Gradnja mišic: zakaj so rastlinski proteini boljši kot meso?

Ko ljudje pomislijo na beljakovine, pomislijo na meso. A tudi rastline vsebujejo beljakovine! Živila rastlinskega izvora so okusna, po njih pa se počutimo odlično.  

Rastlinske beljakovine niso prav popularne. Če se vi ali kdorkoli izmed vaših znancev izogiba živilom živalskega izvora, potem gotovo poznate vprašanje: »Kako pa dobiš dovolj beljakovin?« Pogostost tega vprašanja dokazuje, kako malo ljudje vedo o prehrani. Zahodna kultura je ustvarila miselnost, da so beljakovine sinonim za meso (in obratno) v takšni meri, da veliko ljudi niti ne ve, da vsebujejo beljakovine tudi rastline. Celo bolj informirane skupine ljudi, ki ozavestijo, da rastline vsebujejo beljakovine, pogosto ohranijo prepričanje, da so rastlinske beljakovine nepopolne in da jih moramo zato pazljivo kombinirati in nadzorovati njihov vnos (da je jasno, to nikakor ni potrebno).

Če je tako težko preživeti zgolj z uživanjem beljakovin rastlinskega izvora, kako lahko tako veliko rastlinojedih živalih, kot so biki, sloni in gorile, zrastejo tako veliki in močni? 

S tako razširjenim zmotnim prepričanjem o rastlinskih beljakovinah ni presenečenje, da mnogi mislijo, da morajo za izgradnjo mišic uživati beljakovine živalskega izvora. Ali pa, da so rastlinske beljakovine nekako slabše in nezadostne. Pa je temu res tako? Nedavna raziskava, ki so jo objavili v reviji The American Journal of Clinical Nutritions, odgovarja na to vprašanje. 

V omenjeni raziskavi so raziskovalci beležili zdravstveno stanje in prehranski vnos več kot 3000 moških in žensk med 19. in 72. letom. Beležili so količino in izvor vnesenih beljakovin vsakega sodelujočega, prav tako pa tudi njihovo kostno gostoto, pusto telesno maso in moč kvadricepsa (velike štiriglave stegenske mišice), s čimer so primerjali razmerje med različnimi vzorci vnosa beljakovin in športnimi meritvami telesnih značilnosti. Študija je pokazala, da so tisti, ki so jedli več beljakovin, imeli več mišične mase, toda vrsta beljakovin (živalske ali rastlinske) ni imela nobenega vpliva. Obstaja mnogo raziskav, v katerih so med seboj primerjali vire beljakovin in količino vnosa z različnimi zdravstvenimi meritvami in rezultati so skladni – tudi rastline gradijo mišice. Samo spomnite se, s čim se hrani gorila. 

Kot tekmovalni bodybuilder lahko povem, da niso takšni rezultati zame nobeno presenečenje. Sam sem uspešno tekmoval proti velikemu številu nasprotnikov, ki so v času pred tekmovanji jedli meso od tri- do petkrat na dan. Tekmoval sem tudi v ekipi s prijateljem, ki je športnik in vegan ter je bil na tekmovanjih prav tako uspešen. Treniral sem več sto različnih strank, ki so uspešno gradile mišice, izgubile maščobo in opazno izboljšale izgled svojih teles ter zdravje z vztrajanjem na rastlinski prehrani. Če torej potegnem črto: tudi rastline lahko gradijo mišice. 

Če želite v svojo prehrano dodati več rastlinskih beljakovin in zmanjšati vnos škodljivih živalskih beljakovin, poskusite z uživanjem mojih najljubših virov beljakovin: fižola in zelenolistne zelenjave. V obeh primerih gre za izjemno hranljiva živila z veliko vlakninami, pri katerih predstavljajo velik delež kalorij beljakovine. Ne pozabite na polnovredna žita, oreščke in semena, priporočam pa tudi nadomestitev sirotkinih beljakovin z rastlinskimi. Beljakovine Sunwarrior BLEND in CLASSIC Plus sta popolna alternativa, tako v smislu zdravja kot okusa.

Sestavine mešanice Warrior Blend: 

Warrior Blend so narejeni iz surovih ekoloških grahovih beljakovin, ekoloških konopljinih beljakovin, celega zmletega ekološkega kokosa in ekoloških goji jagod. Zaradi popolnega razmerja aminokislin, ki jo ima kombinacija konoplje, graha in kokosa, po njih najraje posegajo rekreativni in profesionalni športniki. Lahko si jih pripravimo v obliki napitkov, pudingov, ploščic in palačink. Vmešamo jih v vodo, rastlinsko mleko ali maso za sladice namesto moke. Na voljo so kar v 5 različnih okusih: naravni, vanilija, čokolada, jagoda in mocha (okus kave s čokolado).

Sestavine mešanice Classic Plus:

Beljakovine Sunwarrior Classic PLUS so narejene iz starodavnih žit brez glutena: celega zrna rjavega riža ekološke pridelave in beljakovinami rumenega graha, kvinoje, chia semen in amaranta, prav tako iz ekološke pridelave. Všeč vam bo njihov okus, počutje in regeneracija po redni uporabi pa vam bosta dala odgovor na vprašanje zakaj jim pravimo Plus!

Priporoča se: vsem aktivnim, športnikom, mamicam ter vsem, ki si želijo izredno okusne beljakovine kot dopolnilo k vsakodnevni uravnoteženi in raznoliki zdravi prehrani. Imajo odlično svilnato teksturo, ki se zlahka vmeša v vodo, rastlinski napitek ali jogurt za pripravo okusnega smutija, napitka ali prigrizkov – na primer: beljakovinskih tablic.

Torej, mišice lahko v enaki meri pridobite tudi na rastlinski prehrani, ki je za povrh vsega veliko bolj zdrava – kaj sploh še čakate? 

Avtor: Derek Tresize. Vir: https://sunwarrior.com/healthhub/building-muscle-why-plant-protein-is-better-than-meat

Prevod: Lucija Koren, univ. dipl. inž. živilstva in prehrane, študentka magistrskega študija Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE