Ali se obeta dvig cen tudi pri nas?

V zadnjih mesecih se iz dneva v dan soočamo z velikim številom naraščajočih stroškov za logistiko in nabavne cene izdelkov , proizvajalci pa za surovine in embalažo. Zato žal ne bomo mogli ostati izjema v panogi, ki že mesece povečuje prodajne cene, saj se zaradi razmer na domačem in svetovnih trgih povišanju prodajnih cen v celotni panogi ni mogoče izogniti.

Naših cen do sedaj nismo zviševali, temveč celo znižali: nazadnje leta 2019

Leta 2019 smo naše cene blagovni znamki Sunwarrior znižali v povprečju za 10 %. Razlog za takratno nižanje cen so bili boljši nabavni pogoji, ki smo jih prejeli s strani dobavitelja in pa tudi sprememba tečaja dolarja. Z željo po dostopnosti izdelkov čim širši skupini potrošnikov smo takrat znižali maloprodajne cene celotni blagovni znamki Sunwarrior. Leta 2018 je veliko pakiranje Sunwarrior proteinov stalo kupca 43,95€, danes pa jih že 3 leta lahko kupuje po ceni 39,95€.

Kljub temu da se že pol leta soočamo z vedno višjimi stroški, ki so povezani s poslovanjem in uvozom te blagovne znamke, smo vztrajali do zadnjega, saj nismo želeli dražiti cen izdelkom v naši ponudbi.

Cene rastejo tudi ostalim živilskim izdelkom v splošnih trgovinah v povprečju za kar 20 – 50 %.

se-obetajo-podrazitve-2

V zadnjem letu se na globalni ravni hrana vse bolj draži. V zadnjih 12 mesecih smo tako lahko priča kar 28 % podražitvi cen osnovnih življenjskih potrebščin, od cen žit, ki so porasle za 27 %, pšenice za 31,2 %, ki so bile najvišje od leta 2012 vse do cen rastlinskih olj, ki so se lani v povprečju dvignile za kar 66 % in dosegle rekordne ravni (podatki iz: cekin.si). Podatki Statističnega urada RS (SURS) kažejo, da so se cene hrane v zadnjih dveh letih zvišale kar za 73,1 %, samo v zadnjem letu za 6,4 %.

Že v začetku aprila so nemške potrošnike prizadele visoke podražitve v živilskih trgovinah po vsej državi. Še pred izbruhom vojne v Ukrajini so se cene zvišale za približno pet odstotkov. Ker je ruska invazija močneje prizadela gospodarstva in dobavno verigo, je na obzorju še ena serija višanja cen, svari trgovsko združenje, ki je napovedalo dvomestno zvišanje cen. Nemški Aldi je začetek aprila že zvišal cene za okoli 160 artiklov, zgledu so sledile tudi druge trgovske verige (vir: sobotna.info).

se-obetajo-podrazitve-3

Kaj se dogaja s cenami uvoza blaga?

Čas epidemije je pustil močne posledice pri zaposlovanju kadra v pristaniščih, predvsem na carinskih postopkih, kjer kadra primanjkuje iz različnih razlogov (daljše bolniške odsotnosti, odpuščanja delavcev), zato se čas od naročila do prejema blaga vse bolj daljša.

se-obetajo-podrazitve-4

Tako se iz meseca v mesec soočamo z vedno večjimi zamudami blaga iz Združenih držav. Če smo včasih blago prejeli v 6 – 8 tednih, danes temu ni več tako. Ladijski prevoz je sicer enak, a se čas odpreme in sprejema blaga v pristaniščih zaradi pomanjkanja delovne sile na obeh kontinentih daljša. Povprečen dobavni čas samo do pristanišča je sedaj 90 dni, čemur običajno sledi še nekaj tedenski protokol pregledov in postopkov uvoza preden pride blago od luke do našega skladišča. Sami stroški špedicije povezani z uvozom se dražijo že nekaj časa, cene transporta nabave surovin so samo pri proizvajalcu zrasle celo do 60%!, sedaj pa je prevoznike po žepu udarilo še višanje cen pogonskih goriv, čemur bodo sledile višje cene transporta. V povprečju tako že zadnjih 8 mesecev plačujemo višje cene za storitve špedicije in čezoceanski promet. Dobavitelji so v tem času že dvignili cene nekaterim izdelkom (podražitve so postopne), saj se soočajo s težavami pri dobavi embalaž, višji nabavni vrednosti surovin, proizvodnje, energentov ter tiska.

Žal smo tudi mi tik pred vrati prvih podražitev cen, ki jih bomo morali sprejeti in iti s tokom draginje, ki je žal neizogibna. Lahko bi cene dvigovali postopno po nekaj odstotkov že prej, a se za to nismo odločili, saj smo upali, da v to ne bomo potisnjeni.

Tako smo vse podražitve stroškov sprejemali in jih pokrivali z maržo, ki je v naši industriji že tako nizka.

S 1. aprilom sta cene svojih storitev dvignila tudi GLS Slovenija in Pošta Slovenije, tako, da vse pošiljke odpremljamo po višjih cenah, medtem, ko poštnine za kupca nismo dvignili, pri nakupih nad 60 € pa celotno poštnino zaenkrat še vedno krijemo mi.

Koliko časa bodo naše cene še ostale enake in kolikšne bodo podražitve cen?

se-obetajo-podrazitve-5

Dvigovanje cen bo postopno že prihodnji mesec (najkasneje 1. junija), najprej se bodo dvignile cene tistim izdelkom, za katere smo mi uvoznik. Prvo povišanje je v načrtu za blagovni znamki Sunwarrior in Vivolife. Nato bodo sledile še ostale podražitve glede na politiko posameznega dobavitelja, ki je ne določamo mi, temveč slovenski dobavitelj.

Zato vse naše kupce obveščamo, da se obeta prva podražitev cen pri nas že v mesecu juniju.

Planiramo okvirno 11 – 16 % podražitev cen Sunwarrior izdelkom že 1. junija ali prej, ter nato postopoma v naslednjih dneh in tednih tudi ostale blagovne znamke skozi poletje.

V mesecu maju pa lahko vso dosedanjo zalogo iz našega skladišča kupci naročite še po običajnih cenah z manjšimi popusti, ki so trenutno na voljo. Kasneje pa bomo cene dvignili, a kot že rečeno bo dvig postopen v roku 1-2 mesecev.

Ali bo zaloge izdelkov primanjkovalo?

Pogosto prejmemo vprašanje po zalogi določenega izdelka. Žal pri blagovni znamki Sunwarrior, ki jo uvažamo iz ZDA, ne moremo vedno natančno planirati optimalnih zalog, saj se zaradi stalnih sprememb trga le ta dnevno spreminja, s tem pa tudi nihanje zalog. Meseca februarja in marca smo bili tako praktično čisto brez zalog najbolj prodajanega izdelka Sunwarrior kolagen gradniki, v tem mesecu pa so nam pošle še zaloge najbolj iskanih proteinov Warrior Blend čokolada in Plus čokolada.

Dokler ne prejmemo nove pošiljke, ki jo pričakujemo konec tega meseca, so na voljo le določeni okusi in vrste. Verjamemo, da zalog vseh proteinov ne bo zmanjkalo. V praksi se sicer zadnje mesece dogaja, da smo dlje časa brez zalog dotičnega izdelka. Tako, da žal zalog vseh izdelkov več ne moremo garantirati in kupci se bodo morali navaditi na alternativne izbire, če njihovega najljubšega okusa nekaj časa ne bo na voljo.

Mesec maj je pri nas še zadnji mesec ugodnejših oz. običajnih cen

Če si želite zagotoviti nekaj vaših najljubših izdelkov, imate možnost nakupa po trenutnih cenah še cel mesec maj. V tem času je sicer zaloga nekaterih izdelkov omejena (predvsem Sunwarrior), saj je do prihoda nove pošiljke predvidoma še nekaj tednov.

Kljub podražitvi pa si bomo še naprej prizadevali, da bomo zveste stranke občasno nagradili s kakšnim bonusom po svojih najboljših močeh.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in ker ostajate naša zvesta stranka!
Center Moje Zdravje d.o.o.

Spletna trgovina Super-hrana.si

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE