Kaj so peptidi in zakaj so pomembni?

Majhni, a zelo pomembni gradniki.

Zadnje čase lahko v športnih in prehranskih krogih zasledimo veliko govora o peptidih. Več in več se pojavljajo tudi kot ključna sestavina na deklaracijah beljakovin v prahu in prehranskih dodatkov. Uživanje peptidov naj bi imelo številne zdravju koristne učinke: vse od kurjenja maščob do izgradnje mišic in izboljšanja športne zmogljivosti. Vendar, kaj sploh so peptidi?

Če poenostavimo, peptidi niso nič drugega kot manjše beljakovine. A ker so manjše, še ne pomeni, da niso pomembne in učinkovite. Peptidi so molekule, ki jih najdemo in so naravno prisotne v vseh živečih organizmih ter igrajo pomembno vlogo v številnih bioloških sistemih.

Peptidi ugodno vplivajo na naslednja področja:

  • izboljšajo kvaliteto kože, las in nohtov,
  • podpirajo zdravje sklepov in kosti,
  • promovirajo zdravje prebavnega trakta in pomagajo pri prebavnih težavah.

Kakšna je razlika med beljakovinami in peptidi?

Najbrž se sprašujete, kakšna je potem sploh razlika med peptid in beljakovinami, če so peptidi le manjše beljakovinske molekule. Peptidi in posledično beljakovine so zgrajene iz majhnih gradnikov (osnovnih enot), imenovanih aminokisline, ti gradniki pa so med seboj povezani s peptidno vezjo. Velja, da so peptidi definirani kot enota, ki združuje vsaj dve ali več aminokislin. Ko pa se pogovarjamo o beljakovinah, pa govorimo o velikih peptidnih molekulah, ki sestoji iz dolge verige aminokislin. Peptidi so prekurzorji (spojina oz. molekula, ki je potrebna za izdelavo druge spojine, molekule) beljakovin in opravljajo številne vitalne funkcije v telesu. Tako beljakovine kot tudi peptidi so narejeni iz aminokislin – zadosten vnos aminokislin je zato ključen za produkcijo peptidov, ki so potrebni za normalno delovanje telesa. Obstaja 20 aminokislin, ki jih telo lahko kombinira na ogromno načinov in tako ustvari tudi ogromno različnih molekul. Verige aminokislin so lahko zelo kratke ali pa zelo dolge. Take verige, ki vsebujejo več kot 50 aminokislin imenujemo beljakovine, krajše pa uvrščamo med peptide.

Ker je kar 20 % človeškega telesa zgrajenega iz beljakovin in posledično aminokislin, ni presenetljivo, da je zadosten vnos aminokislin tako pomemben. Te so ključne predvsem pri naslednjih procesih v telesu:

  • ustvarjanju novih celičnih struktur,
  • skladiščenju in transportu hranil,
  • in pri celjenju kosti, mišic, tkiv ter vitalnih organov.

Razlog, zakaj so peptidi vse bolj priljubljeni kot prehransko dopolnilo se skriva predvsem v tem, da so peptidi lažje prebavljivi kot dolge verige aminokislin (beljakovine). Peptidi nam omogočajo, da lahko po telesni vadbi hitreje absorbiramo večje število biorazpoložljivih aminokislin in tako skrajšamo čas regeneracije po vadbi.

Tudi če telesna vadba ni del vašega vsakdana, lahko peptidi pripomorejo k boljšemu počutju telesa: telo se mora namreč dosti bolj potruditi, da razbije dolgo verigo aminokislin kot bi bilo to na primer potrebno pri krajših verigah. Med tem procesom pa se lahko kar nekaj hranilnih snovi zgubi (jih telo zavrže), hkrati pa lahko tudi težje deluje na vaš želodec.

Kolagenski peptidi

Ko se aminokisline med sabo povezujejo, tvorijo peptide, več peptidov skupaj pa tvori beljakovine. Ena izmed bolj pomembnih beljakovin v naše telesu je kolagen. Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v živalskem kraljestvu in ima vlogo pri številnih pomembnih področjih, vključno z:

  • zdravjem kože, sklepov in kosti,
  • pripomore k močnejšim lasem in nohtom ter
  • pomaga pri prebavnih težavah, predvsem pri prepustem črevesju.

Kolagenski peptidi so majhni bioaktivni peptidi. Ti nastanejo v procesu imenovanem encimska hidroliza: molekularne vezi med posameznimi kolagenskimi vlakni se razgradijo na manjše verige, peptide. Kolagenski peptidi so zato imenovani tudi kot kolagenski hidrolizat oziroma hidroliziran kolagen.

Običajno na prodajnih policah zasledimo kolagenske peptide v prahu, ki se navadno nahajajo v obliki hidoliziranega kolagena tipa 1. Tak kolagen je pridobljen iz živalskih kož, kosti ali ribjih lusk. Če ne uživate mesa oz. ne želite uživati produktov živalskega izvora, Sunwarrior ponuja rešitev na osnovi živil rastlinskega izvora, ki so oblikovana tako, da pospešijo produkcijo lastnega kolagena.

Rastlinski peptidi za grajenje kolagena vam nudijo hranila, ki jih telo potrebuje za izgradnjo lastnega kolagena. Tako lahko še vedno uživate v vseh pozitivnih učinkih, ki jih ponuja kolagen, ne da bi bili pri tem uporabljeni živalski proizvodi. Kolagenski peptidi so majhne, lažje prebavljive in bolj aktivne oblike kolagena, ki pomagajo telesu pri obnovi tkiv kot so vezi, kosti in lasje. Domneva se tudi, da lahko kolagenski peptidi delujejo kot celični sporočevalci in na ta način spodbudijo sintezo in reorganizacijo kolagenskih vlaken.

Kateri so ugodni učinki peptidov na naše telo?

1. Močnejši lasje, nohti in lepša koža

Kolagen, ki predstavlja najbolj zastopano beljakovino v našem telesu, z leti upada. V človeški koži kolagen predstavlja kar 75 % delež, odgovoren pa je za ohranjanje močne, prožne in mehke kože. Ker je kolagen velika molekula, z nanašanjem le tega na kožo v obliki krem in serumov ne naredimo kaj dosti, saj zaradi svoje velikosti ta ne more prodreti skozi kožo. Zato so kolagenski peptidi, ki ji oralno uživamo veliko boljša rešitev.

Peptidi imajo zmožnost signalizacije celic, da proizvedejo več kolagena in na ta način lahko popravijo poškodovane celice in okrepijo kožo, lase ter nohte. Kolagen je ključna beljakovina, ki pomaga koži, da zgleda mladostno in ohranja svojo prožnost. V študiji, ki je bila objavljena leta 2014, so ženske, stare med 33 in 55 let, štiri tedne uživale kolagenski hidrolizat v obliki prehranskega dopolnila: uživanje se je pokazalo v precejšnjem izboljšanju elastičnosti kože. Druga študija, ki je povzela rezultate prej omenjene študije, pa je ugotovila, da je uživanje kolagenskega hidrolizata imelo učinek na zmanjšanje pojavnosti gubic po osmih tednih.

2. Podpora kostem in vezem

Kolagen je v povezavi z zdravjem sklepov eno izmed najbolj raziskanih področji. Zdrava raven kolagena v telesu je predvsem z naraščajočo starostjo bistvenega pomena za ohranjanje telesne moči, saj ima kolagen pomembno vlogo v vezivnih tkivih. Na žalost je neizogibno, da z leti hrustanec ne bi oslabel in se obrabil. Tudi pri mlajših, športno aktivnih posameznikih, se lahko stanje kolagena v sklepih poslabša. Z večjim vnosom hranil, ki spodbujajo izgradnjo te pomembne beljakovine pa lahko simptome in samo razgradnjo kolagena zmanjšamo oz. upočasnimo.

Raziskava na tem področju je pokazala, da si lahko z dodajanjem kolagena pomagamo pri zmanjševanju bolečih simptomov osteoartritisa. Biološki mehanizem, ki stoji za tem še ni poznan, a verjeti je, da kolagen pomaga pri zmanjševanju vnetji in bolečinah v sklepih. Druga raziskava pa je še pokazala, da so bolniki z revmatoidnim artritisom poročali o znatnem zmanjšanju bolečin in otekanje sklepov po trem mesečnem uživanju kolagena. Peptidi kolagena spodbujajo organizem, da proizvaja več kolagena in tako podpira sklepe, mišice, ligamente in kosti.

3. Pomoč pri prebavnih težavah in zdravju črevesja

Poleg kože, je tudi črevesje deležno mnogih pozitivnih učinkov, ki jih z uživanjem ponuja kolagen. Čeprav so raziskave kolagena v povezavi s črevesjem še v povojih, nove raziskave kažejo, da lahko določene aminokisline v kolagenu kot je glicin, pomagajo zmanjševati vnetje gastrointestinalnega trakta v primeru sindroma razdražljivega črevesja (SRČ). Če se srečujete s težavami prepustnega črevesja ali slabo prebavo, vam lahko uživanje kolagena pomaga, saj ta v vezivnem tkivu črevesja pomaga okrepiti zaščitno steno prebavnega trakta. Ko črevesna pregrada postane propustna, lahko v naš krvi obtok preidejo toksini in neprebavljena hrana. Peptidi imajo sposobnost spodbujanja proizvodnje kolagena in na ta način pomagajo zdraviti prepustno črevesje ter izboljšajo prebavo.

Poleg glicina pa lahko tudi ena izmed ostalih aminokislin kolagena, glutamin, pomaga preprečiti vnetje črevesja in zavirati oksidativni stres. Glutamin je učinkovit pri veliki večini prebavnih težav: od SRČ do razdražljivih črevesnih bolezni, kot sta Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis. Študije so še pokazale, da lahko ta aminokislina pomaga tudi ljudem, ki ji pestijo občutljivosti na hrano.

Kot smo lahko spoznali, peptide telo lažje uporabi in presnavlja, saj so ti manjši in zato prebavila porabijo manj energije kot pri razgradnji večjih beljakovinskih molekul. Kot pri vseh dodatkih, je tudi pri peptidih potrebno preveriti izvor, saj so kolagenski peptidi v večini primerov živalskega izvora. Peptidi postajajo iz dneva v dan bolj priljubljeni: telesu omogočajo hitro in enostavno dostavo celega spektra aminokislin in so zato kot nalašč primeri za pred in po vadbi.

Napisala: Sara Krošelj, uni.dipl.inž. živilstva in prehrane, študentka magistrskega študija Prehrane na Biotehnični fakulteti

Povzeto po: sunwarrior.com/blogs/health-hub

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE