Naročite se na naše novice in prejmite kupon za
-7% popust na celoten nakup.
-7% popust na celoten nakup.
Si se že kdaj vprašal/a, koliko beljakovin dejansko zaužiješ na dan – in iz katerih virov? Večina nas jih povezuje predvsem z mesom, mlečnimi izdelki ali jajci, a obstaja še ena odlična možnost: rastlinske beljakovine!
Ne samo, da so odlična podpora za tvoje telo, ampak prinašajo še cel kup drugih koristi. Več vlaknin, več vitaminov, manj nasičenih maščob … In, če smo čisto iskreni, tudi manj slabe vesti glede vpliva na okolje.
Če si že razmišljal/a o tem, kako bi v svojo prehrano vključil/a več rastlinskih beljakovin, a ne veš, kje začeti – brez skrbi. V nadaljevanju te čaka nekaj konkretnih razlogov, zakaj jih vključiti in kako to narediti na preprost način!
1. Večji vnos pomembnih hranil
Rastlinske beljakovine so najštevilčnejše zastopane v stročnicah (leča, čičerika, fižol …) in oreščkih, pozabiti pa ne smemo niti na žita (pira, kvinoja, oves, ajda …). Poleg tega, da zagotavljajo esencialne aminokisline, ta živila telesu prinašajo še številne druge ključne hranilne snovi:
Z izbiro raznovrstnih rastlinskih beljakovin tako ne skrbiš le za zadosten vnos proteinov, ampak tudi za splošno zdravje in dobro počutje.
2. Manjši vpliv na okolje
Vse več raziskav potrjuje, da proizvodnja rastlinskih beljakovin zahteva precej manj naravnih virov v primerjavi z vzrejo živali, pridelavo in predelavo živalskih izdelkov. Tukaj je nekaj ključnih podatkov:
Z večjo vključitvijo rastlinskih beljakovin v prehrano lahko tako pomembno prispevamo k zmanjšanju okoljskega vpliva in bolj trajnostnemu načinu prehranjevanja.
3. Nižja vsebnost nasičenih maščob in holesterola
Ena izmed največjih prednosti rastlinskih beljakovin je njihova naravna odsotnost holesterola in nizka vsebnost nasičenih maščob. To ima številne pozitivne učinke na zdravje srca in ožilja:
Mnogi se bojijo, da s prehodom na rastlinske beljakovine ne bodo zaužili vseh esencialnih aminokislin, ki jih telo potrebuje. Vendar je to mogoče preprosto rešiti z uživanjem raznovrstnih živil, kot so:
S kombiniranjem različnih virov rastlinskih beljakovin lahko enostavno dosežeš zadosten in uravnotežen vnos vseh aminokislin.
Ker rastlinske beljakovine pogosto vsebujejo več vlaknin, imajo pozitiven vpliv na prebavo:
Ker verjamem, da so lahko začetki pri uvajanju novih sprememb težki, naj te spomnim, da so ti lahko v pomoč pri doseganju večjega vnosa beljakovin tudi beljakovine v prahu.
Tako kot mnogo naših strank tudi sama prisegam na znamko Sunwarrior in Vivo Life: še posebno, ker imam privilegij, da te izdelke spoznam še od bližje in se res lahko prepričam, kaj vse jih odlikuje.
Verjamem, da boš med njimi zagotovo našel/la take, ki bodo tebi najbolj ustrezale. Zagotovim pa ti lahko, da po njih ne boš občutil/a napenjanja in teže v trebuhu (ker so rastlinskega izvora, so dosti lažje prabavljive kot mlečne/sirotkine beljakovine, hkrati pa so še fermentirane), brez skrbi pa si lahko tudi o sami kvaliteti, saj so sestavine ekološkega izvora oz. testirane ne prisotnost pesticidov, težkih kovin in drugih onesnaževal. Hkrati pa tudi ne vsebujejo mleka, glutena in soje.
V dodatno pomoč pri izbiri beljakovin pa ti je lahko Vodnik po beljakovinah, ki ga najdeš tukaj.
Pripravila: Sara Krošelj, dipl. inženirka živilstva in prehrane, bodoča mag. inženirka prehrane.