Kako lahko kakav zmanjša stres in izboljša razpoloženje?

Hrana, ki jo jemo, igra pomembno vlogo pri našem duševnem in fizičnem počutju: od lajšanja stresa do izboljšanja razpoloženja. In zlasti kakav vsebuje številne spojine, ki lahko vplivajo tudi na naše občutke sreče.

Znanost: Kako kakav vpliva na naše razploženje

O zdravstvenih koristih kakava je bilo izvedenih že več kot 28.000 študij, na tisoče jih preučuje povezavo med kakavom in našim duševnim počutjem. Študija UCL iz leta 2019 je pokazala, da lahko uživanje temne čokolade pomaga zmanjšati anksioznost, pozitivno vpliva na razpoloženje in lajša simptome depresije. Raziskava je primerjala uživanje čokolade s simptomi depresije pri 13.000 odraslih v ZDA. Ljudje, ki so v zadnjih 24 urah jedli temno čokolado, so imeli 70 % manjšo verjetnost, da bodo poročali o občutkih depresije.¹

Univerza Loma Linda v Kaliforniji je leta 2018 izvedla raziskavo, ki je pokazala, da uživanje temne čokolade pozitivno vpliva na raven stresa, razpoloženje, vnetja, spomin in celo na naš imunski sistem. V neki študiji so raziskovalci skenirali možgane petih ljudi, po dveh urah, ko so jedli čokolado. Ugotovili so spremembe na možganih, ki jih običajno vidimo, ko nekdo vstopi v meditativno stanje

Zakaj je kakav tako dober za nas?

Kakav v prahu je najčistejša oblika temne čokolade, narejena iz mletih nesladkanih, nealkaliziranih kakavovih zrn. Farmacevtka in soustanoviteljica Victoria Health Shabir Daya pojasnjuje, zakaj je kakav tako koristen: »Kakav je pogosto označen kot »superhrana« in to z dobrim razlogom. Kakavova zrna vsebujejo več kot 300 prepoznavnih spojin, vključno z vitamini, minerali, aminokislinami in fitonutrienti: še posebno se lahko pohvali z visoko vsebnostjo magnezija, cinka, železa, kalcija, betakarotena in omega-6 maščobnih kislin, ki so ključni za zdravo telo in dobro počutje.

Kakav vsebuje tudi anandamid, naravno evforično spojino. To pomeni, da lahko kakav izboljšuje razpoloženje in je za razliko od tradicionalnih zdravil brez stranskih učinkov. Druga spojina, ki jo najdemo v kakavovih zrnih, je triptofan, močan naravni antidepresiv. To pomeni, da ima kakav dve spojini, ki izboljšujeta razpoloženje in vam lahko pomagata, da se ne počutite otožne. ³

Koristne naravne spojine v kakavu vključujejo flavanole, rastlinske antioksidante, ki podpirajo širok spekter koristi za zdravje, ter serotonin, endorfine, feniletilamin, triptofan in anandamid, za katere je bilo dokazano, da lajšajo depresijo in ustvarjajo občutek dobrega počutja ter sreče⁴. Kakav vsebuje tudi številne psihoaktivne sestavine, ki povzročajo občutek evforije, podoben občutku kanabinoida, ki ga najdemo v konoplji in CBD-ju, ter feniletilamin, nevromodulator, za katerega menijo, da je pomemben za uravnavanje razpoloženja ljudi⁵.

Kaj je tako “super” na Aduninem super-kakavu?

Adunin super-kakav ima posebno visoko vsebnost flavonoidov – pravzaprav je edini kakav v prahu v Združenem kraljestvu, ki ima zaradi visoke vsebnosti flavanola zdravstveno trditev, ki jo je odobrila EFSA. Narejen je iz mešanice kakava prahu z visoko vsebnostjo flavanola, narejenega iz posebej izbranih zrn z visoko vsebnostjo flavonoidov in z razkošno bogatim kakavom istega porekla majhnih proizvajalcev v Gani. Rezultat je visokokakovosten kakav v prah, bogat s hranili in antioksidanti, s slastnim okusom temne čokolade.
 Poleg tega, da ta pomaga izboljšati razpoloženje in zvišati raven serotonina, flavonoidi imajo pozitivne učinke na zdravje srca in ožilja kot je vpliv na elastičnost žil in dober pretok krvi ter zagotavljajo zdravo oskrbo vseh naših organov s kisikom, hranili in vodo – kar je ključnega pomena za naše splošno dobro počutje. Na porcijo je Adunin Super-kakav tudi vir kalija in magnezija, ki sta bistvena minerala za normalno psihološko delovanje in zdrav živčni sistem. Je tudi bogat vir rastlinskih beljakovin, ki podpirajo rast in obnovo vseh celic v našem telsu in tudi vlaknin, ki podpirajo zdravo črevesje.

Okus kakava in uporaba

Adunin Super-kakav v prahu ima razkošno bogat okus temne čokolade. Uporabite ga lahko za pripravo vročih čokolad, šejkov, sladoleda, energijskih ploščic ali ga vmešajte v jogurt, kosmiče ali kašo. Otroci ga obožujejo in je odličen način, da v svojo prehrano vnesejo nekaj več vlaknin in beljakovin. Za dodatno povečanje hranil ga lahko uporabite tudi namesto običajnega kakava v prahu v svojih najljubših sladicah ali receptih za peko.

Recept za te čudovite čokoladne pralineje najdete tukaj.

Pripravila: ekipa Superhrane
Viri:

  • Povzeto po: https://aduna.com/blogs/learn/how-cacao-can-reduce-stress-and-boost-your-mood

  • ¹https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190802145458.htm

  • ²https://www.thetimes.co.uk/article/it-s-official-chocolate-is-the-key-to-your-happiness-bx7prxc9k
  • ³https://www.victoriahealth.com/editorial/the-benefits-of-raw-cacao-powder

  • ⁴https://sheerluxe.com/2017/03/22/best-superfoods-buy

  • ⁵https://neurosciencenews.com/dark-chocolate-depression-14641/

Izdelki, omenjeni v članku

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE