Naročite se na naše novice in prejmite kupon za
-7% popust na celoten nakup.
-7% popust na celoten nakup.
Okusni, sočni muffini brez sladkorja, brez živalskih sestavin in brez glutena. Vsi poznamo osnovni recept za peko klasičnih muffinov. Jajca, moka, mleko, sladkor, čokolada ali sadje, pecilni prašek in začimbe… kaj pa, če želimo speči drugačne muffine, brez sladkorja, brez živalskih sestavin in brez glutena?
Z vami delimo recept za okusne muffine, ki jih lahko pripravite v pol ure (skupaj s peko), spodaj pod receptom pa si poglejte nekaj koristnih trikov za pripravo drugih okusnih muffinov.
Ti muffini so:
Recept za proteinske muffine iz 5 sestavin
Sestavine:
Če je masa premokra (če imate bolj redko čežano), ji dodamo še malo moke zemeljskih mandljev, lahko tudi kokosovo moko. Priporočamo, da skuhate bolj gosto čežano z zelo malo vode.
Po želji: naribana temna čokolada s 85-odstotnim deležem kakava ali čokoladne kapljice Cavalier brez mleka in sladkorja.
* Mandljevo moko lahko izberemo razmaščeno ali moko iz zemeljskih mandljev (ta je bolj sladka), lahko pa tudi kupimo mandlje in jih sami zmeljemo v fino moko. V tem primeru ne pozabite na sladilo (datlje, javorjev sirup)
Priprava:
Triki kako nadomestimo klasične sestavine, če želimo speči veganske muffine brez glutena?
Jajca: Namesto kokošjih jajc, uporabimo lanena »jajca« – zmešamo zmleta lanena semena in vodo. Lahko jih zamenjamo tudi s chia gelom (chia in vodo vmešamo) in dodamo receptu namesto jajc. Razmerje semen in vode je 1:3. V tem receptu te sestavine ne potrebujemo, saj smo uporabili mandljevo maslo in čežano.
Mleko: če je v receptu kravje mleko, ga lahko nadomestite z doma narejenim mandljevim mlekom (nesladkanim) ali drugim rastlinskim mlekom. Lahko pa uporabite sadje v obliki kaše: npr. jabolčno čežano, pretlačeno banano ali bučni pire.
Olje/maslo: običajno maslo v receptih lahko nadomestimo z maslom iz oreščkov (mandljevim, mandljevim s s cimetom, arašidovim ali s kokosovim oljem (kadar pečemo zelenjavne muffine) in kokosovim mussom-maslom (pri peki sladkih ali presnih sladicah)
Sladkor: Namesto sladkorja, predlagamo pretlačeno banano ali dve ali nekaj dl jabolčnega soka ali oboje (za dodatno vlažnost in sladkobo pecivom).
Moka: namesto klasične bele moke, je odlična kombinacija razmaščene mandljeve moke in kokosove moke, najbolj pa nas je v zadnjem času navdušila za peko moka zemeljskih mandljev, ki ima tako dober sladek okus.
Proteini: nikoli ne dodajamo živalskih. Ker pripravljamo zdrave recepte, vedno izberemo rastlinske proteine. Za proteinske muffine, uporabimo rastlinske beljakovine Sunwarrior Plus ali Blend. Ti se zelo lepo vmešajo v maso, so izjemno okusni in se lepo podajo tako sadnim kot čokoladnim muffinom. Izbirate jih lahko v 3 vrstah in 3 okusih. Lahko pa izberete tudi manjša in cenejša pakiranja posamičnih vrst proteinov (riževi, grahovi ali konopljini).
Ustvarjajte kombinacije po svojem okusu in inspiraciji.
pripravila: Maja Jeereb
Slike: avtorske Sunwarrior.com