Ali veste, koliko beljakovin dnevno potrebujete?

Najbrž že veste, da so beljakovine zelo pomembne za naš organizem. A na tem mestu se vam mogoče (kot najbrž še marsikomu) poraja vprašanje, koliko bi jih dnevno morali zaužiti? 🤔

Povsem razumljivo, saj vprašanje ni tako enostavno, kot se mogoče sprva zdi.

Če malo pobrskate po spletu, lahko hitro najdete, da številne organizacije po svetu priporočajo dnevni vnos beljakovin 0,8 g/kg telesne mase, kar npr. za osebo, težko 60 kg, predstavlja 48 g beljakovin dnevno.

A ko damo ta dnevni vnos v perspektivo, ugotovimo, da je številka precej majhna, poleg tega pa ta vnos še zdaleč ni primeren za vso populacijo.

Ne smemo pa pozabiti tudi na dejstvo, da iz dneva v dan na plan prihajajo nove študije o pomembnosti beljakovin in o njihovem povečanem vnosu (predvsem pri starejši populaciji), ki pa jih združenjem, ki so odgovorna za izdajo priporočil, ne uspe tako ažurno posodabljati.

 

 

 

 

 

 

 

Kaj sploh predstavlja priporočen dnevni vnos ali PDV, ki za beljakovine uradno znaša 0,8 g/kg telesne teže?

Marsikdo si to vrednost najverjetneje tolmači kot vnos, s katerim bo poskrbel za vse, za kar so beljakovine v telesu potrebne: tako za obnovo in rast mišic kot za izgradnjo kolagena, skrbi za lepe lase in nohte ipd.

A na žalost s tako nizkim vnosom tega ne bomo dosegali, saj PDV ne predstavlja idealnega dnevnega vnosa beljakovin, ampak minimalen vnos, ki je potreben, da se izognemo bolezenskim znakom zaradi podhranjenosti na račun prenizkega vnosa beljakovin.

 

 

 

 

 

 

 

Koliko beljakovin potem potrebujemo?

Dnevni vnos beljakovin se bo razlikoval od posameznika do posameznika, glede na to, kako aktiven življenjski slog imamo oz. v katerem obdobju življenja se nahajmo. Na grafikah v tem članku si poglejte, kakšne so vrednosti in priporočeni vnosi za posamičen primer.

Če vam teh vrednosti ne uspe pokriti s hrano, so beljakovine v prahu lahko v veliko pomoč. 

Za vse, ki še ne poznate Sunwarrior beljakovin v prahu in niste prepričani, katera linija beljakovin bi vam najbolj ustrezala, vam priporočamo nakup mini, enoporcijskih pakiranjih, ki so idealna za testiranje.

Dodatna pomoč pri izbiri pravih beljakovin v prahu za vas, pa je še Brezplačni vodič po beljakovinah v katerem boste zagotovo našli odgovore na vsa vaša vprašanja. 😊 Še več informacij o (rastlinskih) belajkovinah pa najdete v tem članku.

Poglejte pa si še predstavitev Sunwarrior proteinov v obliki videa, ki vam jih predstavi Katarina Katanec, mag. inž. prehrane.

Pripravila: Sara Krošelj, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane, bodoča mag. inž. prehrane

Izdelki, ki so omenjeni v članku

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE