-
Email: info@super-hrana.si
-
Pokličite nas: 069 69 72 36
Domače "Ferrero Rocher" kroglice (lešnikovi trufleji)
Vsi dobro poznamo to slavno čokolado, ki je vedno povezana s prazniki in posebnimi priložnostmi, ko se želimo pocrkljati ali razveseliti obiske: “Ferrero Rocher” – pražen lešnik potopljen v sloj hrustljavega vaflja, oblit s sladko mlečno čokolado in hrustljavimi lešniki. Ker so naše sladice vedno drugačne od klasičnih, po okusu pa še boljše, lahko s spodnjim receptom pripravite čisto svoje domače “Ferrero Rocher” kroglice oziroma lešnikove trufleje. In to čisto brez mleka in sladkorja! Recept je popolnoma veganski in vsebuje zdrave sestavine s posebnim polnilom: avokadom, ki pričara tej kremi prav posebno kremasto teksturo. Vredno poskusiti!
Sestavine za 16 kroglic:
- 2 zrela mehka avokada
- 3 čajne žličke burbonske vanilije v tekočini
- 3 zvrhane jušne žlice 100% kakava
- 3-4 zvrhane jušne žlice tekočega sladila (javorjev ali agavin)
- 1 ravna jušna žlica (10 g) rastlinskih beljakovin naravnega okusa Sunwarrior Classic Plus ali Plus čokolada
- ščepec čajne žličke nerafinirane soli
- 16 celih lešnikov + 1/2 skodelice grobo mletih lešnikov (boljši okus je s praženimi), lahko jih tudi sami malce popečete v pečici in olupite
- 100 g temne čokolade s 85% kakavovim deležem
- 1 zvrhana jušna žlica mehkega kokosovega olja (nerafinirano, hladno stiskano)
Priprava:
- Prekrijte površino pladnja ali pekača s peki papirjem.
- v kuhinjski mešalnik damo: avokado, vanilijo, javorjev ali agavin sirup, Sunwarrior proteine, kakav in sol. Miksamo do gladke mase. Poskusite čokoladno maso in dodajte več kakava ali javorjevega sirupa, da dosežete popoln okus.
- Čokoladno maso preložimo iz mikserja na peki papir in postavimo za 10 minut v zamrzovalnik, da se malenkost strdi.
- S čajno žličko oblikujemo 16 kroglic (truflejev), in jih polagamo na peki papir. Zaenkrat jih še ne potrebujete oblikovati. Ponovno postavite v hladilnik za 15 minut.
- Medtem stopimo čokoladne kapljice ali čokolado s kokosovim oljem v segreti posodi nad paro. S kuhalnico mešamo dokler ne dobimo lepe gladke čokoladne glazure.
- Vzamemo maso za kroglice (trufleje) iz hladilnika. V vsako kroglico potisnemo en cel lešnik in ga oblikujemo v kroglico.
- Potresemo grobo mlete lešnike na krožnik. Če jih miksate sami, pazite, da boste miksali res kratek čas – nekaj sekund, da bodo koščki lešnikov še vidni.
- Vsako kroglico povaljamo v mlete lešnike dokler niso popolnoma prekrite. Prelijemo s stopljeno čokolado in postavimo na peki papir, da se osušijo na sobni temperaturi. To bo trajalo približno 30 minut. Če se vam zelo mudi poskusiti, pa jih še zadnjič postavite v hladilnik za 15 minut. Če jih sušite na sobni temperaturi ali v hladilniku, bodo bolj mehke. Če pa želite trše kroglice, priporočam, da jih postavite v zamrzovalnik za vsaj pol ure. Tam vas lahko počakajo tudi več dni 🙂
Namig: kroglice lahko povaljate tudi v drobljene mandlje, matcha prah ali pistacije. Če želite res ekstra okusno aromo čokolade, priporočam, da izberete res kakovosten 100% kakav. Eden takšnih je Adunin fairtrade super-kakav, ki prihaja iz Gane in ima res posebno aromo. Če želite bolj proteinske kroglice, dodajte več beljakovin v prahu, lahko kombinirate z okusom čokolade. Potrebno pa bo potem malce več maščobe, npr. kokosovega olja.
Sestavine zadoščajo za približno 16 kroglic.
Hranilne vrednosti na eno (1) kroglico:
- Energijska vrednost: 113 kalorij
- Maščobe: 8 gramov
- Ogljikovi hidrati: 8 gramov
- – od tega naravno prisotni sladkorji: 5 gramov
- Beljakovine: 2 grama
- Sol: 0,07g
Uživajte in delite s prijatelji! Če boste kroglice pojedli sami, delite z njimi vsaj recept! 🙂
Pripravila: Maja Jeereb, MojeZdravje.net
Vir slik: www.aduna.com in www.onegreenplanet.org