Bučna miso proteinska juha proti stresu

Miso je japonska tradicionalna juha, narejena iz fermentiranega riža, ječmena ali/in soje. Obstaja več vrst miso juh, najbolj klasične pa vsebujejo tofu, mlado čebulo, alge in gobe. Miso juha in riž sta še danes del japonskega vsakdanjika in jih na jedilniku najdemo tudi večkrat na dan. Miso pasta se uporablja za juhe, omake, solatne prelive ali glavne jedi. Vsebuje veliko soli, zato se jo lahko uporablja tudi kot nadomestek soli.

Sestavine (za 6 porcij):

  • 1kg na kose narezane buče
  • 2 srednje velika sladka krompirja
  • 4 stroke olupljenega česna
  • 2 jušni žlici olivnega olja
  • sol in poper
  • 1 narezana šalotka
  • 1 čajna žlica svežega, naribanega ingverja
  • 3 jušne žlice miso osnove/paste (dodamo na koncu)
  • 2 jušni žlici sveže narezanega drobnjaka
  • 2 čajni žlički črnega sezama

Dodatki:

Ko je juha že kuhana in ni več vrela, dodamo po želji:

Priprava:

  1. Olupljeno in na kocke narezano bučo ter sladki krompir položimo na pekač prelijemo s dvema žlicama olivnega olja in potresemo s soljo in poprom. Pečemo približno 30 min, da se zelenjava zmehča.
  2. Na srednjem ognju na olivnem olju pokuhajte šalotko in ingver, da se zmehčata. Nato v lonec stresite še popečen sladki krompir in bučo. Kuhajte še približno 15 min. Na koncu zmiksajte juho, da dobite polno in kremno teksturo. Juho odstavite iz kuhalne površine, da se malce ohladi.
  3. Nato v skodelico prelijte malo bistre juhe (za približno 5 jušnih žlic) in v njej raztopite miso pasto, ki jo nato vmešate nazaj v juho.
  4. Enako naredimo z beljakovinami. Raztopimo 3 jušne žlice rastlinskih beljakovin z juho v drugi skodelici in primešamo celotni juhi. S tem juho zgostimo in ji povečamo beljakovinski delež.
  5. Čisto na koncu dodajte še črni sezam ali kelp algo in polovico čajne žličke kurkuminega latte viridian. Ti pripomorejo k zmanjšanju stresa, saj pomagata proti izgorelosti nadledvične žleze. Kelp alga ima tudi številne druge koristi kot so: uravnavanje delovanja ščitnice, pomaga pri hidraciji telesa, zaradi svoje bazičnosti poskrbi za pravilno ravnovesje kislin in je močan antioksidant. Kelp alga vsebuje 46 različnih mineralov, 16 aminokislin in 11 vitaminov. Največ joda, železa, kalija, fosforja in kalcija, od vitaminov pa Vitamin A in niacin (vitamin B3).


Recept pripravila: Katarina Miklavc, univ. dipl. inž. živilstva in prehrane

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE