Ali je cink strupen?

Cink je mikrohranilo in makroelement, ki je za pravilno delovanje našega telesa nujno potreben. Naše telo ga ne more ustvariti samo, torej je esencialen in ga moramo v telo vnesti s hrano. Ob tem pa je dobro vedeti tudi, da je cink težka kovina. Vemo, da težke kovine za naše zdravje niso dobre, da se lahko v telesu kopičijo in morebiti povzročajo težave. Kako pa je s cinkom?

Presnova cinka

Cink se absorbira v tankem črevesju. Njegova absorpcija je odvisna od več dejavnikov, kot so starost, prisotnost fitatov v živilu in raven cinka v telesu. Pri posameznikih, ki jim cinka primanjkuje, bo absorpcija bolj učinkovita kot pri tistih, ki imajo prehrano bogato s cinkom in imajo v telesu dovolj cinka. Okrog 70 % cinka v obtoku je vezanega na beljakovino albumin in vsako stanje, ki spreminja koncentracijo albumina v serumu, lahko posledično vpliva tudi na ravni cinka. Sicer pa cink v serumu prestavlja le 0,1 % vsega cinka v telesu, saj se cink izredno hitro porabi za potrebe posameznih tkiv. Ohranjanje stalne ravni cinka v celicah (homeostaze) je nujnega pomena za naše preživetje. 

Homeostaza cinka v telesu

Pri ljudeh in živalih telo primarno uravnava ravni cinka v telesu tako, da regulira absorpcijo cinka v črevesju ter endogeno izločanje cinka iz črevesja. Ta dva mehanizma delujeta v sinergiji. Ko je privzem cinka iz prehrane (v črevesju) prenizek, bo črevesje izločilo več endogenega cinka. Sekundarno je raven cinka regulirana z različno absorpcijo cinka v prebavnem traktu, izločanjem z urinom ali privzemom cinka iz izbranih tkiv, če je to potrebno. 

Naše telo ne more skladiščiti velikih zalog cinka in ga redno iz telesa izloča preko črevesja z blatom,  urinom ali preko kože, las in s potenjem. Veliko cinka se sicer tudi reabsorbira. Dejansko količino cinka v telesu se zaenkrat najbolj natančno lahko preveri z merjenjem cinka v blatu, kjer se lahko vidi, koliko cinka je telo izločilo. Če ga je v telesu dovolj, ga bo telo izločilo več in nasprotno, če ga v telesu primanjkuje. 

Strupenost cinka

Cink je kovina in dobro je opozoriti, da je lahko v prevelikih količinah strupen. Podobno kot na primer baker in železo, je tudi cink element, ki je v pravih količinah za naše zdravje in ustrezno delovanje organizma nujno potreben, v prevelikih količinah pa škoduje. Zato previdnost pri jemanju prehranskih dopolnil in doziranju vseeno ni odveč. 

Največkrat pride do predoziranja s cinkom v meri, da ima toksične učinke, na primer kot posledica vdihovanja cinka na delovnem mestu zaradi delovnih razmer, predoziranje s prehranskim dopolnilom, uporaba kreme za zobno protezo in predoziranje cinka preko kože s pretirano uporabo krem, ličil, sončnih krem in mazil, če naštejem nekatere. Problem pri prekomernem vnosu cinka je tudi to, da povzroči manjšo absorpcijo bakra, ker se veže na iste receptorje. 

Kakšni so znaki predoziranja s cinkom?

Oralno akutno predoziranje s cinkom se pokaže kot slabost, bruhanje, črevesne težave, driska. Akutno predoziranje z vdihovanjem se pokaže s simptomi, podobnimi gripi, npr. kašelj, vročina, glavobol, slabost tin bolečine v mišicah. Vsi simptomi so reverzibilni ob vzpostavitvi normalnih ravni cinka v telesu. 

Ali bi nas moralo biti zastrupitve s cinkom strah?

Situacije, ko bi bili izpostavljeni tako velikim odmerkom cinka, da bi bili za nas strupeni, so redke. Z normalno prehrano do predoziranja težko pride in je praktično nemogoče. Paziti moramo le pri uporabi prehranskih dopolnil in izbirati taka, ki imajo vsebnost cinka v ustreznih količinah, kot je na primer Viridian Uravnotežen cink kompleks. Priporoča se uživanje cinka, če imamo dokazano pomanjkanje, kot pomoč pri boljši odpornosti v jesensko-zimskem času in v kolikor imamo prehrano,  revno z živili, ki vsebujejo cink (torej, če se prehranjujemo vegetarijansko ali vegansko). Z prehranskim dopolnilom lahko naredimo le nekaj mesečno kuro, potem pa z jemanjem cinka prekinemo. Pri prehranskih dopolnil je dobro izbrati cink, ki se zlahka absorbira, na primer cinkov sulfat, cinkov pikolinat, cinkov glukonat ali cinkov acetat.

Ob vsem pa ne pozabimo na večno aktualni in slavni izrek Paracelsusa: »vse je strup in nič ni neškodljivo, samo odmerek loči zdravilo od strupa.« Velja tako v prehrani, kot na drugih področjih v življenju. 

Napisala: Lucija Bratina, mag. inž. prehrane

Viri:

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE