-
Email: info@super-hrana.si
-
Pokličite nas: 069 69 72 36
Čokoladni brezglutenski pustni krofi
Pred nami je pust. Če bi se radi posladkali z malce drugačno različico krofov, pečenih v pečici (brez cvrtja), z okusom čokolade ali matcha čaja, obenem pa si želite malo manj mastne in manj kalorične in celo brez glutena, potem vas bo naš novi recept zagotovo navdušil! Ti krofi bodo razveselili prav vsakogar – od najmlajših, najstnikov, vaših prijateljev, do babic in dedkov, ki so vajeni sicer običajnih mastnih krofov.
Recept za čokoladne brezglutenske pustne krofe
- ¼ skodelice (60 gramov) stopljene rastlinske Alsan margarine
- 2 skodelici (320 gramov) riževe moke
- 1 skodelica (200 gramov) kokosovega sladkorja ali eritritola
- ¼ skodelice ali 40g 100% kakava v prahu
- 2 čajni žlički pecilnega praška iz vinskega kamna
- ½ čajne žličke himalajske soli
- 400 ml polnomastnega kokosovega mleka (iz konzerve)
- jajčni nadomestek iz lanenih semen* (glej recept spodaj)
- 60 gramov stopljene temne čokolade/čokoladnih kapljic
- po želji za posip: himalajska sol, kokosov čips, matcha, naribana čokolada
*Kako pripraviti veganski jajčni nadomestek za rahle krofe:
- 2 jušni žlici sveže zmletih lanenih semen zmešajte z malo mlačne vode in pustite stati 10 minut, da masa nabrekne. Če je pregosta dodajte malo vode.
- V drugi posodi pripravite aquafabo iz vložene čičerikine vode (penasto vmešamo v sneg kot v primeru stepenih beljakov).
- Mešanico lanenih semen in vode najprej dodamo mokrim sestavinam, nato na koncu, ko suhe sestavine dodajamo mokrim, dodamo še sneg iz aquafabe.
Čokoladna glazura za 12 krofov
Sestavine za čokoladno glazuro:
- 60 gramov stopljene temne čokolade/kapljic
- 2-2,5 jušne žlice kokosovega mleka
- 1 skodelica kokosovega sladkorja ali eritritola zmletega v prah (presejanega čez cedilo)
- ¼ čajne žličke ekstrakta vanilije
- ¼ čajne žličke himalajske soli
Matcha glazura za 12 krofov – sestavine:
- 1,5 skodelice sladkorja (kokosov ali eritritol), presejen
- 1 čajna žlička kvalitetne ceremonial matche v prahu
- 3 jušne žlice kokosovega mleka
ČOKOLADNI MATCHA KROFI:
Čokoladni krofi so sami po sebi že tako zelo okusni, da niti ne potrebujejo dodatkov, z dodatkom glazure pa postanejo čisto nekaj drugega! Glazura jih popelje stopnjo višje tako po okusu kot izgledu! Za te krofe sem uporabila dve različni verziji glazure, vi pa lahko izbirate med čokoladno-matcha glazuro, dvojno čokoladnimi krofi ali kombinacijo obojega! Preliv za krofe je res enostaven za pripravo: samo zmešate rastlinsko mleko in sladkor v prahu (priporočam eritirtol, ker je manj oz. brezkaloričen), za okus pa izberete (stopljeno) temno čokolado ali matcho (za bolj intenzivno barvo priporočam katerkokoli 100% matcho, ki jo lahko uporabite tudi za obred pitja matche, lahko pa posežete po že pripravljeni matcha latte mešanici).
PRIPRAVA:
1. Segrejte pečico na 180 stopinj in vanjo namestite rebrast pladenj na katerem bo pekač za krofe.
2. Pripravite pekač – namestite ga s kokosovim oljem ali Alsan margarino. Pekač za krofe je lahko enak pekaču za muffine. Najlepša oblika za krofe pa je takšna z luknjico na sredini.
3. V srednje veliki posodi zmešajte vse suhe sestavine: riževo moko, kokosov sladkor ali rjav eritritol, kakav v prahu, pecilni prašek in sol.
4. V drugi skledi zmešajte mokre sestavine: stopljeno maslo/margarino, kokosovo mleko, jajca oziroma jajčni nadomestek, vanilijev ekstrakt ali čokoladne kapljice sweet drops. Na koncu dodajte stopljeno in ohlajeno temno čokolado Cavalier. Vse sestavine dobro premešajte.
5. Z mikserjem na počasni hitrosti, počasi suho mešanico sestavin dodajajte mokrim sestavinam in zmešajte dokler masa ni enakomerne konsistence.
6. Pripravite pekač za krofe z luknjico na sredini in z maso napolnite 12 enakih krofov do roba modelčka ali malo čez rob.
7. Pecite okoli 30 – 35 minut, preverite z zobotrebcem, če pride ven suh, potem so krofi pečeni. Ne pecite jih dlje časa, saj bodo pravo skorjico dobili šele, ko se bodo ohladili. Če jih boste predolgo pekli, bodo imeli pretrdo skorjo, zato upoštevajte točen čas pečenja!
8. Pustite jih, da se ohladijo v pekaču in priprti pečici približno 10 minut, nato jih prestavite na »rešetke« pekača.
9. Glazuro/preliv pripravite tik preden jih nameravate preliti/okrasiti, saj se glazura hitro strdi, zato je pomembno, da jo pripravite svežo.
10. Čokoladna glazura: zmešajte stopljeno in ohlajeno čokolado z 1 jušno žlico kokosovega mleka, sladkorja zmletega v prah (najbolje eritritol) in vanilijevim ekstraktom. Počasi in postopoma dolivajte preostalo kokosovo mleko, toliko, da dobite pravo gostoto za preliv. Masa za glazuro naj bo ravno prav lepljiva, ne preredka, ne pregosta. Če je pregosta, dodajte malo mleka, če je preredka pa malo sladkorja.
11. Matcha glazura: zmešajte sladkor v prahu (erititol), matcho, ekstrakt vanilije in 1,5 jušne žlice kokosovega mleka. Počasi in postopoma dolivajte preostalo kokosovo mleko, toliko, da dobite pravo gostoto za matcha preliv. Masa za glazuro naj bo ravno prav lepljiva, ne preredka, ne pregosta. Če je pregosta, dodajte malo mleka, če je preredka pa malo sladkorja.
12. Potopite ohlajene krofe obrnjene navzdol v pripravljeno glazuro/preliv tako, da krof narahlo pomočite v glazuro v krožni smeri dokler zgornji del krofa ni popolna oblit. Nato takoj okrasite z želenimi dodatki: naribano čokolado, himalajsko soljo, matcho v prahu, kokosovim čipsom,ipd.
13. Položite nazaj na pladenj z »rešetkami« ali na servirni krožnik. V hladilniku krofe hranite do 4 dni v zračni posodi (če jih prej seveda ne zmanjka).
Želimo vam veselo, zdravo, zabavno in pisano pustovanje!
Ekipa Superhrane
Prilagojeno po receptu: https://www.snixykitchen.com/chocolate-mochi-donuts/