Vse, kar morate vedeti o hidraciji oz. zakaj so elektroliti tako pomembni?

Voda je bistvenega pomena za naše splošno zdravje in dobro počutje, vendar ali ste se kdaj vprašali, zakaj je hidracija tako pomembna? Pri “pravilni” oz. ustrezni hidraciji ne gre samo za potešitev žeje, ampak ima ta temeljno vlogo pri ohranjanju ravnovesja elektrolitov v našem telesu. 

Kaj sploh je hidracija?

Hidracija se nanaša na proces oskrbe našega telesa z zadostno količino vode za vzdrževanje različnih fizioloških funkcij. Voda ima vlogo pri pravilnem delovanju naših organov, prenosu hranil, uravnavanju telesne temperature, mazanju sklepov in izločanju odpadnih snovi. Zato je bistvenega pomena, da v našem telesu vzdržujemo ustrezno ravnovesje tekočin za zagotavljanje optimalnega zdravja in zmogljivosti.

Kaj so elektroliti?

Elektroliti so električno nabiti minerali, ki so raztopljeni v telesnih tekočinah: v krvi, urinu in znoju. Med te uvrščamo natrij, kalij, kalcij, magnezij, klorid in fosfat. Elektroliti omogočajo prenos električnih impulzov po telesu, vzdržujejo ravnovesje tekočin in podpirajo pravilno delovanje mišic ter živcev.

Njihovo neravnovesje pa ima lahko nezaželene posledice na naše zdravje. Ko se znojimo, intenzivno telovadimo ali smo dlje časa telesno dejavni, naše telo skozi pot izgublja elektrolite. Do izgube pa lahko tudi pride v primeru bruhanja, driske ali nezadostnega vnosa tekočine. Ti dogodki običajno vodijo v porušenje občutljivega ravnovesja elektrolitov, kar lahko povzroči mišične krče, omotico in utrujenost.

Kako poskrbeti za ustrezno hidriranost?

Zdaj vemo, da so hidracija in elektroliti med seboj tesno povezani, saj med potenjem poleg vode izgubljamo tudi elektrolite. Samo pitje navadne vode nas seveda rehidrira, a ta ne more ustrezno nadomestiti izgubljenih elektrolitov. Zato je priporočljivo, če posegamo po živilih z visoko vsebnostjo vode in prej omenjenih mineralih ter si pomagamo z izdelki, ki so ustvarjeni prav z namenom, da nam povrnejo ravnovesje elektrolitov v telesu.

Katera živila in izdelki vam lahko pomagajo pri nadomeščanju elektrolitov?
  • Živila z visoko vsebnostjo vode kot so lubenice, melone in kumare.
  • Živila, ki so odličen vir kalija: banane, pomaranče, špinača, kokosova voda in oreščki …
  • Živila, bogata s kalcijem: zelenolistna zelenjava, obogateni rastlinski napitki, chia semena, sezam (tahini), tofu (pripravljen s kalcijevim sulfatom) …
  • Živila, ki vsebujejo magnezij: mandlji, avokado, polnozrnata žita, stročnice …

Poleg uravnotežene prehrane, ki naj bo (predvsem v dneh, ko bo izguba vode večja) fokusirana okoli slednjih živi pa je tudi dobrodošlo in precej priročno, da si pomagate in posežete po izdelkih, ki vam nudijo ustrezno hidracijo.

Mešanice elektrolitov v prahu/tekočini: 
  • Sunwarrior Active hydration (v štirih okusih): sestavine, ki poleg hidracije (elektrolitska mešanica Hydra 4G™) zagotavljajo tudi podporo imunskemu sistemu in nudijo dodaten vir energije z vitaminom B12.

  • Vivo Life BCAA in EAA z elektroliti (v dveh okusih): poleg mešanice ecencialnih (EAA) in razvejanih (BCAA) aminokislin, ki poskrbijo za boljšo zmogljivost med treningom, izdelek vsebuje še kokosovo vodo in magnezij, sol ter kalcij za hidracijo in odlično ravnovesje elektrolitov.
  • Bazični prašek: kombinacija bazičnih mineralov (elektrolitov) za popolno hidracijo: kalij, magnezij, kalcij, natrij. Dodan pa še cink in vitamin D za podporo imunskemu sistemu.
  • Chimpanzee izotonični napitek v prahu (v 4 okusih): mešanica elektrolitov in glukoznih polimerov, ki se odlično obnese v času intenzivnih naporov (kolesarjenje, tek, hoja v gore …), ko poleg ustrezne hidracije potrebujemo tudi dodaten vir energije.

energijski-izotonicni-napitek-limona-grenivka-30g

  • Viridian športni elektroliti v tekočini vsebuje elektrolite (magnezij, natrij, kalij in klorid) v ionski obliki, kakor tudi vse druge minerale, naravno prisotne in pridobljene iz jezera Great Salt Lake, v Utahu.
Mešanice zelenja v prahu:
Magnezij/kalij:

Vzdrževanje ustrezne hidracije in ravnovesja elektrolitov je bistvenega pomena za optimalno zdravje, telesno zmogljivost in splošno počutje. Če smo dosledni pri vnosu tekočine, izbiramo hrano in pijačo, bogato z elektroliti ter smo pozorni na signale svojega telesa, si lahko zagotovimo, da bo naše telo delovalo kar najbolje. Ne pozabimo, da lahko majhne spremembe v prehrani in vnosu tekočine bistveno vplivajo na raven energije, vzdržljivost in splošno vitalnost.

Pripravila: Sara Krošelj, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane, bodoča mag. inž. prehrane

Izdelki, ki so omenjeni v članku

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE