Malinov sladoledni frape

Maline so bogate s protivnetnimi učinkovinami, to so antocianini, flavonoli, flavanoli, tanini, hidrokiscimetna in hidroksibenzojska kislina. Vsebujejo še stilbene, predstavnik katerih je resveratrol, znan tudi kot pomembna zdravju koristna učinkovina rdečega vina. Te naštete učinkovine varujejo naše celice pred oksidativnim stresom in vnetjem. Uravnavajo delovanje naših encimov in s tem znižujejo vnetje, nižajo tveganje za razvoj kroničnih bolezni, ki so povezane s kroničnim oksidativnim stresom in kroničnim vnetjem ter raka. Te bolezni vključujejo debelost, diabetes tipa 2, povišan pritisk in aterosklerozo. Elaiginska kislina v malinah deluje proti vnetno in v študijah so dokazali, da lahko pomaga preprečevati povišano vnetje v povezavi s Chronovo boleznijo.

Študije kažejo, da imajo najvišjo vsebnost antioksidantov maline, obrane ob polni zrelosti, svojo svežost ohranijo do 2 dni. Zato priporočamo, da izkoristite sezono malin in si od bližnjih pridelovalcev priskrbite maline za poletno razvajanje. Predlagamo, da si jih nekaj zamrznete še za pozimi, ko je na voljo manj z antioksidanti bogatega sadja, le te pa še toliko bolj potrebujemo. Sveže maline so obstojne le kratek čas, zato jih hranite v hladilniku in čim prej porabite. Vir: več o zdravilnih učinkovinah malin smo pisali v članku na našem portalu tukaj.

Prve maline dozorijo junija, druge pa so ravno pravšnje za obiranje, zato le izkoristite zadnjo letošnjo sezono malin in si ji privoščite samostojno ali v tem okusnem malinovem sladolednem frapeju.

Recept za malinov sladoledni frape (za 2 osebi):


Priprava:

 1. Vse sestavine zmiksamo v blenderju na visoki hitrosti. Pustite, da ostane še nekaj koščkov celih, če želite.
 2. Prelijte v kozarca in sveže postrezite.
 3. Povrh dodajte nekaj svežih malin in po želji potresite z granolo.

Granola in proteini bodo frapeju dodali gostoto, hkrati pa vas bo ta frape bolj nasitil in obrok bo bolj uravnotežen.


Povprečna hranilna vrednost 1 kozarca:

 • Kalorije: 285 kcal
 • Maščobe: 7,8 g
 • Ogljikovi hidrati: 35 g
 •  – od teh sladkorji: 13 g
 • Prehranske vlaknine: 13 g
 • Beljakovine: 18,5 g
 • Železo: 5,7 mg (51 % PDV)
 • C vitamin: 54 % PDV

Skodelica malin (približno 123 g) ima le 64 kcal ali 267,7 kJ, 15 g ogljikovih hidratov (od tega kar 8 g vlaknin in le 5 g sladkorja). Maščob in beljakovin maline vsebujejo minimalno. S skodelico malin pokrijemo kar 54 % dnevnih potreb po vitaminu C, 12 % potreb po vitaminu K, 6 % potreb po folatu, 5 % potreb po vitaminu E, železu in kaliju in kar 41 % dnevnih potreb po manganu. Maline vsebujejo nekaj malega tiamina, riboflavina, niacina, pantotenske kisline, kalcija, magnezija, fosforja, cinka in bakra.

Pripravila: Maja Jeereb, urednica portala MojeZdravje.net

Slike: avtorske Sunwarrior

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE