6 živil, ki jih je dobro uživati jeseni – 1. del

Ko izbiramo živila, je vedno najboljše, da izberemo sezonska, saj bomo tako prejeli kar največ hranil in koristnih snovi za telo.

Zakaj je temu tako se mogoče sprašujete? Sezonska živila so obrana na vrhuncu svoje zrelosti in tako vsebujejo kar največ možno hranilnih snovi. Ta živila so načeloma tudi cenovno bolj dostopna in sveža. Še posebno pa uživamo v njih, če jih lahko poberemo oziroma utrgamo direktno iz domačega vrta.

Seveda pa sezonska živila niso enaka po vsem svetu in se razlikujejo glede na to, kje živimo. Spodnja živila, ki vam jih bomo predstavili, so značilna za naše okolje.

1. Križnice

Vse družine križaste zelenjave, v katero spadajo cvetača, brokoli, belo in rdeče zelje, ohrovt in podobna zelenjava, so jesenska sezonska živila. Ta zelenjava je bogata z vitaminom C, topnimi vlakninami in vsebuje spojine imenovane glukozinolati, ki pomagajo ščititi organizem pred razvojem raka. Bolj kot je mrzlo zunaj, ko križnice pridelamo, bolj sladkega okusa bodo. Iz njih lahko pripravimo okusno prilogo že če jih samo podušimo in popečemo.

2. Hruške

Mnogo ljudi se ne zaveda, da obstaja pet velikih skupin hrušk, med katerimi izrazito izstopa sorta Viljamovka. Gre za rumene hruške v obliki zvončka, ki imajo sladko in mehko meso. Hruške so dober vir topnih vlaknin, ki znižujejo slab holesterol (LDL) in so vir vitamina C, kalija in folne kisline. Če imate raje hruške v sladici kot samostojno, si pripravite odlično jesensko pecivo Hruškine chai blondije.

3. Jabolka

Jabolka so eden izmed najpogosteje pridelanih sadežev pri nas. Poznamo več sort, ki se razlikujejo po barvi, obliki, stopnji kislosti, velikosti in hranilni sestavi. Jabolka so bogata z vitamini med katerimi izstopajo biotin (vitamin B7), vitamin B6, vitamin K in vitamin C in minerali, kot so mangan, kalij in železo. Jabolka so eden izmed bolj pomembnih virov polifenolov v prehrani; med njimi je jabolko posebej bogato s kvercetini, ki v izolirani in koncentrirani obliki pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka.

So odličen vir prehranskih vlaknin. Z enim samim jabolkom boste pokrili približno 20% dnevnih potreb po vlakninah. Prehranske vlaknine zmanjšujejo energijsko gostoto hrane, upočasnijo praznjenje želodca, pospešujejo prehajanje črevesne vsebine, povečajo količino blata, upočasnjujejo absorpcijo glukoze in zmanjšujejo holesterol.

4. Rdeča pesa

Rdeča pesa je tipično živilo za naše kraje, saj so jo gojili že Rimljani in uporabljali za zdravljenje vročine in prebavnih motenj. Rdeča pesa je bogat vir magnezija ter folne kisline, ter vir kalija, železa, kroma in mangana. Sok rdeče pese znižuje krvni tlak zaradi vsebnosti anorganskih nitratov. Ti pripomorejo tudi pri izboljšani fizični sposobnosti, saj stimulirajo delovanje mitohondrijev v naših celicah. Sok rdeče pese tako pomaga pri izboljšani vzdržljivosti pri teku ali kolesarjenju. Pri pesi so užitni tako listi kot koren, ki se ga lahko uživa svežega, kuhanega ali pečenega. Mlajši listi rdeče pese so primerni za v solato, medtem ko lahko starejše uporabimo na enak način kot liste blitve ali špinače. Več o rdeči pesi najdete v prispevku: 5 zdravilnih učinkov rdeče pese.

Zelo priročna za uživanje in pri pripravi napitkov, smutijev ter nasploh popestritvi jedi pa je tudi Sunwarrior 100 % ekološka rdeča pesa v prahu.

5. Buče

Buče so živilo, ki prav tako uspešno rastejo na naših vrtovih, njihova značilnost pa je intenzivna oranžna barva mesa. Bučno meso vsebuje velike količine vitamina C, beta karotenov, vitamina B6, folata in kalija. V bučah najdemo tudi polisaharide, sterole in nekaj beljakovin. Ker vsebujejo veliko antioksidantov, se njihovo uživanje priporoča v jesenskem času, saj delujejo v našem organizmu zaščitno in zmanjšujejo oksidativni stres, ki v našem telesu povzroča vnetja. V temnem in zaprtem prostoru lahko buče hranimo tudi do 12 mesecev. Poleg mesa najdemo v bučah tudi bučna semena, ki so prav tako užitna. Vel o njihovih zdravilnih lastnostih najdete v prispevku tukaj.

6. Grozdje

Grozdje je prava jesenska superhrana. Je bogat vir mineralov, ki je nepogrešljiva hrana za živce in možgane zaradi fosforja, ki ga vsebuje ter dobra hrana za kosti in zobe, saj vsebuje tudi magnezij. Lupina rdečega grozdja vsebuje veliko močnega antioksidanta resveratrola. Ta se proizvaja v rastlini za povečanje njegovega preživetja, odpornost za bolezni, okužbe  in druge okoljske spremembe. Prav tako učinkuje  tudi v telesu. Resveratrol ni samo antioksidant temveč deluje tudi protivnetno in antikarcenogeno.  Varuje celice pred prostimi radikali, znižuje krvni tlak in uravnava protivnetni odziv telesa. Študije so pokazale da grozdje preprečuje mašenje arterij, niža holesterol, zmanjša oksidativen stres, in zmanjša nabiranje maščob v aortah. Več koristi o grozdju si preberite v prispevku tukaj.

 

O teh živilih pa govori tudi Katarina Katanec, mag. inž. prehrane: poglejte si spodnji video za še več koristnih informacij o jesenskih živilih.

 

Seveda pa to niso vsa jesenska živila: več vam jih še predstavimo v naslednjem prispevku. O preostalih živilih in pa tudi prehranskih dopolnilih, ki so dobra za krepitev imunskega sistema v mesecih, ki prihajajo, pa si lahko preberete tudi v naši brezplačni e-knjižici Hrana za podporo imunskemu sistemu. Dobite jo s prijavo na naše e-novičke, kjer zraven prejmete še 5 dodatnih e-knjižic s koristnimi informacijami in recepti za zdrav življenjski slog.

To je naših najljubših 6 dopolnil za krepitev imunskega sistema:

Pripravila: Sara Krošelj, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane, bodoča mag. inž. prehrane

Povezeto po: https://www.mojezdravje.net/10-najboljsih-sezonskih-zivil-v-jeseni/, https://www.mojezdravje.net/kaj-jesti-v-septembru/

Izdelki, ki so omenjeni v članku

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE