Košarica
V košarici ni izdelkov.

Kako nam lahko kolagen pomaga pozdraviti sindrom prepustnega črevesja in izboljšati prebavo?

Kako nam lahko kolagen pomaga pozdraviti sindrom prepustnega črevesja in izboljšati prebavo?

Sindrom prepustnega črevesja povzroči v telesu veliko negativnih posledic. Ste vedeli, da ga lahko z uživanjem kolagena pomagamo pozdraviti? Morda ne veste, toda težave kot so pogosti glavoboli, akne in zaprtje, so velikokrat posledica sindroma prepustnega črevesja. Dejstvo je, da zdravstveno stanje črevesja vpliva na mnogo več stvari kot zgolj na občasne bolečine v trebuhu. 

V kolikor naše telo ni zmožno absorpcije hranil iz hrane, ne bomo niti z najbolj hranljivo prehrano ostali zdravi. Kolagen lahko dejansko pomaga zakrpati luknje v našem črevesju, zaradi česar se bomo počutili veliko boljše. 

Zakaj in kako lahko kolagen pomaga pri izboljšanju prebave in odpravi simptome sindroma razdražljivega črevesja?

Naj vam naštejemo nekaj trditev:

 • Črevesna stena je v veliki meri narejena iz kolagena.
 • Vse gube, ki ohranjajo črevesno vsebino znotraj črevesja, so narejene iz kolagena.
 • Ko se gube razmaknejo, neprebavljeni delci hrane zdrsijo iz črevesja v krvni obtok.
 • Pomanjkanje vitamina C preprečuje telesu, da bi proizvajalo dovolj kolagena, kar lahko vodi do nastanka lukenj v črevesju. 


Kaj je kolagen?

Kolagen ni v našem telesu odgovoren zgolj za lepo, napeto in sijočo kožo, ampak predstavlja tudi enega od pomembnih gradnikov v našem telesu. Kolagen je kompleks dolgo verižnih beljakovin, ki so narejene iz 19 različnih aminokislin. Naša koža, kosti, mišice, kite, sklepi in celo črevesna stena so narejeni iz kolagena. Ta vrsta beljakovin se obnaša podobno kot mreža, ki skupaj povezuje strukture v telesu.

Beseda kolagen prihaja iz grške besede »kòlla« in francoske pripone »gene«, kar pomeni »izdelava lepila«.

Kolagen z leti upada. Po 35 letu začne telo proizvajati manj kolagena, po nekje 40 letu starosti pa je proizvodnja kolagena manjša od potreb, ki jih telo potrebuje. Pri 60 letu starosti je polovica zaloge kolagena porabljena, zato postane z leti koža uvela, mogoče pride celo do artritisa in bolečin v sklepih. 

Prav tako zmanjšane količine kolagena vplivajo na črevesje. V kolikor v črevesju ni zadostne količine kolagena pride do težav s prebavo, telo pa iz hrane ne more absorbirati vseh hranil. Za upad kolagena v črevesju ni kriva zgolj starost. Obstajajo še drugi razlogi, zaradi katerih lahko tudi že v mladosti razvijemo sindrom prepustnega črevesja. 

Razlogi za sindrom prepustnega črevesja

Prepustno črevo je pojav, ko se začnejo v zaščitni plasti črevesne stene pojavljati luknje. Črevesna stena deluje kot neke vrste vratar. Njena naloga je, da se hranila, voda, elektroliti in minerali iz hrane ustrezno absobirajo. V primeru prepustnega črevesja se v črevesni steni pojavijo luknje, kar pomeni, da začnejo delci neprebavljene hrane uhajati preko črevesne stene v krvni obtok. Ta pojav povzroči nadalje ogromno problemov, saj je zdravje črevesja neposredno povezano z zdravjem telesa.


Prepustno črevo pogosto povzročijo beljakovine glutena v pšenici. Kaj pa, če imamo prebavne težave kljub temu, da smo gluten umaknili iz prehrane?

Tukaj je nekaj razlogov, ki lahko prav tako vodijo v sindrom prepustnega črevesja.

1. Pomanjkanje vitamina C

Mogoče niste niti pomislili na to, vendar pomanjkanje vitamina C se lahko zgodi precej hitro in to še posebej, če ne jemo dovolj sadja in zelenjave. Vitamin C je nujno potreben za proizvodnjo kolagena v našem telesu. Če potrebujete dokaz, se spomnite, kako so med leti 1500 in 1800 pomorščaki zbolelevali za skorbutom. Pomanjkanje vitamina C povzroči bolezen skorbut in pomeni izgubo kolagena. 


Nekateri simptomi skorbuta so izpadanje zob, krvaveče dlesni, izpuščaji na koži, izguba las in šibke mišice. Vsi ti simptomi so povezani z beljakovinami kolagena in razlog za težave je, da pomorščaki niso jedli dovolj sadja in zelenjave, ko so bili na morju.  Ta učinek se lahko danes kaže na različne načine. Zaradi pomanjkanja vitamina C lahko pride do problemov v črevesju. Plast celic, kjer poteka absorpcija hrane, se razmakne. Delce hrane, ki nato uidejo preko teh lukenj, telo prepozna kot tujke, ki jih mora napasti. Zelo poenostavljeno povedano je to mehanizem, s katerim razvijemo alergije na določena živila ali pa preobčutljivost. Temu sledi vnetje v telesu in posledično poškodbe tkiva. Na tak način pridemo v stanje, ko naše telo ne more ustrezno absorbirati vseh hranil, ki jih v telo vnesemo s hrano. Lahko se prehranjujemo s še kako zdravo in odlično super hrano, toda naše telo ne more izkristiti nikakršnih dobrobiti iz te čiste prehrane. 

2. Nestabilne ravni inzulina

Pri sindromu prepustnega črevesja je značilno, da so ravni inzulina v krvi podobne vlakcu smrti. Posameznik doživlja nenadne viške in padce energije na dnevni ravni. Visoke ravni inzulina zahtevajo večje količine vitamina C. Če je vaš krvni sladkor pogosto visok, lahko hitreje doživite pomanjkanje vitamina C. 

Nestabilne ravni inzulina niso povezane zgolj z uživanjem prevelikih količin sladkorja. Vsekakor uživanje piškotov in sladkarij ni dobro za nas, vendar pa uživanje enostavnih ogljikovih hidratov, kot so beli riž, krompir, bele testenine in bel kruh povzroči podoben učinek. V končni fazi se vsi ti ogljikovi hidrati v telesu presnovijo v sladkor in na koncu ne obstaja razlika med ogljikovim hidratom iz porcije cvrtega krompirčka in babičinim piškotom. 


Naša prehrana mora biti zato strogo raznovrstna. Vsak dan moramo zaužiti beljakovine, ki jih nujno potrebujemo, zdrave maščobe in kompleksne ogljikove hidrate. Da ne bo pomote, tudi kompleksni ogljikovi hidrati se v končni fazi presnovijo do glukoze – enostavnega sladkorja. Razlika med enostavnimi in kompleksnimi ogljikovimi hidrati je v tem, da kompleksni vsebujejo tudi velike količine prehranske vlaknine, ki upočasni presnovo živila in upočasni dvig krvnega sladkorja, kar pomeni, da se tudi raven inzulina ne dvigne tako nenadno kot pri uživanju enostavnih ogljikovih hidratov. Dotok energije je tako bolj enakomeren in počasnejši.

3. Kajenje

Verjetno že veste, da kajenje ni dobro za vas. Kadilci bolj verjetno zbolijo za rakom na pljučih v primerjavi z nekadilci, prav tako pa kajenje vpliva tudi na zdravje črevesja. Ni potrebno, da ste verižni kadilec. Že samo ena cigareta porabi 25 gramov vitamina C. Kajenje vas z lahkoto spravi v pomanjkanje vitamina C. 

Znaki sindroma prepustnega črevesja

Prepustno črevo vpliva na celotno telo. Zaznali boste spremembe na koži, v imunskem sistemu, miselnih zmožnostih, prebavi in hormonih. 


 

1. Mentalna šibkost in glavoboli

Če ste velikokrat miselno šibki in imate pogoste glavobole, mogoče trpite za sindromom prepustnega črevesja. Ste že kdaj slišali za povezavo med črevesjem in možgani?

Vaša čustva imajo neposredno vpliv na zdravje vašega črevesja. Enako velja tudi v obratni smeri. Ko imate prepustno črevo, lahko trpite za glavoboli in imate težave s koncentracijo. 

Prehrana in zdravje črevesja neposredno vplivata na zmogljivost možganov in zmožnost koncentracije. 


2. Akne

Akne so lahko posledica prepustnega črvesja in/ali pomanjkanja kolagena v telesu. Verjamem, da vas je mnogo to stanje že izkusilo. Veliko ljudi namreč trpi za aknami, ki se kar nočejo in nočejo sčistiti. Marsikdo niti ne ve, kaj točno mu povzroča akne. Kljub uživanju čiste in zdrave prehrane se akne nočejo umiriti. Če namreč trpimo za prepustnim črevesjem, telesa ne moremo nahraniti s hranili, ki jih potrebuje. 

3. Neredna prebava

Kakovost in pogostost odvajanja blata sta pokazatelj zdravstvenega stanja črevesja. Dejansko zdravo črevo pomeni odvajanje blata pogosteje, kot si morda mislite. Zdravo črevo pomeni, da bato odvajamo enkrat do trikrat na dan. Če opazite, da ste pogosto zaprti, imate morda prepustno črevo. 


4. Slab imunski sistem

Ste pogosto bolni? Se kdaj zgodi, da nekdo poleg vas kihne, potem pa ste naslednji dan tudi vi prehlajeni? Če opazite, da z lahkoto zbolite, mogoče pomeni, da nekaj v črevesju ni v redu. 

Črevesje je odgovorno za 80 % našega imunskega sistema. Če ste pogosto bolni, imunski sistem ne deluje pravilno in rivec za to je slabo delovanje črevesja. 

Kako pozdraviti prepustno črevo?


Na zdravljenje črevesja moramo gledati bolj s celostnega vidika. Utopično je misliti, da lahko vzamemo neko magično tableto, ki bo potem rešila vse težave s črevesjem. 

Omenimo na primer ponovno problem aken. Ko se odpravite k dermatologu glede težav s kožo, bo ta najverjetneje predpisal vrsto antibiotikov, ki bojo uničili bakterijo, ki na vašem obrazu povzroča akne. Jemanje antibiotikov sproži verižno reakcijo. Antibiotiki res pobijejo slabe bakterije, toda prav tako pobijejo tudi dobre bakterije, ki bi pomagale vaši koži, da bi se pozdravila in sčistila.

Patogeni organizmi se tako lahko razrastejo in napadejo črevesno steno ob pomanjkanju dobrih bakterij, ki bi se lahko borile proti njim. Potem neprebavljene molekule hrane preidejo v krvni obtok, vi pa končate s prepustnim črevesjem.  Ne morete spremeniti ene stvari in pričakovati, da boste ozdraveli. Spremeniti morate več reči, ki se dogajajo v odvisnosti ena od druge, da pozdravite simptome in pozdravite prepustno črevo. 

Hrana za prepustno črevo

Najbolj učinkoviti aminokislini, ki pomagata pri zdravljenju prepustnega črevesja, sta prolin in glicin. Obe aminokislini primarno najdemo v kolagenu. Obstaja več vrst živil, ki pomagajo telesu, da proizvede ti dve aminokislini in s tem pripomoreta pri zdravju črevesja. 


1. Fermentirana živila

Fermentirana živila so bogata s probiotiki, dobrimi bakterijami, ki pomagajo črevesju, da se bori proti slabim bakterijam in ostane zdravo. Ta živila so:

 • kombuča
 • kislo zelje
 • kimči
 • kisla živila (kisla repa, kislo mleko, kefir)

V kolikor teh živil nimate na voljo, lahko posežete po probiotikih v obliki prehranskega dopolnila, s čimer boste ravno tako okrepili dobre bakterije v črevesju.  V vsakem primeru se zdravljenje črevesja vedno začne s probiotiki (iz hrane in kvalitetnimi prehranskimi dodatki med katerimi so probiotiki Viridian). Od vrste vaših težav je odvisno kateri probiotiki so primerni za vas.

2. Živila bogata z vitaminom C


Kot sem že omenila je vitamin C potreben za proizvodnjo kolagena. Brez vitamina C začne naše telo propadati. 

Živila, ki vsebujejo velike količine vitamina C so:

 • pomaranče
 • kivi
 • limone
 • brokoli
 • guava
 • cvetača
 • brstični ohrovt
 • paprika
 • camu camu
 • acerola
 • baobab

3. Kokosovo olje

Ta vrsta olja ima v sebi protimikrobne lastnosti.  Kokosovo olje pomaga ubiti slabe bakterije v črevesju, zato da lahko dobre bakterije živijo. 

4. Omega-3 DHA in EPA

Te maščobne kisline pomagajo zmanjšati vnetja v črevesju. Z manj vnetja bo bila črevesna stena bolj učinkovito sposobna pozdraviti sama sebe.  Ni nujno potrebno, da omega-3 v telo vnašamo zgolj z ribami. Namesto tega lahko omega-3 prejmemo tudi z uživanjem alg. Alge so prav tako dober vir omega-3 DHA in EPA. 

5. Kolagen za prepustno črevo

Uživanje kolagena kot prehransko dopolnilo ali uživanje gradnikov za kolagen bo pozdravilo vašo črevesno steno, če boste jedli zdravo in uživali dovolj vitamina C. Črevesna stena je narejena iz mikroskopskih gub, ki jih imenujemo vili. Te gube v črevesni steni so narejene iz kolagena. Ko torej uživamo kolagen, lahko zapremo vrzeli v tistih pregibih, ki jih povzroči puščanje črevesja. Kolagen bo dejansko zaostril in okrepil celoten prebavni sistem. Kolagen pomaga tudi pri zdravi koži, sklepih in kosteh.

Sunwarrior je razvil izdelek, ki vsebuje gradnike za kolagen v prahu, ki so rastlinskega izvora. Ti peptidni gradniki dajo našemu telesu vse sestavine, ki jih potrebuje, da zgradi kolagen

Vse sestavine so presne in rastlinskega izvora:

 • Vitamin C iz ekološkega rakitovca
 • Hialuronska kislina
 • Minerali
 • Biotin
 • Ohrovt in špinača kot vir zeleno listnate zelenjave
 • Ekološka goba Rumena drhtalka
 • Mineral silika iz bambusa
 • Spirulina
 • Riževi peptidi


 

Sunwarrior prehranska dopolnila so čista in varna, saj so ustvarili proizvod, ki ga uporabljajo tudi sami in njihove družine. Zaradi tega Sunwarrior vedno izbira surovine iz najbolj čistega rastlinskega izvora. 

Za razliko od ostalih tovrstnih izdelkov na trgu, ki lahko povzročajo alergije ali vsebujejo nevarna onesnaževala, vsebujejo Sunwarrior kolagen gradniki le tisto, kar telo potrebuje, da ustvari kolagen. Vsi njihovi proizvodi preidejo rigorozne teste. Njihova misija je negovati in spremeniti planet. 
 
 

 
Pomen žvečenja za boljšo prebavo 
 
Največ boste dobili iz hrane in uredili svojo prebavo, če boste žvečili dlje. Prebava se pravzaprav začne že v ustih in ne v želodcu. Bodite torej pozorni in prežvečite vsaj 30-75 krat. Zveni veliko, ampak bo izredno olajšalo proces prebave hrane. Če imate občutek, da se hrana, ki jo zaužijete, ne prebavi ustrezno, poskusite žvečiti dlje in zagotovo boste občutili razliko. Največkrat nam težave v prebavnem traktu povzročajo slabo prebavljeni ogljikovi hidrati in ravno razgradnja le teh se začne že v ustih. Poskrbite torej, da hrano dobro prežvečite in s tem olajšate delo prebavnemu traktu. Telo vam bo hvaležno. 
 
Pripravila: Lucija Bratina, univ.dipl. inž. živilstva in prehrane, študentka magistrskega študija prehrane na Biotehnični faktulteti

Povzeto po: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/how-to-heal-a-leaky-gut-improve-digestion-with-collagen

Deli naprej....

Podobne objave

Vsi vemo, da je pitje vode izredno pomembno, vendar pa se nam kljub temu rado zgodi, da na pitje kar nekako pozabimo. Vsakodnevno redno pitje zadostnih količin vode bo pustilo dobre posledice na naši koži, srcu in vsesplošnem zdravju.
Maslo iz oreščkov prihaja v najmanj toliko okusih, kolikor vrst oreškov obstaja, načinov uporabe pa je še veliko več. Čas je, da poskusite še kaj drugega od arašidovega masla na kruhu! Minili so časi, ko smo poznali samo arašidovo maslo. Zdaj imamo na voljo mandljevo maslo, lešnikovo maslo, pa maslo iz indijskih oreščkov in celo maslo iz bučnih semen - kako vedeti, kako kar najbolje uporabiti vsakega izmed njih? Pogosto nam tudi zmanjka idej in domišljija ne seže dlje od tega, da ga namažemo na kruh ali kos sadja. Tu je 10 bolj svežih idej, kako uporabiti maslo iz oreščkov!
Železo je nujno potreben mineral, ki sodeluje v številnih življenjskih procesih. Verjetno najbolj znan je po svoji vlogi, ki jo opravlja v sestavi krvi. Brez železa namreč ne moremo tvoriti hemoglobina, pomembne beljakovine v rdečih krvnih celicah, ki veže kisik in ga iz pljuč raznaša po telesu.

SLEDITE NAM NA...

MOŽNOSTI PLAČILA

MNENJA STRANK

E-NOVICE