Že poznate sedem zdravju koristnih učinkov kolagena?

Vaša koža ni edina, ki bo deležna pozitivnih učinkov kolagena.

Verjetno že poznate neverjetne učinke, ki jih ima kolagen na kožo. Vendar, ali ste vedeli, da kolagen vpliva tudi na številna druga področja vašega zdravja? Kolagen lahko najdemo v izdelkih za nego kože in v obliki prehranskih dopolnil: ti obljubljajo predvsem čvrsto in mladostno kožo brez gubic. Toda kolagen se uporablja za veliko več kot samo to.Kolagen predstavlja največji vir beljakovin v telesu. V telesu je nujen za pravilno delovanje vaših celic, organov, mišic in tkiv.

Kolagen ima številne pozitivne učinke na zdravje:

 • poveča elastičnost in gladkost kože, ki je vidno mlajša,
 • spodbuja zdravo delovanje sklepov,
 • zmanjšuje vnetja v telesu,
 • popravlja črevesno pregrado in tako pomaga pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni in izboljša pomnjenje,
 • znižuje raven holesterola in ohranja zdravo srce,
 • zvišuje kostno gostoto in ohranja močne kosti,
 • razstruplja telo in podpira jetra.

Kaj je kolagen?

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu – predstavlja kar 30 % vseh beljakovin v telesu. Velja za kompleksno beljakovino, saj je sestavljena iz kar 19 različnih aminokislin. Je prisoten praktično povsod v telesu.

Predstavlja:

 • 90% beločnice,
 • 80% vaših tetiv,
 • 75% kože,
 • 60% vašega hrustanca,
 • 30 % vaših kosti in
 • 1 – 10% vaše mišične mase.

Kolagen dejansko deluje kot lepilo za celotno telo. Veže in podpira strukturo vaše kože, mišičnega tkiva, kosti in kite. Beseda kolagen izvira iz grške besede “kólla” in francoske pripone “- gen”. Beseda dobesedno pomeni »proizvodnja lepila«.

Ta lepilu podobna beljakovina je še posebej skoncentrirana v zunajceličnem matriksu (ZCM). ZCM v osnovi deluje kot podporni sistem: spominja na mrežo, ki drži celice skupaj. Kolagen je odgovoren tudi za pošiljanje signalov za zmanjševanje vnetja in popravljanje poškodovanih celic.

V našem telesu se nahaja 16 različnih tipov kolagena, a večino ga sestavlja tip 1. Človeški organizem je zasnovano tako, da proizvaja svoj kolagen, ko ta prejme vsa potrebna hranila. Vendar se ta sposobnost začne z naraščajočo starostjo zmanjševati. Okoli 35. leta se začne proizvodnja kolagena upočasnjevati. Ko dosežemo štirideseta, je upad kolagena hitrejši, kot ga lahko proizvaja naše telo, do 60. leta pa se v organizmu nahaja samo še 50 % prvotne vsebnosti kolagena. Z vnosom živil, ki vsebujejo kolagen oziroma z jemanjem prehranskih dodatkov v obliki kolagenskih peptidov lahko ta proces upočasnite. Dodajanje kolagena v vašo vsakdanjo rutino je bistvenega pomena, saj je kolagen vključen v številne procese oz. dele človeškega organizma, z naraščajočo starostjo pa se produkcija tega zmanjšuje.

Koristni učinki kolagena na vaše zdravje

1. Kolagen za lepšo kožo

Kolagen je verjetno najbolj znan po tem, da pomaga koži, da je videti mlada in mladostna. Sprva se je kolagen uporabljal v obliki infekcij za zapolnjevanje drobnih linij in gub. Koristi injekcij so kratkotrajne, zato je v današnjem času bolj priporočljivo, da uživamo kolagen in tako dobimo vse pozitivne koristi, ki ji ponuja. Verjetno ste zasledili tudi kar nekaj linij izdelkov za nego kože obraza s kolagenom. Kolagen znotraj teh izdelkov žal ne bo kaj dosti pomagal vaši koži: molekule kolagena, ki se nahajajo v takšnih izdelkih, so namreč prevelike, da bi jih koža lahko absorbirala in uporabila. Zato je uživanje kolagena najboljši način za bolj mladosten izgled kože.

Nedavna dvojno slepa študija je pokazala, da se je pri skupini ljudi, ki je jemala kolagenske peptide, elastičnost in vlaga njihove kože znatno izboljšala. Pri starejših ženskah je izboljšanje najbolj prišlo do izraza, saj njihovo telo ne proizvaja dovolj kolagena samo po sebi. Podobna študija, prav tako dvojno slepa, je pri 69 ženskah, starih med 35 in 55 let, raziskovala kako placebo, 2,5 g oz. 5 g hidroliziranega kolagena dnevno, v obdobju 8 tednov vpliva na stanje kože. Po koncu študije je bilo ugotovljeno, da se je elastičnost kože statistično izboljšala v obeh skupinah v primerjavi s placebo skupino. Že po štirih tednih pa je bila očitna sprememba vidna pri starejših ženskah. Tudi hrana, ki jo jemo, pomembno vpliva na našo kožo: zelena, kumare, zelena zelenjava, jagodičevje, zelje in ingver je samo nekaj odličnih živil, s katerimi si lahko koža pomaga pri proizvodnji kolagena.

2. Kolagen za vaše sklepe

Ko nastopijo bolečine v sklepih ni nujno, da imate artritis, ali pa da šport predstavlja glavnino vašega vsakdana. Vsi vemo, da so sklepi bistvenega pomena za ohranjanje gibljivosti našega telesa: tu lahko kolagen pomaga lajšati bolečine v kolenih in sklepih, ker deluje kot olje na zarjavelem motorju. Kolagen je sestavljen iz več različnih aminokislin, dve precej zastopani pa sta glicin in prolin. Ti dve aminokislini sta poznani po svojih protivnetnih lastnostih in zato naravno pripomoreta k zmanjšanju bolečin ter olajšanju togosti v sklepih. Kot pri koži, se tudi v povezavi s sklepi najdejo živila, ki podpirajo delovanje in zdravje sklepov. Med ta živila uvrščamo: česen, por, čebulo, jabolka, mandlje, chia semena, ananas, ekstra deviško oljčno olje, banane, kurkumo, ingver, …

3. Kolagen za prepustno črevesje (ang. leaky gut)

Predeno se začnemo pogovarjati o tem, kako lahko kolagen pomaga popraviti tesne stike med celicami tankega črevesja je potrebno razložiti, kako prepustno črevesje vpliva na zdravje. Črevesna pregrada v našem telesu deluje kot vratar: zagotavlja, da se hranila, voda, elektroliti in minerali iz hrane absorbirajo, da jih lahko potem organizem porabi. Ko pravimo, da ima nekdo prepustno črevesje pomeni, da je črevesna pregrada, ki je sestavljena iz tesni stikov, razrahljana. Toksini, mikrobi in neprebavljena hrana se prebijejo skozi črevesno steno in vstopijo v krvni obtok. Če želimo tovrstne težave odpraviti, nam lahko uživanje kolagena pomaga: črevesna stena je sestavljena iz mikroskopskih gub, ki jih imenujemo vili, ti pa so sestavljeni iz kolagena. Kolagen pomaga zatesniti stike in s tem omogoča, da nezaželene snovi ne bodo več prehajale v krvni obtok, hkrati pa bo organizem absorbiral več vitalnih hranilnih snovi iz hrane. Kolagen lahko pomaga in zmanjša tudi simptome pri tistih posameznikih, ki se soočajo z drugimi prebavnimi težavami kot so SRČ (sindrom razdražljivega črevesja), refluks, Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis.

4. Kolagen za možgane

Višja raven kolagena tipa VI vas lahko zaščiti pred Alzheimerjevo boleznijo, saj kolagen ščiti možgane pred β-amiloidnimi beljakovinami. Domneva se, da so te beljakovine eden od vzrokov za nastanek Alzheimerjeve bolezni. Raziskave še kažejo, da pomanjkanje kolagena tipa VI vodi do spontane celične smrti, višjih stopenj oksidativnega stresa, zmanjšanja gibalnih in spominskih nalog ter povečane nevrotoksičnosti.

5. Kolagen za srce

Kolagen lahko močno vpliva na zdravje vašega srca in ožilja. Ta beljakovina znižuje raven holesterola v krvi in deluje na preprečevanje nabiranja oblog na stene žil, kar preprečuje srčni infarkt in možgansko kap. Nedavna študija je namreč pokazala, da se je ob uživanju kolagena dvakrat dnevno v obdobju šestih mesecev močno izboljšalo razmerje holesterola v krvi, prav tako pa je kolagen tudi zmanjšal nabiranje plakov na stenah arterij.

6. Kolagen za močne kosti

Ko razmišljate o zdravju kosti, verjetno pomislite na kalcij. Vendar kalcij ni edini vidik zdravih kosti. Več kot 1/3 naših kosti sestavlja kolagen. Če smo natančni, je v vaših kosteh več kolagena kot kalcija. Celice vaših kosti se neprestano obnavljajo. Kolagen pa predstavlja ključen del celic, ki ustvarjajo kosti, imenovane osteoblasti. Te celice pomagajo preprečevati osteoporozo, saj več kot je kolagena v krvnem obtoku, boljša je kostna gostota.

7. Kolagen za normalno delovanje jeter

Jetra imajo funkcijo razstrupljevanja telesa. Glicin, aminokislina, ki jo najdemo v kolagenu, pomaga pri podpori vaših jeter: pomaga lahko zmanjšati škodo, če uživate hrano in pijačo, ki jetra močno obremenjujejo tako kot npr. alkohol. Neka študija je še pokazala, da glicin deluje tako, da preprečuje alkoholno poškodbo in ostale poškodbe jeter.

Prehranski viri kolagena

Če ste mislili, da se kolagen nahaja samo v obliki tabletk, praškov ali kostne juhe, ki jo dobimo s kuhanjem živalskih delov, se močno motite. Kolagen lahko nadomeščate tudi, če se prehranjujete vegansko, vegetarijansko ali želite zmanjšati vnos živalskih izdelkov. To vam omogoča uživanje hrane z aminokislinama glicin in prolin. Ti dve aminokislini sta tisto, kar vaše telo potrebuje, da lahko proizvaja kolagen. Tako glicin kot prolin sta pogojno esencialni aminokislini. Z drugimi besedami to pomeni, da če smo zdravi, je naše telo v svojem optimalnem stanju, lahko organizem ti dve aminokislini samo proizvaja. Toda vse pogosteje moramo zaradi stresa, ki je na žalost prisoten pri skoraj vsakem posamezniku, te aminokisline dobiti tudi iz hrane. Živila, ki so bogata z glicinom so: banane, fižol, buče, kivi, ohrovt, špinača, zelje, kumare. Živila bogata z aminokislino prolin pa so: fižol, šparglji, tempeh, drobnjak, ajda, alfalfa kalčki.

Glicin in prolin nista edini hranili, ki jih telo potrebuje za proizvodnjo kolagena. Zelo pomemben je tudi vitamin C. Vitamin C se nahaja v številnem sadju in zelenjavi, kot so jagode, pomaranče, rdeča paprika in drugo. Poleg vitamina C je pomembna tudi aminokislina lizin, ki jo najdemo v beljakovinah, ki so nujne za sintezo kolagena. V večjih količinah ga najdemo v fižolu, leči, tempehu in kvinoji. Na prvi pogled se mogoče zdi, da je težko in zapleteno zaužiti dovolj vse teh živil, če niste navajeni jesti tako raznolike hrane. Najlažji način, da telesu zagotovite tisto, kar potrebuje za proizvodnjo kolagena, je, da uživate prehranski dodatek v obliki kolagenskih peptidov.

Kolagenski dodatek

Na tržišču lahko najdemo številne izdelke kolagena v obliki prehranskega dopolnila, a si med seboj niso enaki. Rastlinski peptidi znamke Sunwarrior za grajenje kolagena se precej razlikujejo od kolagena v prahu, pridobljenega iz živalskih delov. Tudi, če vzamete slednji vir kolagena še ne pomeni, da bo vaše telo absorbiralo te beljakovine. Brez zadostnega vnosa vitamina C sinteza kolagena ne bo učinkovita. Vitamin C je namreč ključnega pomena za gradnjo oziroma vzdrževanje kolagena v telesu. Izdelek iz rastlinskih peptidov za grajenje kolagena znamke Sunwarrior vsebuje vse sestavine, ki jih telo potrebuje, da proizvaja lasten kolagen. To ni kolagen, ki je pridobljen iz različnih delov živali, ampak so gradniki, ki telesu omogočajo sintezo lastnega kolagena.

Unikatna mešanica rastlinskih peptidov za grajenje kolagena znamke Sunwarrior vsebuje:

 • vitamin C,
 • mineral silika, pridobljen iz bambusa,
 • rakitovec,
 • riževe peptide,
 • hialuronsko kislino,
 • gobo rumena drhtavka (Tremella mushroom),
 • biotin,
 • minerale v sledovih,
 • spirulino,
 • zelenolistno zelenjavo.

Vse te sestavine so bile izbrane s prav posebnim namenom. Rakitovec je enkratno jagodičevje, ki vsebuje ekstremno visoke vsebnosti vitamina C (10-krat več kot pomaranče). Riževi peptidi so pomembni za vlaženje kože na celičnem nivoju, za vzdrževanje gladke kože in zmanjševanje poškodb in celične smrti. Spirulina velja za zelo hranilno bogato živilo, saj v 65 % sestoji iz aminokislin in zato predstavlja dober vir beljakovin. Hialuronska kislina izboljša sposobnost telesa za proizvodnjo kolagena, rezultat pa se kaže v mehki in voljni koži.

 

Veganski peptidi za grajenje kolagena so običajno varnejši za naše telo. Kostne juhe in kolagenski pripravki lahko zlahka vsebujejo nevarna onesnaževala. Sem spadajo presnovki zdravil, steroidi, insekticidi, parabeni in antibiotiki. Žal lahko s slednjimi vaš organizem pridobi odpornost – to pomeni, da antibiotiki v primeru bakterijske okužbe ne bodo bili (tako) učinkoviti pri zdravljenju okužbe. Nedavne raziskave so tudi pokazale, da ima juha iz piščančjih kosti 10-krat večjo količino svinca kot enaka juha, narejena brez piščančjih kosti. Z veganskimi peptidi za grajenje kolagena vam ni potrebno tvegati. Prehranski dodatki znamke Sunwarrior so čisti in varni, saj Sunwarrior kot družinsko podjetje želi ustvarjati izdelke, ki bi jih lahko uporabljali zase in za svoje najdražje. Zaradi tega, Sunwarrior vedno izvira le iz najboljših rastlinskih sestavin.

Prevod: Sara Krošelj, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane

Povzeto in prirejeno po: sunwarrior.com/blogs/health-hub, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed

 

Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE