Kokos za boljše zdravje – sadež želja

Kokos (Cocos nucifera) je eno najpomembnejših sadnih dreves na svetu, saj zagotavlja hrano na milijone ljudem, še posebej v tropskih in subtropskih deželah. Zaradi svoje razširjene uporabe ga pogosto imenujemo tudi »drevo življenja«. 

Indija je za Indonezijo in Filipini tretja največja pridelovalka kokosa. Že tisoče let imajo kokos in kokosovi izdelki cenjeno mesto v indijski ljudski medicini. V Indiji verjamejo, da ima kokos antihemoragične sposobnosti (ustavlja krvavitve), je učinkovit pri preprečevanju bronhitisa, znižuje povišano telesno temperaturo in preprečuje ter pomaga pri zdravljenju gingivitisa (vnetje dlesni). V ajurvedski medicini se kokosovo olje, kokosovo mleko, kokosova krema in kokosovo olje uporabljajo pri težavah z lasiščem (izpadanje las), opeklinami in težavah s srcem. 

Zanimivost

Uporaba kokosa kot živila in v ajurvedski medicini je v Indiji opisana v sanskrtu že pred 4000 leti. V Indiji ima kokos religiozen pomen. Opisujejo ga kot »sadež želja« in ga ponujajo bogovom ter simbolno režejo ob začetku pomembnih dogodkov. Kokosovo vodo pridelujejo iz pet mesecev starih kokosovih orehov. Iz antičnih časov je znano, da so kokos uporabljali za učinkovito zdravljenje težav s črevesnimi paraziti različnih vrst.

Vsestranski v prehrani 

Kokos lahko uporabljamo na mnogo različnih načinov. Kokosova voda je tekoči endosperm in je odlična naravna pijača. Kalorična vrednost kokosove vode znaša le 17,4 kcal na 100 g. Vsebuje vitamine B-kompleksa: vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (pantotensko kislino), vitamin B7 (biotin), vitamin B2 (riboflavin), folno kislino (B9), vitamin B1 (tiamin) v sledovih ter vitamin B6 (piridoksin). Poleg tega vsebuje tudi vitamin C, proste aminokisline, fitohormone, encime in rastne faktorje. Kopra, posušeno jedro, ki se najpogosteje uporablja za pridobivanje olja, vsebuje kar od 65  do 75 odstotkov olja. Vsebuje predvsem nasičene srednjeverižne maščobne kisline, ki se v telesu obnašajo drugače kot kratkoverižne ali dolgoverižne maščobne kisline. Zaradi nasičenih maščobnih kislin je kokosovo olje izredno stabilno tudi pri visokih temperaturah in zato izredno primerno pri peki in cvrtju živil. 

Elektroliti

Kokos je bogat vir anorganskih ionov, kot so kalij (K), natrij (Na), kalcij (Ca), magnezij (Mg), fosfor (P) itd. Koncentracija teh elektrolitov v kokosovi vodi ustvarja podoben osmotski tlak, kot je v krvi, in tako nima učinka na koagulacijo plazme. Visoka vsebnost kalija v kokosovi vodi zmanjšuje krvni tlak.  Elektroliti so izredno pomembni turi pri športni aktivnosti. Zakaj, si lahko preberete v prispevku tukaj.

Razstrupljanje

Kokosova voda učinkovito odstranjuje strupe iz telesa, ko pride do elektrolitskega neravnovesja v telesu. Znano je, da izboljša učinkovitost in absorpcijo zaužitih zdravil v kri.

Recept za razsptrupljevalni (detox) napitek: v blenderju ali mikserju zmešajte: 2 pesti mlade sveže špinače, pol stebla zelene, vejico peteršilja in 5 kolobarjev kumare. Dodajte 1 hruško, 1 jušno žlico lanenih ali chia semen in 0,5 litra ali več kokosove vode. Na koncu dodajte algo chlorello, ki bo dodatno pripomogla k razstrupljanju. Tak napitek lahko uživate zjutraj pred zajtrkom. Če vam okus chlorelle ni všeč, jo lahko zamenjate s spirulino ali moringo.


Antioksidanti

V kokosovi vodi se nahajajo proste aminokisline (L-arginin), ki znatno pomagajo pri preprečevanju nastanka prostih radikalov in zmanjšujejo njihovo raven. Kokosova voda vsebuje vitamin C, ki občutno zmanjša peroksidacijo maščob. Vse to pomaga pri okrepljenem imunskem sistemu, ki preprečuje nastanek bolezni in infekcij, še posebej v hladnem in zimskem vremenu.

Srednjeverižne maščobne kisline

Posebnost kokosa je, da vsebuje velike količine srednjeverižnih maščobnih kislin. Te kisline imajo sposobnost takojšnje absorpcije iz intestinalnega trakta v jetra, tam pa se nemudoma porabijo za tvorbo energije. Srednjeverižne maščobne kisline tako ne sodelujejo pri biosintezi in transportu holesterola. Spodbujajo delovanje metabolizma in se v telesu ne shranijo v obliki maščob, saj se nemudoma porabijo za energijo. Zato je kokosovo olje nepogrešljiva izbira, ko se odločimo izgubiti nekaj kilogramov. Izkazalo se je, da kokosova voda pomembno vpliva na znižanje ravni skupnega holesterola (zniža slabega in zviša dobrega), trigliceridov in fosfolipidov. 

Antibakterijska aktivnost

Kokos ima po podatkih iz raziskav tudi učinkovito antibakterijsko aktivnost. Maščobne kisline preprečujejo rast bakterij, ki povzročajo razjede na želodcu, vnetje sinusov, zobno gnilobo, zastrupitve s hrano in infekcije sečil. 

Koža

Tradicionalna uporaba kokosovega olja kot losjona za telo je dobro znana po vsem svetu. Kokosovo olje deluje antiseptično, kožo vlaži in nahrani. Monolaurin, prisoten v kokosovem olju, učinkovito zavira rast bakterij, ki povzročajo vnetja in infekcije na povrhnjici kože. 

Iz kokosovega olja in kombinacije avokadovega olja, spiruline ali matche lahko pripravite odlično vlažilno in hranilno masko za obraz.

Recept za hranilno, vlažilno in pomlajevalno kokosovo zeleno masko za obraz:

Zmešajte naslednje sestavine:

Vse sestavine dobro premešajte z leseno žličko in si nanesite masko na obraz. Pustite delovati 30 minut, nato s toplo vodo sperite. Več o negi kože in dodatni recept najdete na koncu prispevka tukaj.

Hormoni

Sok mladega kokosa vsebuje fitoestrogene in druge substance, podobne spolnim hormonom, ki se uporabljajo kot nadomestek hormonov pri hormonskem zdravljenju, npr. pri zmanjšanju demence in težav v obdobju menopavze. 

Kokos je še odprto področje znanstvenih raziskav. Znanost stremi k preučevanju in izoliranju učinkovitih substanc iz kokosa in njihovih aplikacij v zdravilih tako v tradicionalni kot zahodni medicini. Zaradi pozitivnih učinkov in vsestranske uporabe je priljubljeno živilo po vsem svetu. Vse več raziskav potrjuje, da uživanje kokosa in kokosovih izdelkov vpliva na vsesplošno boljše zdravje ljudi, krepi imunski sistem, zmanjšuje alergije, pomaga pri debelosti in boleznih srca in ožilja. 

Avtorica: Lucija Koren, univ. dipl. inž. živilstva in prehrane
Preberite tudi prispevek na našem portalu: 13 lepotnih nasvetov za uporabo kokosovega olja.
Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE