Naročite se na naše novice in prejmite kupon za
-7% popust na celoten nakup.
-7% popust na celoten nakup.
Semena chia so drobna, s hranili bogata semena. Chia semena (čija) imenujemo tudi tudi oljna kadulja. Njihova pozitivna lastnost je, da imajo blag okus in jih lahko uporabimo praktično povsod, saj ne spremenijo okusa druge hrane. So odličen dodatek k prehrani za vse aktivne in športnike. So bogata z beljakovinami, vitamini, minerali in omega maščobnimi kislinami. Vsebujejo velik delež topnih in netopnih vlaknin.
Uporaba je zelo preprosta: če jih vmešamo v kozarec vode ali druge tekočine, bodo nabreknila. Vsako seme lahko absorbira veliko tekočine. Prednosti uporabe chia semen:
Kadar jih namočimo v tekočini, po nekaj minutah nabreknejo in tvorijo želatini podobno zmes. Zaradi te lastnosti nam lahko pomagajo tudi pri boljši prebavi. V primerjavi z lanenimi semeni semen chia pred uporabo ni treba mleti, saj so lahko prebavljiva.
Lahko jih dodajamo v jutranje ovsene kaše, uporabljamo namesto jajc kot vezivo v palačinkah ali biskvitih, dodajamo v kosmiče, smutije, jogurte ali kot vezivo za zgostitev mase za palačinke, testa, kruha, presne sladice. Lahko jih uživamo surova ali jih uporabimo pri peki na razne načine.
Recept za čokoladno-vanilijev chia puding z malinami
Ta recept je nastal čisto ne planirano, ko sem na dopustu želela pripraviti moj priljubljen breskov chia puding (recept lahko najdeš tukaj) in mi je zmanjkalo breskev, da bi ga naredila za 3 osebe. Zato sem se odločila recept malce prilagoditi in sem v polovico običajne chia mase vmešala moj priljubljen Tiger’s kakavov napitek, ki ima res prijeten sladkast okus po datljih, za dodaten čokoladni okus in izgled temne čokolade pa sem dodala še malce stopljenih Cavalier kapljic. Ker se je v hladilniku sramežljivo skrivala malinova marmelada sem vmes dodala še to, da sem sladici dodala malce živahne barve.
Sestavine (za 2 osebi):
Spodnja plast: okus cimet z vanilijo:
* Mi smo uporabili sojino Provamel mleko z okusom vanilije, ki je že malce sladkano, zato sladila nismo posebej dodajali. Kadar uporabimo nesladkano mleko npr. mandljevo, okus pudinga ni sladek, zato predlagamo, da uporabite sladilo, ki vam je všeč – najbolje v tekoči obliki, da se najlepše vmeša.
Čokoladni okus:
Za osnovo uporabimo vanilijev okus (1 skodelico), kateremu dodamo 2 sestavini:
Priprava:
Dober tek!
Maja Jeereb, mojezdravje.net