Je za težave kriv vitamin B12?

Piše: Eva Žontar, dipl.
biologinja in svetovalka za rastlinsko prehrano

Vitamin B12, ki je nujno
potreben za zdravo živčevje in dobro kri, se nahaja samo v živilih živalskega
izvora. Sama teh ne uživam že več kot deset let – kako je torej mogoče, da me
ne mravljinči v dlaneh in nimam težav s koncentracijo in spominom, občutka
šibkosti, utrujenosti, težav z ravnotežjem?
Uživam prehransko dopolnilo B12!


Vse zgoraj našteti so simptomi pomanjkanja vitamina B12. Naše telo ima v jetrih
zaloge za približno 5 let (to se
lahko razlikuje od osebe do osebe) in če jo ne obnavljamo s hrano ali
prehranskim dopolnilom, se ta izčrpa. Pomanjkanje vitamina B12 je resna stvar, ki lahko povzroči
nepopravljive posledice, zato je pomembno poskrbeti za njegov redni vnos.

“Pomanjkanje vitamina B12 je nevarno predvsem med nosečnostjo, kar pri dojenčku vodi v nevrološke, metabolne in hematološke okvare in motnje. Pomanjkanju so bolj izpostavljeni tudi starejši oziroma vsi nad 50 let. Pomanjkanje lahko pripelje do anemijepoškodb živčnega sistema in srčnih bolezni. Najpogostejši simptomi so slab spomindemenca, prihaja lahko do neplodnosti in spontanih splavov. Drastično pomanjkanje povzroča degeneracijo predelov hrbtnega mozga ali trajne okvare živčnega sistema.Vitamin B12 se v večini nahaja v živilih živalskega izvora, zato je za vegane najbolj učinkovito uživanje tega vitamina v obliki prehranskega dopolnila. Lahko ga sicer najdemo v živilih rastlinskega izvora vendar v tako majhnih količinah, da ne zadoščajo zadostni potrebi po dnevnemu vnosu.” Katarina Miklavc, vir:  veganstvo in B12

Od kod pride vitamin B12?

Vitamin B12 proizvajajo
talne bakterije in nihče drug. V živila živalskega izvora pride vitamin B12
prek paše (krave skupaj s travo zaužijejo še omenjene bakterije), še bolj
zagotovo pa z dodajanjem vitamina B12 v krmo živali. Ta se na koncu nahaja tudi
v mesu, mleku in jajcih živali.

Kaj je bolj naravno: Meso ali prehranski dodatek?

Morda se zdi uživanje
živil živalskega izvora najbolj zanesljiv in naraven način za vnos vitamina
B12, a ni ne eno ne drugo. Raziskave ugotavljajo, da za pomanjkanjem vitamina
B12 trpijo tudi vsejedci – največkrat zaradi pomankljive absorpcije in napak
v presnovi.
Kar se tiče naravnosti pa je brez dvoma bolj naravno in
neposredno zaužiti čisti vitamin B12 naravnost iz vira kot prek gojenih živali,
ki se stiskajo v premajhnih kletkah in ga zaužijejo zgolj prek umetne krme. Z
uživanjem prehranskega dodatka B12 zgolj preskočimo ta nepotreben in okolju
škodljiv korak.

Poleg tega je uživanje
živil živalskega dodatno škodljivo za
zdravje
, ker vitamin B12 v njih vedno zaužijemo skupaj s holesterolom in
nasičenimi maščobami. Ni več skrivnost, da tudi prekomerno uživanje živalskih
beljakovin negativno vpliva na zdravje in na dolgi rok povzroča številne
novodobne bolezni.

Ali ni prehranski dodatek umeten?

Kakovostni prehranski
dodatki vitamina B12 vsebujejo vitamin v
čisti obliki
, ki so ga proizvedle bakterije. Ni umetno sintetiziran v laboratoriju (delno tudi zaradi njegove
kompleksne zgradbe) in je popolnoma biodostopen. Njegova absorpbcija v telesu
je veliko bolj učinkovita in neposredna kot če bi ga zaužili s hrano. Gojenje
bakterij v nadzorovanih pogojih ni nič bolj umetno kot gojenje živali za meso,
mleko in jajca – je pa veliko bolj
etično in okolju prijazno
.

Cianokobalamin ali metilkobalamin?

Vitamin B12 najdemo v
štirih osnovnih oblikah:

  •          Metilkobalamin
  •          Cianokobalamin
  •          Adenozil
    kobalamin

  •          Hidroksikobalamin

V prehranskih dodatkih običajno najdemo bodisi cianokobalamin bodisi
metilkobalamin. Razlika je zgolj v njuni zgradbi, kjer molekula cianokobalamina
vsebuje tudi vezan cianid, molekula metilkobalamina pa vezano metilno skupino.
Čisto vse oblike so pridobljene naravno iz bakterij, zato z nobenim prehranskim
dodatkom ne boste uživali sintetičnega vitamina. Ima pa metilkobalamin to
prednost, da je že prosto dostopen telesu za absorpcijo, medtem ko se mora
cianokobalamin še pretvoriti v aktivno obliko. Načeloma ta pretvorba poteka
brez težav, zato je uživanje obeh oblik učinkovito, se pa uživanje
cianokobalamina odsvetuje ljudem z ledvičnimi okvarami in motnjami v presnovi
cianida.

Koliko naj ga uživam?

Čeprav je vitamin B12
tako zelo pomemben, ga potrebujemo le v zelo majhnih količinah. Zadošča
uživanje 1000 µg dvakrat na teden,
približno vsak tretji dan.
Najbolj zanesljivo je
uživanje aktivne oblike, ki je metilkobalamin.
Visoko potencirani B12 Viridian vsebuje tako metikobalamin kot adenozil kobalamin – v
obeh primerih gre za aktivno obliko,
ki jo lahko telo uporabi takoj in neposredno.
Pogosto pa se zaradi primanjkljajev tudi drugih vitaminov B skupine priporoča uživanje
celotnega B-kompleksa s povečano vsebnostjo B12. Obe obliki sta kvalitetni, večkrat nagrajena linija prehranskih dopolnil Viridian pa je resnično vredna zaupanja. 

Avtorica: Eva Žontar, dipl. biologinja in svetovalka za rastlinsko prehrano

Vir slik: https://www.boldsky.com/health/wellness/2017/symptoms-vitamin-b-twelve-deficiency-aware-113820.html

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE