Košarica
V košarici ni izdelkov.
OMEGA-3 maščobe niso samo v ribah

OMEGA-3 maščobe niso samo v ribah

Ste vedeli, da ribe in ribje olje niso najboljši vir pomembnih omega-3 maščobnih kislin? V zadnjih letih so številni članki in reklame v nas posadili idejo, da so ribe edini prehranski vir omega-3 maščob. Čeprav jih res vsebujejo, pa hkrati z njimi zaužijemo tudi težke kovine – na srečo obstajajo rastlinske in bolj varne alternative.

Zakaj potrebujemo omega-3?

Ne moremo dovolj poudariti, kako pomembne so za telo omega-3 maščobne kisline. Ključno vlogo igrajo pri delovanju možganov in ohranjanju njihovih struktur, zavirajo vnetne procese v organizmu in preprečujejo nastajanje krvnih strdkov. Kljub njihovi pomembnosti jih človeško telo ne tvori samo, zato jih moramo zaužiti s prehrano. 

Ni težko zaužiti dovolj omega-3 maščobnih kislin. Povprečna ženska potrebuje na dan 1,1 grama omega-3 maščobnih kislin, moški pa 1,6 grama. Že pol žlice chia semen jih vsebuje kar trikrat več (3,6 g omega-3 maščobnih kislin v 5 g chia semen)! Dnevno potrebo pokrije tudi žlica lanenih semen ali pest orehov. 

Skrivnost je v razmerju!

Pri uživanju omega-3 maščobnih kislin je veliko bolj kot količina pomembno, da jih uživamo v optimalnem razmerju z omega-6 maščobnimi kislinami. Idealno razmerje je 1:3 (omega-3:omega-6), s sodobnim načinom življenja pa je poskočilo vse tja do 1:50! Takšno porušeno razmerje je posledica uživanja hitre hrane, procesiranih živil in pretirane uporabe olja, za zdravje pa ima katastrofalne posledice. Trpi predvsem krvožilje: poveča se možnost za pojav krvnih strdkov, aterosklerozo in kap. Rešitev? Zmanjšati je treba vnos omega-6 maščobnih kislin, ki jih je veliko v rastlinskih oljih (sončnično, repično, sojino), ocvrti hrani, pa tudi v oreščkih in drugih z maščobo bogatih živilih. Na drugi strani je treba povečati vnos omega-3 maščobnih kislin

Rastlinski viri omega-3 maščobnih kislin

Veliko omega-3 maščobnih kislin vsebujejo:

  • Chia semena (vsebujejo več omega-3 kot omega-6 maščobnih kislin z razmerjem 3:1)
  • Lanena semena (tako kot chia vsebujejo več omega-3 kot omega-6)
  • Laneni napitek/mleko (1 kozarec 240 ml lanenega napitka vsebuje kar 1.200 mg omega-3 maščobnih kislin)
  • Konopljina semena (idealno 1:3 razmerje omega:3 in omega-6 maščob)
  • Orehi (med oreščki vsebujejo najbolj zdravo razmerje omega maščob)

Rastlinska živila vsebujejo omega-3 maščobne kisline v obliki ALA. Ta se mora v telesu pretvoriti v DHA in EPA – pretvorba v zdravem telesu poteka zadostno in brez težav. Kakorkoli, če imate kritično pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin ali pa ste zaskrbljeni glede pretvorbe, je zdrava in kakovostna rešitev uživanje prehranskega dodatka omega-3 iz morskih alg. Tako dobite DHA in EPA omega-3 maščobne kisline neposredno od tam, od koder ga dobijo tudi ribe – iz alg. 

Napitki z omega-3 maščobnimi kislinami

Enostaven in okusen način za dnevni vnos omega-3 maščobnih kislin je vsekakor smuti. Poleg svežega sadja in zelenja (ki že po naravi vsebujeta idealno razmerje omega-3 in omega-6 maščobnih kislin) mu primešamo različne vire omega-3 maščob. Danes mu lahko dodate žlico lanenih semen, jutri chia semena, naslednji dan pest konopljinih semen. 

Za omega-3 napitek: 3 dcl lanenega napitka (zmiksamo lanena semena in vodo) + 1 velika banana + pest špinače + žlica orehovega masla

Za beljakovinski omega-3 napitek: 2 dcl lanenega napitka + 1 merica Sunwarrior Blend poljubnega okusa (brez blenderja)

Za osvežilni omega-3 napitek: 2 dcl lanenega napitka + 1 skodelica zamrznjenega jagodičevja + žlička cimeta v prahu

Za čokoladni omega-3 napitek: 2 dcl lanenega napitka + 1 žlica kakava v prahu + 1 žlica konopljinih semen + 1 žlica chia semen

Zeleni omega-3 napitek: v blederju zmešajte zelenje (npr špinačo ali kodrolistnati ohrovt), banano, breskev, mandljevo mleko in žlico poljubne Omege-3 iz alg.

Napisala: Eva Žontar, univ. dipl. biologinja in svetovalka za rastlinsko prehrano

Več okusnih receptov z Omega-3 najdete v prispevku tukaj.

Deli naprej....

Podobne objave

Vsi vemo, da je pitje vode izredno pomembno, vendar pa se nam kljub temu rado zgodi, da na pitje kar nekako pozabimo. Vsakodnevno redno pitje zadostnih količin vode bo pustilo dobre posledice na naši koži, srcu in vsesplošnem zdravju.
Maslo iz oreščkov prihaja v najmanj toliko okusih, kolikor vrst oreškov obstaja, načinov uporabe pa je še veliko več. Čas je, da poskusite še kaj drugega od arašidovega masla na kruhu! Minili so časi, ko smo poznali samo arašidovo maslo. Zdaj imamo na voljo mandljevo maslo, lešnikovo maslo, pa maslo iz indijskih oreščkov in celo maslo iz bučnih semen - kako vedeti, kako kar najbolje uporabiti vsakega izmed njih? Pogosto nam tudi zmanjka idej in domišljija ne seže dlje od tega, da ga namažemo na kruh ali kos sadja. Tu je 10 bolj svežih idej, kako uporabiti maslo iz oreščkov!
Železo je nujno potreben mineral, ki sodeluje v številnih življenjskih procesih. Verjetno najbolj znan je po svoji vlogi, ki jo opravlja v sestavi krvi. Brez železa namreč ne moremo tvoriti hemoglobina, pomembne beljakovine v rdečih krvnih celicah, ki veže kisik in ga iz pljuč raznaša po telesu.

SLEDITE NAM NA...

MOŽNOSTI PLAČILA

MNENJA STRANK

.