosti holesterola, znižujeta krvni sladkor in pozitivno vplivata na metabolizem. Vse to je povezano s preprečevanjem vrste novodobnih bolezni in prispeva k izboljšanemu splošnemu zdravju. 

Maca v prahu je povezana tudi z odpravljanjem slabokrvnosti, kronične utrujenosti, preprečevanjem osteoporoze, odpravljanjem menstrualnih bolečin, blaženjem simptomov menopavze in močnejšim imunskim sistemom. 

Maca je v osnovi gomolj, a jo je v prehrano najlažje dodajati v obliki 100 % prahu. Uživati jo začnemo v manjših dozah (1 jušna žlica) in postopoma povečamo dnevno dozo na 2-3 jušne žlice, ki jih lahko razporedimo prek dneva.

Maco v prahu vedno pripravljajmo na sobni temperaturi. Segrevanje lahko zmanjša njeno hranljivost, zato jo je najbolje dodajati v smutije, beljakovinske šejke, kosmiče, potreseno prek ovsenih kosmičev, pudingov in sokov. Če slučajno kdaj naletite na svežo maco v obliki gomolja, nikar ne zamudite priložnosti – tanko jo narežite ali nastrgajte ter dodajte sveži solati. 

Ideja za 2 okusna recepta:

MACA “KAVICA”

Maca se odlično ujame s kakavom in kokosovim sladkorjem. Dodatek cimeta in burbonske vanilije ji še dodatno popestri okus. Recept za maca kavico najdete TUKAJ.MACA PUDING Z OMEGA 3 (recept najdete tukaj)

Pripravila: Eva Žontar, univ. dipl. biologinja in svetovalka za rastlinsko prehrano

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE