6 stvari, ki jih je dobro vedeti pred nakupom probiotikov

Začelo se je novo šolsko leto. Pripravili smo 6 ključnih korakov s katerimi lahko pomagate svojemu otroku (in tudi sebi) pri krepitvi imunskega sistema, da se boste lažje izognili virusom in jesenskim prehladom in se lažje izognili bolniški odsotnosti. Z nekaj preprostimi koraki lahko na popolnoma naraven način poskrbite za zdrav imunski sistem sebe in vašega otroka.

Katerih 6 stvari je dobro vedeti pred nakupom probiotikov?

1. Probiotiki brez dobre podlage ne bodo naredili čudežev.

Sedež našega imunskega sistema se nahaja v našem črevesju. Za krepitev imunskega sistema je zato ključno, da najprej okrepimo sedež imunskega sistema. Od tega kar jemo so odvisne naše bakterije v črevesju in posledično to vpliva na naše zdravje. Zato poskrbite za zdravo prehrano vašega otroka in svoje celotne družine, ki naj vsebuje čim manj predelanega sladkorja, čim manj mleka in mlečnih izdelkov ter bele moke. Na krožniku naj bo čim več zelenjave (predvsem temno zeleno listnate zelenjave kot je špinača, blitva, kodrolistnati ohrovt…) in svežega sezonskega sadja, zdravih rastlinskih maščob (iz oreščkov in semen) ter nepredelanih živil (polnovrednih žit in stročnic). To je tudi hrana za dobre bakterije v črevesju, da bodo le te še naprej učinkovito varovale naše telo.

Iz vaše prehrane in prehrane otroka izločite bel sladkor, belo moko in predelane izdelke iz moke ter vso konzervirano hrano. Če ima vaš otrok rad sladke zajtrke, posezite po polnovrednih kosmičih, ki jih lahko naravno sladkate s kakavom z datlji, dodajate ga ovsenim kašam, kosmičem ali pripravite domač čokolešnik.


Na spodnjih povezavah lahko najdete nekaj odličnih polnovrednih receptov za vas in vaše otroke:

Raziskave na IQ testih so pokazale, da so otroci, ki so zajtrkovali sladkarije, na testih spomina in koncentracije dosegali rezultate 70-letnikov. V to skupino spadajo tudi razni sladki kosmiči z dodanim rafiniranim sladkorjem ali na primer klasični kupljen čokolešnik, ki vsebuje veliko belega sladkorja (kar dobrih 30 %). Na testih so se najbolje odrezali visoko beljakovinski zajtrki. Zelo dobre rezultate so imeli otroci, ki so jedli za zajtrk sendvič s fižolom. Kombinacija beljakovin in vlaknin v fižolu vsebuje čarobno formulo. Podoben učinek boste dosegli z namazom iz čičerike (lahko izberete tudi že pripravljen humus namaz z okusom zelenjave) in poleg postrezite svežo zelenjavo.
 

2. Probiotične terapije ne moremo izvajati s probiotičnimi jogurti, kefirjem in podobnimi izdelki.

S probiotičnimi jogurti in drugimi probiotičnimi mlečnimi izdelki, probiotične terapije ne moremo izvajati, niti z njimi ne krepimo imunskega sistema, saj se v teh izdelkih nahaja premalo število (napačnih sevov) bakterij, zato se le te v črevesju ne morejo namnožiti in ga kolonizirati, istočasno pa nas mlečni izdelki tudi zasluzijo. Vsaka žival ima svoje bakterije. Kravje in kozje bakterije dobro denejo kravam in kozam, ne pa tudi človeku. Ti izdelki bodo torej koristili tem živalim, mi pa moramo poskrbeti za vnos bakterij, ki koristijo nam. Bakterije v jogurtih so npr. aktivne na 43 stopinjah celzija in več, v našem telesu pa je 37 stopinj, kar je zanje premalo, zato ni prav nobenega razloga, da bi uživali bakterije, namenjene drugim vrstam). Če ima vaš otrok pogoste prehlade, vam toplo svetujemo, da živalsko mleko zamenjate z rastlinskimi napitki (ovseno, mandljevo, riževo mleko, ipd), saj ti ne povzročajo zasluzenosti kot običajno mleko. Na spodnjem linku z vami delimo nekaj idej in povezave do receptov za domača rastlinska mleka:

3. Okrepite črevesje s pravimi probiotiki.

Poleg zdrave hrane je izrednega pomena kako naše črevesje zaužito hrano absorbira. Absorpcija hranil je odvisna tudi od sestave naših bakterij v črevesju. V črevesju se nahaja približno 1,5 – 2 kg bakterij oziroma mikroorganizmov. V črevesju mora biti pravilno razmerje dobrih, nevtralnih in slabih patogenih bakterij. Če je to razmerje optimalno, je črevesje v ravnovesju, kadar pa se to razmerje poruši, govorimo o neravnovesju črevesne flore, ki lahko vodi naprej v različne bolezenske težave. Za preventivno krepitev imunskega sistema moramo torej poskrbeti preden do bolezni sploh pride. Zato poskrbite za probiotično terapijo z ustreznimi probiotiki (za otroke od 1. leta dalje priporočamo otroške probiotike) in zdravo prehrano že preden v vrtcih in šolah izbruhnejo razni virusi. Če vaš otrok težko poje zelenjavo in sadje, lahko občasno dodate tudi otroške multivitamine, za boljšo koncentracijo in razvoj možgančkov pa je odlično Omega-3 olje za otroke.


4. Izberite sledljive, klinično testirane in preizkušene seve.

Viridian probiotiki imajo sledljive, klinično preizkušene seve in ne vsebujejo nobenih gostil, mašil in stabilizatorjev, prav tako ne sladkorja, glutena, pšenice, laktoze, soli, kvasa, konzervansov ali umetnih barvil. So brez obsevanja in niso testirani na živalih. Vsebujejo le 100% aktivne sestavine. Vsi sevi so bili klinično preizkušeni! Viridian otroški probiotik s C vitaminom je klinično testiran probiotik primeren za otroke od 1. leta dalje, ki ga lahko uporabljate za otroke, ki so v vrtcu ali starejše, ki hodijo v šolo.

Kako prepoznati dober probiotik?

Kvaliteten probiotik prepoznate tako, da pogledate ali ima izdelek na deklaraciji navedeno vrsto in številko seva. V primeru tega probiotika, lahko jasno preberete, da gre za probiotik vrste:

  • Lactobacillus acidophilus NCIMB 30157,030156
  • Bifidobacterium Lactis NCIMB 30172 in bifidobacterium bifidum 30153
  • označeno je skupno število dobrih živih bakterij: 2 milijardi. 
Nič vam ne pomaga, če bo pisalo, da probiotik, ki ga kupujete vsebuje visoko število bakterij, če te niso označene z vrsto in številko s katero lahko zagotavljajo sledljivost in lahko preverimo klinična testiranja, ki so bila opravljena. Zato probiotik vedno kupite tako, da obrnete izdelek in preberete deklaracijo. Če probiotik ni označen z vrsto in številko seva, ga ne kupite!

Z rednim dodajanjem tega probiotika boste na naraven način podprli otrokov imunski sistem in ga krepili. S študijami so dokazali, da redno uživanje otroškega Viridian probiotika pri otrocih zmanjša pojavnost obolenj, predvsem zgornjih dihalnih poti ter čas trajanja in intenzivnost bolezni. Deluje kot preventiva in kot kurativa. Poleg krepitve imunskega sistema vpliva tudi na boljšo prebavo. Dodan ima tudi vitamin C. So v obliki prahu, nevtralnega okusa.


5. Bodite vztrajni in dosledni. 

Probiotično terapijo izvajajte neprekinjeno vsaj 2-3 meseca vsak dan! Probiotik po navodilih na steklenički dodajte v hladno ali mlačno vodo (ne v vročo), zmešajte z žličko in ponudite otroku. Lahko ga vmešate tudi v mlačen čaj ali sveže iztisnjen sok in naj ga spije takoj. Probiotik otroku dajte vsakodnevno neprekinjeno vsaj 2 meseca, še bolje več mesecev.


6. Ne pozabite na vitamin D3.

Vitamin D3 je ključni regulator našega imunskega sistema. Vpliva na nekaj 1000 genov v našem telesu. Potrebuje ga praktično vsaka celica našega telesa. Skozi celo leto (predvsem pa v obdobju od septembra do maja) je pomembno, da ga redno dodajate.  Poleg imunskega sistema, optimalne ravni D3 vplivajo na naše počutje in razpoloženje, na naše hormone. Pomaga tudi pri absorpciji kalcija in njegov manjko ima lahko velik vpliv na naš imunski sistem. Lahko ga dodajate s kapalko direktno v usta (pod jezik) ali v vodo ali hrano. Za otroke se priporoča otroški D3 v kapljicah.

Vsi zgornji koraki veljajo prav tako tudi za odrasle, saj na enak način krepimo tudi naš imunski sistem. Zato poskrbite tudi zase, da čez jesen in zimo redno dodajate dovolj vitamina D3 in vsaj 1-krat letno naredite probiotično terapijo. Za odrasle so potrebne le večje količine. Probiotike za odrasle najdete tukaj, D vitamin pa je za odrasle na voljo prav tako v kapljicah ali v kapsulah.


Če imate še kakšno vprašanje, nas lahko pokličete na številko 040 525 583 ali nam napišete mail na info@super-hrana.si

Želimo vam lep začetek septembra in veliko zdravja!

Povzeto po: o probiotikih: Diana Vlahinič, video o probiotikih, www.or-ca.si , recepti: osebni arhiv

 

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE