Kako poskrbeti za učinkovit vnos beljakovin?

V današnjem času obstaja velika zmeda, kaj naj jemo, koliko naj jemo, ali je morda boljše, če sploh ne jemo. Enkrat velja, da so ogljikovi hidrati škodljivi, drugič da nas maščobe delajo debele, spet naslednjič, da so beljakovine tiste, na katere moramo biti pozorni. Ob vsem tem človek sploh ne ve, kaj je res in kaj ni. 

Kar naše telo potrebuje, je ravnovesje in zdrave vire vseh makrohranil: maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. 

Kako zaužiti najboljše vire beljakovin?

Z vnosom prevelikih količin beljakovin živalskega izvora lahko obremenimo ledvice in zaužijemo veliko več maščob kot jih želimo ali potrebujemo. Živalski viri beljkovin so namreč pogosto polni tudi maščob. Naše telo lahko sicer živalske vire beljakovin boljše absorbira in uporabi za gradnike v telesu, vendar je potrebno, če imamo težave, poiskati vire beljakovin še kje drugje. Kateri viri beljakovin torej še obstajajo? Verjetno ni treba ponavljati, da tudi rastline vsebujejo beljakovine. Dobra novica je, da rastlinske beljakovine zmanjšajo obremenitev ledvic.


Oreščki, semena, stročnice, leča, fižol in nekatera polnozrnata žita so dobri viri zdravih beljakovin. Ti viri beljakovin vsebujejo tudi dobre vire maščob. Ogljikovi hidrati so prav tako pomembni, ampak morajo čim pogosteje prihajati iz svežega sadja, zelenjave in polnovrednih živil ter ne iz sladkarij, sokov in procesirane hrane. 

Rastlinske beljakovine v prahu, kot je Sunwarrior Blend in Beljakovinski peptidi kot gradniki kolagena pokrijejo potrebo po beljakovinah brez uporabe mlečnih izdelkov ali drugih živalskih beljakovin.Kombinirajmo skupaj različne vire beljakovin

Ko govorimo o prehrani, je vselej pomembna raznolikost. Naše telo potrebuje kombinacijo esencialnih aminokislin, da zgradi mišice, konektivna tkiva, hormone, encime in nevrotransmiterje. 
Živila, ki so rastlinski viri beljakovin, vsebujejo različne aminokislinske profile. Naše telo ne kopiči beljakovin, kot kopiči maščobo. Zaužite bljakovine krožijo po našem krvnem obtoku več dni. Kombinirati moramo različne vire beljakovin tekom tedna, da bomo res zaužili vse esencialne aminokisline, ki jih potrebujemo in to v zadostnih količinah. Ni potrebno, da zmešamo vse beljakovine v vsakem obroku, kot je to veljalo včasih, je pa raznovrstnost v nekem časovnem intervalu, na primer v enem tednu, še vedno priporočljiva in potrebna. 

Možgani in telo poskrbijo zase, v kolikor jim damo na voljo prave gradnike, s katerimi lahko delajo in gradijo. 

Izognite se stresu v čim večji možni meri

Skrb za svoje fizično, psihično in čustveno stanje prav tako vpliva na zdravje možgan. Stres lahko izčrpa nevrotransmiterje tudi ko v telo vnašamo dovolj pravih aminokislin, vitaminov in mineralov, da bi se lahko zgradili. Če smo obremenjeni, moramo torej delati na zmanjševanju stresa in poskrbeti za zadostno količino spanca. Hormon kortizol je pomemben hormon za pravilno delovanje telesa, vendar se ga v stresnih okoliščinah izloči preveč in če se to pogosto dogaja, lahko vpliva na slabo počutje in zdravstvene težave. Poskusimo se izogniti stresu in stresnim dejavnikom v življenju. Če se stvarem, ki v našem telesu povzročajo stres, ne moremo izogniti, moramo najti način, ki nam bo stres pomagal sprostiti.  Nekateri ljudje si najdejo hobi ali dva, da se izognejo stresu in da ustvarijo ravnovesje v svojih življenjih, drugi se odločijo za telovadbo, da se s tem zaposlijo in poskrbijo za aktivnost. Začnite se ukvarjati z jogo, tai chijem, meditacijo, kickboksingom, tekom, kolesarjenjem ali celo z dihalnimi vajami, da ohranite sebe zadovoljne, srečne, budne in polne energije. Še vedno pa si dovolite biti utrujeni in zaspani, ko je čas za to.Popijte smuti s Sunwarrior Blend čokoladanimi beljakovinami v prahu, ki vas bo ohranil aktivne in zgradil mišično maso, ko boste telovadili.  Možgani nadzorujejo vse funkcije v telesu in pomembno je, da so zdravi in delujoči. Eden od glavnih pogojev za to je ohranjati vnos makrohranil v ravnovesju. 

Pripravila:
Lucija Bratina, univ. dipl. inž. živilstva in prehrane, študentka magistrskega študija Prehrane na Biotehnični fakulteti v Ljubljani
Povzeto po:
https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/proteins-effect-brain-function-memory-health; 
Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE