Kako se držati novoletnih zaobljub?

Vsako novo leto predstavlja v naših življenjih neko prelomnico. Vedno govorimo o novem začetku, o novih dejavnostih ter o načrtih, kako bomo v prihajajočem letu postali nova, še boljša različica sebe. Postavimo si novoletne zaobljube, ki pa se pogosto tekom januarja že izgubijo in tako se nadaljuje nedokončana zgodba novoletnih zaobljub.

Ključ je v tem, da si novoletne zaobljube zadamo na napačen način. Recept za prave novoletne zaobljube je, da moramo izhajati iz sebe. Najti moramo pomen in namen, s katerim zajadramo v novo leto in podoživeti, kako se bi počutili, če bi bili bolj srečni in bolj zdravi.

 »Najpomembnejše bogastvo je zdravje.« – Ralph Waldo Emerson

Čas ob novem letu je čas, ko se počutimo optimistično, upajoče in navdihnjeno, da postanemo boljša različica sebe in da v novem letu naredimo nekaj več in bolje, kot nam je to uspelo v minulem letu. Ne glede na to, ali smo imeli »odlično« leto ali pa na drugi strani nekateri »ne tako zelo dobro« leto, vedno se najde prostor, da lahko še naprej rastemo in dajemo ter prejemamo več ljubezni. 

V novoletnem času se osredotočamo na novoletne zaobljube, ki so dosegljive in ki bojo nedvomno prinesle pozitivne in konstruktivne spremembe v naših življenjih. Moja želja za vse nas v prihajajočem letu je, da ustvarimo majhne, vendar močne spremembe, ki jih bomo lahko z lahkoto dosegli, njihov učinek pa bo velik. Vas zanima kako?

Štiri področja, na katerih lahko uvedemo preproste spremembe, ki nas izboljšajo in osebnostno napolnijo, so:

 • mentalno zdravje
 • samopodoba
 • eksistenca v svetu
 • fizično zdravje
Mentalno zdravje

Sama sem velika zagovornica meditacije. Ukvarjanje z meditacijo, tudi če samo dve minuti na dan, nam pomaga zjasniti misli in nas pripeljati v zdajšnji trenutek, torej se zavedati, kje smo tukaj in zdaj. Meditiramo lahko kjerkoli: na mestnem avtobusu, ko smo v postelji, ko sedimo zunaj na soncu, praktično kjerkoli želimo. 
Zelo preprosto je. Enostavno samo zapremo oči in se zavemo okolja, ki nas obdaja. Kaj slišimo, kaj vonjamo, kaj čutimo? Z meditacijo v trenutku sprostimo stres in anksioznost. Vzamemo si trenutek in se osredotočimo samo na dihanje.Ta dnevna rutina ima še posebej pozitivne učinke, če jo počnemo zjutraj. Daje nam razlog, da se zbudimo zgodaj in je temeljnega pomena za produktiven prihajajoči dan. Priporočam, da se za namen meditacije zbudite prej, da ne padete v naglico in stres. Privoščite si mrzlo prho in se pripravite na meditacijo.

Eden od načinov, s katerim si pomagamo pri svoji osebnostni rasti je, da prakticiramo pozitiven pogovor sami s seboj. Kaj to pomeni?

Pozitiven pogovor s samim s seboj izvedemo, tako da:
 • uporabljamo pozitivne pridevnike o sebi
 • pišemo dnevnik, ki nam omogoča, da vidimo vzorce, kako se v določenih situacijah počutimo in kaj občutimo
 • si postavimo majhne dosegljive cilje
 • prakticiramo zakon privlačnosti
Sami z optimizmom oblikujemo življenje, ki ga želimo in si ga zaslužimo.
Z majhnimi spremembami v okolju, kjer živimo, lahko izkusimo pozitiven učinek na naše misli. Mogoče ste že slišali izraz »Čist dom, čiste misli«. V tej modrosti se skriva resnica.
Verjamem, da ste že opazili, da se vam od časa do časa kakovost spanca spreminja. Ste vedeli, da nered dejansko ovira spanje? Naši možgani prepoznajo nered in razmetanost kot nedokončano delo ali nalogo, ki jo je še potrebno opraviti. Spanje v pospravljenem okolju vodi do boljšega spanca in to posledično do bolj srečne in produktivne osebe. 

