Razlika med rastlinskim in živalskim kolagenom

Kolagenska dopolnila: Verjetno ste že slišali za oglaševanje živalskih kolagenskih dodatkov. Te naj bi izboljšali videz kože tako, da ta izgleda manj gubasta in bolj mlada ter gladka. Mogoče kolagenske dodatke uporabljate tudi za ostale koristi kolagena.

Ali obstaja razlika med dopolnili iz živalskega kolagena in rastlinskimi gradniki za kolagen?

Kakšen kolagen je najbolje kupiti? Trenutno lahko na tržišču najdete 2 različna kolagenska produkta.

Večino kolagenov, ki se najpogosteje oglašujejo so kolageni živalskega izvora. Obstajajo pa tudi rastlinski gradniki za kolagen. Kakšna je razlika in kateri je bolj učinkovit?

V nadaljevanju so navedene razlike med rastlinskimi gradniki za kolagen in živalskim kolagenom:

 • rastlinski gradniki za kolagen dajejo našemu telesu gradnike, katere naše telo uporabi za gradnjo lastnega kolagena
 • rastlinski gradniki za kolagen ne vsebujejo dejanskega kolagena
 • rastlinski gradniki za kolagen so narejeni iz sestavin (samo) rastlinskega izvora
 • živalski kolagen je pridobljen iz kosti, kože in vezivnih tkiv drugih živali – rib, govedine, prašičev, konjev ali zajcev
 • živalski kolagen je dejanski kolagen iz živali
 • živalski kolagenski praški v večji verjetnosti kontaminirani z različnimi onesnaževali

Kaj je kolagen? Kako je sestavljen?

Kolagen sestavljajo 3 kompleksni, dolgoverižni proteini, ki so zviti v spiralo imenovano heliks. Narejena je kar iz 19 različnih aminokislin. Več kot 30% vseh beljakovin v našem telesu je sestavljenih iz kolagena. To pomeni, da je zadostna količina kolagena v našem telesu nujna za naše zdravje. Kolagen sestavlja našo kožo, kosti, mišice, sklepe in kite. Deluje kot lepilo, ki “drži” naše telo, da se lahko neovirano premika.

Beseda kolagen izhaja iz grške besede “Kolla” in francoske izpeljanke “-gene”, kar bi se dobesedno prevedlo v “produkcija lepila”. Naše telo potrebuje boljšo elastičnost za bolj mlado kožo, trše kosti in ne boleče sklepe. Na žalost, se produkcija kolagena s starostjo slabša.

Po 35 letih se proizvodnja kolagena začne upočasnjevati. Pri 40 postane upad kolagena večji kot dejanska proizvodnja kolagena. Do leta 60 so naše zaloge kolagena polovične v primerjavi z našimi 20 leti.

Naše telo potrebuje nekaj podpore, da proizvede toliko kolagena, kot ga potrebuje. To je eden od razlogov, zakaj potrebujemo dobro kolagensko dopolnilo skupaj z uravnoteženim življenjskim slogom, za čim bolj zdravo življenje.


Kako naše telo proizvaja kolagen?

Ljudje ne potrebujemo kolagena iz zunanjih virov. Naše telo kolagen proizvaja vsak dan, da zadosti potrebam telesa. Produkcija kolagena je vsakodneven naraven proces, naše telo pa je bilo narejeno zanj.

Čisto preprosto. Naše telo vzame sestavine iz naše prehrane in jih preoblikuje v kolagen. Najprej telo uporabi vitamin C in beljakovine iz prehrane, da naredi majhne molekule, ki jih imenujemo prokolagen. Molekule prokolagena se potem začnejo sprijemat druga druge in tako tvorijo fibrile, ki povezane izgledajo kot mreža. Ta popoln skupek mreže fibril imenujemo kolagen.

Naše telo potrebuje 3 stvari, da tvori kolagen. To so:

 • vitamin C
 • minerali
 • aminokisline

Veliko ljudi bo za večjo proizvodnjo kolagena pojedlo veliko beljakovin. V veliki večini zaužijemo več kot dovolj beljakovin v naši prehrani. Po navadi pa potrebujemo večje količine vitamina C in mineralov, da bi proizvajali kolagen hitreje. Vitamin C je direktno povezan s proizvodnjo kolagena.

To povezavo lahko najdemo pri epidemiji skorbuta, ki je se pojavila pri mornarji med leti 1500 in 1800. Mornarji so na barkah pojedli velike količine mesa vendar skoraj nič svežega sadja in zelenjave, ker takrat še niso znali pravilno shraniti sadja in zelenjave, ne da bi se prej pokvarilo.

Posledica neuravnotežene prehrane je bila hitra izguba vitamina C in posledično kolagena. Po določenem času so začeli izgubljati zobe, krvaveli so iz dlesni, izgubljali mišično moč, koža je bila pokrita z izpuščaji in lasje so jim začeli odpadati. Jedli so veliko beljakovin vendar premalo vitamina C, ki je nujen za proizvodnjo kolagena.

Zelo pomembno je, da dobimo dovolj vitamina C iz naše prehrane.

Nekaj sadja in zelenjave, ki vsebuje vitamin C:

 • limone
 • kiviji
 • pomaranče
 • guava
 • brokoli
 • peteršilj
 • paprika
 • cvetača


Proizvodnja kolagena se upočasni tudi z nezdravim življenjskim slogom. Kajenje, pitje alkohola, premalo spanca in premalo gibanja povzroči, da naše telo proizvede manj kolagena. Zdrava prehrana je pomembna vendar je samo en košček sestavljanke, da naše telo proizvede dovolj kolagena. Potreben je zdrav življenjski slog in vse kar to obsega, da živimo bolj izpopolnjeno življenje.

Razlika med živalskim kolagenom in rastlinskimi gradniki za kolagen

Dopolnila iz živalskega kolagena

Večina kolagenov v obliki prehranskih dopolnil, ki jih najdemo v trgovinah so živalskega izvora. To pomeni, da ta kolagen prihaja iz kosti, kože in vezivnih tkiv živali – rib, govedine, prašičev, konjev ali zajcev. Večina kolagena prihaja kot stranski produkt masovnega vzrejanja živali, kjer je v kosteh živali shranjeno veliko pesticidov in herbicidov kot je glifosfat.

Podjetja, ki proizvajajo kolagenske praške preoblikujejo živalski kolagen v (brez)okusen prah, ki ga lahko vmešamo v naše najljubše napitke. Ideja za uživanjem živalskega kolagena je, da naj bi živalski kolagen v telesu nadomestil proizvodnjo telesu lastnega kolagena. Na primer. Kolagen v naših sklepih se s starostjo zmanjšuje. Živalski kolagenski praški naj bi nadomestili kolagen, ki je bil v našem telesu izgubljen.

Pri živalskem kolagenu pa se lahko pojavi kar nekaj snovi, ki ne spadajo v kolagenski prašek. Nekaj od teh so onesnaževala, recimo: antibiotiki, nerazgrajeni ostanki zdravil, steroidi, insekticidi in parabeni. Vse to snovi so lahko zelo škodljive za naše telo.

Ameriški Center za Wellness je izvedel študijo, kjer je testiral 8 popularnih dopolnil v obliki kolagenskih praškov, ki so bazirali na kostnih juhah (»BONE BROTH«). V dopolnilih so testirali prisotnost pesticidov, farmacevtskih ostankov, industrijskih in toksičnih kemikalij.
Raziskava je bila neodvisna. Podjetja se za odstranitev svojih produktov niso mogla finančno vmešavati. Po končanem testiranju so v dopolnilih našli antibiotike, zdravila in različne kemikalije. Problem pri velikem nakopičenju antibiotikov je predvsem možnost razvoja rezistence na določen antibiotik. Kar se lahko zgodi relativno hitro, če dopolnilo jemljemo vsak dan oziroma kot je navedeno na produktu. To bi pomenilo, da v primeru razvoja bolezni določen antibiotik ne bi imel učinka na zdravljenje naše bolezni.

Vprašljiva je tudi vsebnost težkih kovin kot sta baker in arzenik je povedal zaskrbljen Dr. Mark Moyad, direktor preventivne in alternativne medicine na Univerzi v Michinganu. Ko se tkiva živali predelajo v prah se izloča kreatinin, ki je lahko toksičen. Še en problem, ki ga izpostavlja Dr. Moyad je pomanjkanje dokazov, da bi lahko kolagen, ki ga uživamo kot prehransko dopolnilo povišalo vrednost kolagena v telesu.

Glavna pomanjkljivost dopolnil iz živalskega kolagena je, da se ti ne ukvarjajo z vzrokom izgube kolagena ampak poskušajo to izgubo samo nadomestiti. Na produkcijo kolagena vpliva več faktorjev, zato je za najboljši izkoristek jemanja kolagena potrebna tudi sprememba življenjskega sloga.

Če povzamemo, spiralno zavit heliks kolagena (iz živali) je težko uporaben v človeškem telesu. V našem telesu se mora med prebavo najprej razgraditi, da lahko prehaja čez črevesno bariero, kar je eden izmed razlogov, da živalski kolagen ni učinkovito oralno dopolnilo.

Rastlinski gradniki za kolagen


Rastlinski gradniki za kolagen delujejo drugače kot živalski kolagen. Rastlinski beljakovinski peptidi niso narejeni iz kolagena, vendar pomagajo našemu telesu graditi lasten kolagen. Rastlinski gradniki za kolagen delujejo podobno kot priprava sestavin za izdelavo recepta. Gradniki so sestavine, naše telo pa iz vseh potrebnih sestavin izdela kar potrebuje.

Naše telo že naravno proizvaja kolagen. Če mu ne damo dovolj »sestavin«, ki jih potrebuje, se produkcija kolagena upočasni. Rastlinska kolagenska dopolnila so tukaj, da nam pomagajo zapolniti “luknjice” v naši prehrani oziroma življenjskem slogu.

Rastlinski gradniki za kolagen niso namenjeni samo veganom. Kljub temu, da so narejeni iz 100% rastlinskih sestavin, še ne pomeni, da imajo manjši vpliv. Kot že omenjeno, naše telo proizvaja kolagen iz peptidov in vitamina C. Nič od tega, ni nujno živalskega izvora. Najboljši izvor vitamina C pa je v vsakem primeru različno sadje in zelenjava, zato poskrbite, da bo tega dovolj v vaši prehrani.


Napisala:
Katarina Miklavc, univ. dipl. inž. živilstva in prehrane

Vir: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/vegan-collagen-builders-vs-animal-based-collagen-supplements

 

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE