Košarica
V košarici ni izdelkov.
Prigrizki: sladki ali slani

Prigrizki: sladki ali slani

Prigrizki v grobem spadajo v eno izmed dveh kategorij: sladki ali slani. Včasih nam paše “nekaj sladkega”, drugič smo bolj za slano. Včasih si želimo tako slanih kot sladkih prigrizkov, še večkrat pa sploh ne vemo točno, česa si želimo. Kako prepoznati želje svojega telesa med obroki? In predvsem, kako jim ugoditi na zdrav način?

Nepravilno izbrani prigrizki so pogosto vzrok za prekomerno telesno težo, pomanjkanje energije, in prebavne težave. Velikokrat nam naše prigrizke narekujejo naše brbončice, običajno v povezavi s stresom in čustvi. Tako velikokrat pristanemo pri prigrizkih, ki si jih morda v tistem trenutku nebrzdano želimo, našemu telesu pa z njimi škodimo. 

Kadar ne veste, ali si želite slanega ali sladkega prigrizka, se je najbolje držati tega pravila: privoščite si obratno od tistega, kar ste jedli pri zadnjem obroku. Tako boste pomagali uravnovesiti vrednosti krvnega sladkorja, hkrati pa boste preprečili prenajedanje brez pravega razloga. 

Ste nazadnje jedli sadje ali sadni smuti? Če je temu tako, si za naslednji prigrizek privoščite nekaj bolj slanega, na primer oreščke ali semena s soljo, morske alge ali avokadov namaz z ekološkim koruznim čipsom. Morda se tega ne zavedate racionalno, a s takšnim kontrastom se boste počutili boljše.

Dobra ideja je tudi, da slano in sladko združite v enem samem prigrizku. Na rezine jabolka dodajte nekaj zrn soli ali pa nekaj soli zamešajte v presne beljakovinske ploščice. Samo malce soli lahko naredi vso razliko za uravnovešenje želje po sladkem. Ne sprašujte kako in zakaj, preprosto deluje!

Ne glede na to, ali posežete po sladkem ali slanem, je na koncu najbolj pomembno, da je vaša izbira naravna in polnovredna!

Nekaj idej za zdrave slane prigrizke:

  • Oreščki ali semena s soljo
  • Narezana kumara ali redkvica z olivnim oljem, limetinim sokom in tradicionalno piransko soljo
  • Morske alge – pražene nori ali dulse
  • Miso juhica
  • Avokado s solnim cvetom
  • Avokadov namaz s svežo zelenjavo
  • Kakavova zrna
  • Zeleni sok ali smuti na osnovi zelenjave 
  • Soparjeni edamame stroki s piransko soljo 
  • Čips iz kodrolistnega ohrovta ali rdeče pese, začinjen z morsko soljo ali tamari omako

In seznam zdravih sladkih prigrizkov:

Še domači recepti za zdrave prigrizke, ki potešijo in koristijo zdravju:

Viri slik: stillwaterliving.com, 

Deli naprej....

Podobne objave

Z vami delimo prvi recept v seriji božanskih pečenih ovsenih kosmičev, ki jih lahko pričakujete na našem profilu v bližnji prihodnosti. Pri pečeni ovseni kaši gre za podobne sestavine kot pri klasičnih ovsenih kašah, le priprava in končni rezultat sta nekoliko drugačna. V kolikor te metode še niste preizkusili, vam toplo priporočamo spodnji recept za slastno beljakovinsko pečeno kašo z okusom bananinega kruha.
Ste že zasledili izraz “pumpkin spice”? Gre se za mešanico začimb, ki jo v tem delu leta v svoje napitke in sladice radi dodajajo predvsem v tujini. Na te hladne dni pri nas na veliko eksperimentiramo s toplimi napitki, ki prijetno pogrejejo v mrzlih jutrih, in zanimalo nas je, kako se bo aromatičen Sunwarrior kakav pomešal s to razvpito začimbno mešanico. Nas je okus prepričal, zate pa predlagam, da se prepričaš sam/a!
Vsi vemo, da je pitje vode izredno pomembno, vendar pa se nam kljub temu rado zgodi, da na pitje kar nekako pozabimo. Vsakodnevno redno pitje zadostnih količin vode bo pustilo dobre posledice na naši koži, srcu in vsesplošnem zdravju.

SLEDITE NAM NA...

MOŽNOSTI PLAČILA

MNENJA STRANK

.