Kaj je super zelenje?

V prejšnjem prispevku smo pisali o pomembnosti uživanja temno listnate zelene zelenjave. Zakaj je ravno ta vrsta zelenjave tako pomembna, da jo vključimo na naš jedilnik si lahko preberete v tem prispevku: 5 najbolj zdravih vrst temno listnate zelene zelenjave. Vsekakor vam priporočamo, da v vaš dnevni jedilnik vključite naslednje navade:

  • čim več sezonskega sadja
  • čim več sezonske zelenjave
  • vsaj nekajkrat tedensko uživate zelene smutije (z vsaj polovico zelenolistnate zelenjave)
  • sočite bistre zelenjavne sokove iz zelenolistnate zelenjave
  • se izogibate vsem rafiniranim žitom, sladkorju in živalskim izdelkom.

Kadar vam čas ne dopušča ali nimate možnosti dnevno zaužiti vsaj 2 obrokov iz zelenjave, pa vam svetujemo, da posežete po zelenih dehidriranih sokovih, ki so lahko rešitev za tiste dni, ko vam zmanjka časa za pripravo polnovrednega obroka med tednom. Seveda se strinjamo, da so najboljši sveže pripravljeni sokovi. Vendar, kadar nimamo te možnosti in bi tak obrok najraje izpustili, je boljša rešitev, da posežemo po zelenju v prahu, ki je pripravljeno iz stisnjenega mikrozelenja, pšenične trave, moringe, mikro alg in drugega super zelenja in je sušeno po presnem postopku pri nizkih temperaturih (do 42 stopinj). To je lahko izredno zdrav prebiotični in probiotični napitek z veliko vitamini in minerali, ki nam lahko nadomesti sveže zelenjavne sokove in smutije.

Kaj je super zelenje?

Zelena živila, ki rastejo v vodi, kot so mikroalga spirulina in pšenična trava, pridobivajo dandanes veliko prepoznavnost. Čeprav so majhna, vsebujejo zavidljivo visoke koncentracije hranil. Take vrste zelenjava se imenuje super zelenje. 

Koristi, ki jih prinaša uživanje super zelenja:

  • so dober vir prehranske vlaknine,
  • zagotavljajo prebavne encime za zdravje črevesja,
  • pomagajo pri izgubi telesne mase,
  • povečujejo energijo,
  • pomagajo pri izboljšanju stanja kože. 

Če se počutite iztrošeni in utrujeni, vključite super zelenje v vašo dnevno rutino, kar vam bo dalo energijo in vas poživilo. Super zelenje je v osnovi zeleno listnata zelenjava, le da je v drugačni obliki. 


Katera super zelenja so najbolj zdrava?

Sedaj ni več vprašanje, če potrebujemo super zelenje v našem življenju, temveč katero zelenje nam ponuja največ hranil?

Obstaja več različnih super zelenj med katerimi lahko izbiramo in kot vedno je tudi v tem primeru tako, da je dobro uživati več različnih hkrati, saj vsako zelenje zagotavlja drugačno zdravilno korist. Med super zelenja spadajo:

Če želite opaziti največ koristi od uživanja super zelenja, poskusite narediti smuti kar iz čim več naštetih sestavin hkrati. Zeleni smuti je hiter in enostaven obrok, poleg tega pa vas bo napolnil z energijo in vas osvežil za cel dan. 

Če ste bolj enostavne sorte je vse, kar morate storiti le, da zmešate skupaj Sunwarrior Ormus Super zelenje poprova meta,  zamrznjeno banano in ananas, vodo in chia semena. Ustvarili boste okusen in hranilen smuti, ki je kot nalašč primeren za hiter zajtrk ali malico v službi.

Kaj so koristi super zelenja?

1. So dober vir prehranske vlaknine


Super zelenja so dober vir prehranske vlaknine. Ta je potrebna za zdravje našega črevesja, saj skrbi za redno delovanje črevesja. Bodite pozorni, da dnevno zaužijete dovolj prehranske vlaknine (vsaj 30 g /dan).

Prehranska vlaknina pomaga pri odstranjevanju strupov iz našega telesa. Z uživanjem veliko sadja in zelenjave boste na najlažji način v telo vnesli dovolj prehranske vlaknine in poskrbeli za zdravo črevo.