Bodimo prijazni do sebe

Kako ravnamo sami s sabo igra veliko vlogo pri samopodobi in samoljubezni. S seboj moramo ravnati tako, kot bi ravnali z najboljšim prijateljem ali družinskim članom. Možnost, da bi nekomu od najdražjih dali slab ali neumen nasvet, je zelo majhna. Prav tako mora to veljati tudi za nasvete, ki jih dajemo sami sebi.
Poslužimo se metode »zunanja perspektiva«, kar pomeni, da se v težkih situcijah vprašamo, »Kaj bi naredil, če bi moral dati nasvet ali predlog drugi osebi?« Ko to naredimo, smo sposobni pogledati na katero koli situacijo z bolj objektivnega in manj čustvenega vidika. Vse to pa vodi v bolj razumsko reševanje problemov. 

Bodimo del nečesa večjega


Spodbujam vas, da ste v svojem pristopu drzni in pustolovski ter se v letošnjem letu lotite novih in vznemirljivih izzivov, ki vas bodo zgradili in omogočili, da vidite, kakšen potencial imate v širšem smislu življenja.
Junak tisočerih obrazov, knjiga, ki jo je napisal Joseph Campbell in jo kasneje priredil, kako začeti in dokončati velike stvari v 12 korakih, je odličen način, kako to narediti. S sledenjem korakom boste sami sebe popeljali na potovanje samoraziskovanja in šli od neznanega do znanega, sproti pa poste pridobili in razvili sposobnosti, za katere si nikoli ne bi mislili, da jih imate. 

Potovanje heroja

Resnično je, da se boljše počutimo, smo srečnejši in bolj zdravi, ko smo sposobni pomagati ostalim in prispevamo pri nečem večjem kot smo sami. 
Tu je še en majhen trik, kako lahko to dosežemo:

Vsak mesec si izberimo besedo, ki bo naše vodilo skozi mesec. Izberimo besede, ki so pozitivne, optimistične in imajo pozitivne konotacije, kot so »prijateljski« ali »koristen« ali »radodaren«. Nato jih prenesimo v svoje življenje in jih v vsakdanjem življenju živimo.
Če si izberete besedo »radodaren«, povabite na obisk prijatelje in jim ponudite obrok, ki ste ga pripravili. Ali pa odstopite sedež nekomu na mestnem avtobusu. Drugi se bodo zaradi tega počutili ljubljeno in cenjeno, vi pa boste ob tem občutili zadovoljstvo.

Fizično zdravje

Ljudje po vsem svetu si postavljamo svoje novoletne zaobljube v zvezi z izgubo telesne mase in začenjamo razno razne diete. Ob tem vam polagam na srce in želim, da iz svojega besedišča odstranite besedo dieta. Namesto tega se osredotočite na spremembo življenjskega stila. Jejte več živil, ki so dobra za vas, namesto da omejujete sami sebe, ko pride do krivde ob slastnih užitkih. Ključ do dosega zdravega načina življenja je, da ohranite vse, kar imate radi in potrebujete, vendar v zmernostih. 
Večkrat je bilo že dokazano, da popolno izključevanje svoje najljubše nezdrave hrane iz jedilnika povzroči še večje hrepenenje po tej hrani, saj se počutimo prikrajšani. To pa posledično vodi do prenajedanja. Ne omejujte se, ampak v zdravih merah vključite v svojo prehrano vse, kar imate radi. Samo tako boste ohranili zdravo ravnovesje. Majhne spremembe so tiste, ki pripomorejo k večji sliki in v tem primeru je počasi in zmerno vedno prava zmagovalna kombinacija.
Če torej povzamem nekaj ključnih točk, s katerimi boste zaživeli bolj polno in zdravo življenje:
 • vsak dan zjutraj namenite nekaj minut meditaciji
 • vzdržujte čist in pospravljen prostor
 • ravnajte s sabo, kot bi  svojim najboljšim prijateljem
 • izberite eno pozitivno besedo vsak mesec, ki ne bo koristila samo vam, ampak tudi drugim
 • jejte zbrano in zmerno.
Moja želja za vse v tem letu je, da postanemo še bolj srečni, veseli, zdravi in da uživamo najlepše darilo – darilo življenja, za katerega smo vsi lahko najsrečnejši in hvaležni, da smo ga prejeli.

Veselo in srečno novo leto!

Prevod: Lucija Koren, uni. dipl. inž. živlistva in prehrane

Povzeto po: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/how-to-create-and-keep-new-year-resolutions-to-develop-a-new-and-improved-you
Drugi viri: https://josephsacco.com/2016/04/16/how-yoga-meditation-saved-my-life/; https://positivepsychologyprogram.com/gratitude-journal/
https://cevado.com/2018/01/05/new-year-new-start/new-year-new-start-motivational-message-inspirational-quotes-for-the-new-year-resolution-in-fitness-weight-loss-happy-woman-with-arms-up-in-success-winning-at-the-sky-for-new-life-challenge/
Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE