Presenetljiva resnica o omega-3 maščobah: rib sploh ne potrebujemo
3 mins
Ko slišimo “omega-3”, večina od nas najprej pomisli na ribe. Učili so nas, da so ribe najboljši vir teh pomembnih maščobnih kislin. A kaj, če ti povem, da ribe pravzapravne proizvajajoomega-3 maščob?
Zveni nenavadno? Pa poglejmo, kako je s tem v resnici.
Začnimo na začetku: zakaj so omega-3 maščobe sploh pomembne?
Omega-3 maščobne kisline so vrsta nenasičenih maščob, ki so ključne za zdravje. Maščobe na splošno delimo na:
nasičene maščobe – ki naj bi jih v prehrani uživali čim manj (najdemo jih v mesu, mlečnih izdelkih, kokosovi maščobi …),
nenasičene maščobe – te pa imajo pozitivne učinke na zdravje (najdemo jih v oreščkih, semenih, avokadu, olivnem olju …).
Med najpomembnejše nenasičene maščobne kisline sodijo ravno omega-3, predvsem EPA in DHA. Imajo več pomembnih vlog:
pri nosečnicah in doječih materah pa pomagajo pri razvoju oči in možganov pri plodu oziroma dojenčku.
Poleg tega omega-3 delujejo protivnetno, pomagajo uravnavati razpoloženje, izboljšujejo kognitivne funkcije in lahko celo zmanjšujejo tveganje za nekatere kronične bolezni.
Potem naj uživamo oreščke in semena in bo dovolj?
Predvsem tisti, ki se prehranjujejo rastlinsko, pogosto slišijo, da naj uživajo chia in lanena semena, orehe ter konopljina semena kot vire omega-3. Res je – ta živila vsebujejo ALA (alfa-linolensko kislino), kar je osnovna oblika omega-3.
Toda … da bi naše telo iz ALA dobilo tiste ključne EPA in DHA, se mora ALA najprej pretvoriti. In tukaj nastopi težava: pretvorba je izjemno neučinkovita.
Iz ALA se v EPA pretvori le okoli 5–15 %,
v DHA pa komaj 1 %.
To pomeni, da bi moral/a vsak dan pojesti ogromne količine rastlinskih virov omega-3, da bi dosegel/a priporočene vrednosti EPA in DHA. Kar v praksi skoraj ni izvedljivo.
Chia semena za zajtrk v npr. obliki pudinga so odlična izbira: polna vlaknin in koristnih maščob. A problem nastane, da bi morali pojesti kar 300 g (!) oz. 20 žlic chia semen – kar je dobrih 1400 kcal (za marsikoga že celoten dnevni vnos kalorij) da bi zadostili vnosu EPA in DHA, ki prinašata koristne učinke na naše zdravje.
In verjetno ga ni junaka, ki bi lahko pod streho pospravil tak zajtrk.
Torej nam preostanejo samo še ribe?
Res je, da ribe vsebujejo omega-3 maščobe – natančneje dolgoverižni obliki EPA (eikozapentaenojska kislina) in DHA (dokozaheksaenojska kislina), ki ju človeško telo potrebuje za številne ključne funkcije. Vendar pa ribe teh maščob ne proizvajajo same.
Tako kot ljudje tudi ribe dobijo omega-3 maščobe iz prehrane. V naravi te maščobe v največjih količinah tvorijo morske alge in fitoplankton – mikroskopski organizmi, ki predstavljajo osnovo morskih prehranskih verig. Ribe se prehranjujejo z manjšimi organizmi, ki so zaužili alge, in tako se omega-3 kopičijo v njihovih tkivih.
Z drugimi besedami: primarni vir dolgoverižnih omega-3 maščob niso ribe, ampak alge.
Posezimo po primarnem viru omega-3 maščob
Če lahko omega-3 dobimo neposredno iz alg, zakaj bi se zanašali na ribe? Še posebej ob upoštevanju dejstva, da je sodobni ribolov izjemno obremenjujoč za morske ekosisteme, številne vrste rib pa vsebujejo težke kovine, mikroplastiko in druge okoljske toksine.
Dodatek iz alg tako predstavlja čisto, varno in okolju prijazno alternativo. Ena najboljših možnosti na trgu so NatureVibe Complete Vegan Omega-3 kapsule, ki združujejo:
visoko vsebnost EPA in DHA – kar 500 mg na kapsulo,
dokazane pozitivne učinke na zdravje možganov, vida in srca,
popolnoma trajnostno in kontrolirano pridelavo alg, brez toksinov in onesnaževal,
brez priokusa po ribah in neprijetnega spahovanja,
in kar je najlepše – za pozitiven učinek zadostuje že1 kapsula dnevno.
Poleg tega je NatureVibe edina znamka omega-3 v Sloveniji, ki ponuja javno dostopno analizo kakovosti – kar je v svetu prehranskih dopolnil prava redkost.
Možgani vsebujejo kar 60 % maščob in DHA je ena od glavnih sestavin možganskega tkiva. Brez zadostne količine te maščobe se lahko poslabšajo kognitivne funkcije, koncentracija, celo razpoloženje. Zato omega-3 niso le modni trend, ampak bi morale biti osnova dolgotrajnega zdravja – pri vseh, ne le pri veganih.
Pripravila: Sara Krošelj, dipl. inženirka živilstva in prehrane, bodoča mag. inženirka prehrane.
“Izdelki Sunnwarrior (presni proteini Warrior blend) so obvezen del mojega jedilnika in odličen dodatek k prehrani za vsakega, neprecenljiv pa za vrhunskega športnika, ki po napornem treningu potrebuje kvalitetno regeneracijo!"
Primož Jeralič
Vrhunski ročni kolesar
“Superhrana" je moja najljubša trgovina z zdravo prehrano. S trgovino in lastnico Majo sodelujem že od njihovega odprtja, tam nakupujem Sunwarrior beljakovine in kakšne malenkosti, kot so omega 3 in podobno."
Mojca Cepuš
Certificirana nutricionistka, Befit
“Sunwarrior beljakovine se odlično podajo mojemu načinu življenja. Pomagajo mi pri aktivnem in dinamičnem vsakdanjiku, ker so hitro in dobro prebavljive, ohranjajo energijo ter predvsem sitost. Sunwarrior beljakovine priporočam vsem, ki želijo le najboljše zase in svoje telo.”