Z uživanjem prahu iz super zelenja boste lahko prepričani, da ste dnevni priporočeni vnos zagotovo dosegli.

2. Zagotavlja prebavne encime za zdravo črevo

Naslednja korist uživanja super zelenja je, da zagotavlja prebavne encime. Kaj pravzaprav so prebavni encimi? To so delci, ki so vključeni pri prebavi hrane in razkroju hranil na osnovne gradnike. Da se hrana dobro prebavi, so prebavni encimi ključnega pomena. 

Če imate torej prebavne motnje, vas muči napihnjenost, zgaga ali bolečine v trebuhu po tem, ko pojeste obrok, potrebujete morda zgolj nekoliko več prebavnih encimov. Svojo prebavo lahko z uživanjem le teh naredite bolj učinkovito. Dobro prebavljena hrana prav tako pomeni več energije, saj lahko telo iz živil izsrka vsa potrebna hranila, ki jih potrebuje za pravilno delovanje. 

3. Izguba telesne mase


Klorofil v super zelenju je povezan z izgubo telesne mase. 

V eni od raziskav so ugotovili, da so ljudje, ki so uživali prehranska dopolnila iz membran zelenih rastlin vključno s klorofilom, poročali o večji izgubi telsne mase kot ljudje v skupini, ki niso jemali ničesar. Raziskave so prav tako pokazale padec v škodljivem holesterolu pri ljudeh, ki so uživali dopolnila. 

To sedaj  ne pomeni, da je klorofil sam po sebi nekaj, kar lahko jemljete v obliki tablete in boste magično izgubili kilograme. Pomeni le, da lahko skupaj z zdravo prehrano in redno telovadbo klorofil pospeši vašo presnovo, kar vam bo pomgalo hitreje izgubiti telesno maso. 

4. Napolni vas z energijo

Super zelenje vam pomaga, da se boste čutili osveženi, budni in polni energije. Za tiste, ki ne pijete kave, je to dobra novica.

V trimesečni raziskavi zdravih žensk so tiste, ki so uživale super zelenje, poročale o znatnem dvigu energije v primerjavi s placebo skupino, ki ni zaznala nikakršnih sprememb v ravni energije. 

Kakšno jutro mogoče poskusite zamenjati skodelico kave za smuti iz super zelenja in opazujte, kako se boste počutili. Tudi če želite vztrajati pri svoji kofeinski kavi ali čaju, bo dodatek super zelenja v vašo prehrano pomenil, da se boste dlje počutili boljše. 

5. Izboljša zdravje kože

To je velika novica za tiste z aknami ali celo za tiste, ki imate pusto kožo. Izkazalo se je namreč, da super zelenje izboljša stanje kože.  Klorofil, ki ga najdemo v super zelenju, podpira rast novih celic kože in lahko priskoči na pomoč ljudem z blagimi ali resnejšimi težavami z aknami.

V eni od raziskav so ljudje z aknami in velikimi porami opazili izboljšanje v svoji koži po tri tedenskem uživanju topikalnega klorofilina v gelu.

Mogoče boste celo opazili, da bodo brazgotine in lise starih aken hitreje izginile, saj klorofil pomaga pri rasti novih celic kože. Če je vaša koža vedno pusta, vam klorofil pomaga osvetliti in poživiti vaš ten in strukturo kože. 

Vedno je dobrodošlo vključiti še več zelene zelenjave v vašo rastlinsko prehrano. Uživanje zgolj solate lahko postane monotono, zato je priporočljivo v prehrano vključiti super zelenje kot prehransko dopolnilo. 

Sunwarrior je želel, da bi bil njihov proizvod čim bolj varen in naraven. Ponosni smo, da lahko predstavimo izdelek z najkakovostnejšimi sestavinami, ki smo jih lahko našli. Izkusite vse koristi super zelenja z uporabo Sunwarrior Ormus Super Greens.


Zmešajte zelenje v prahu v smuti skupaj s sadjem in si s tem zagotovite svojo dnevno dozo vitaminov in mineralov ter poskrbite za svoj zdrav imunski sistem. 

Napisala: Lucija Bratina, univ. dipl. inž. živilstva in prehrane, študentka magistrskega študija Prehrane na Biotehniški fakulteti

Povzeto pohttps://sunwarrior.com/blogs/health-hub/benefits-of-revitalizing-your-body-with-greens

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE