Naročite se na naše novice in prejmite kupon za

Bodite prvi, ki boste izvedeli za ekskluzivne akcijske popuste.

Kremna prosena kaša za zajtrk na dva načina

Ko slišimo kaša za zajtrk, običajno pomislimo na ovseno kašo. Ovsena kaša je bila zadnje pol leta moja najljubša jed za zajtrk. Odkar mi jo je priporočal ajurvedski zdravnik, sem vsako jutro za zajtrk jedla samo ovseno kašo. Enkrat z jabolki, drugič z borovnicami, tretjič s cimetom in jabolki, pa s kakavom, rozinami, itd. Idej za okusne kombinacije mi ni zmanjkalo, a vseeno sem se se odločila ovseno kašo zamenjati s proseno, vsaj nekajkrat tedensko. Ker nisem ljubitelj kruha za zajtrk, mi tople kaše bolj prijajo od hladnih zajtrkov. Spodnja dva recepta sta moja najljubših že dolgo časa. 

Prosena kaša vsebuje večje količine fosforja, magnezija, predvsem pa silicija, ki ga ostala žita ne vsebujejo. V želodcu povzroča alkalno reakcijo in zato blagodejno vpliva na celoten prebavni trakt. Ker vsebuje silicijevo kislino, koristi tudi zdravju kože, las, nohtov in zob. Poleg vsega je kaša nadvse okusna. Če ste nanjo pozabili, vam predlagam, da jo poskusite. Tako kot številne jedi na žlico, je del slovenskega izročila.


Lahko si jo privoščimo za zajtrk v rastlinskem mleku, v obliki sladice z oreščki, rožičevo moko in kakavom ali pa si iz nje pripravimo okusno kosilo z obilo zelenjave.

Spodaj z vami delim recept za proseno kašo na dva načina:

Osnovne sestavine (za 1 osebo):

  • 60 g prosene kaše (nekuhane)
  • 60 g rastlinskega jogurta (sojin, kokosov, mandljev,…)
  • 100 g rastlinskega mleka (izberite tistega, ki ga običajno uporabljate, pri meni je to sojino)
  • 250 g vode
  • sol in vanilija za okus
  • sladilo po želji (med, eritritol, kokosov, datljev sladkor ali javorjev sirup, lahko pa sladkate tudi z rozinami)
  • cimet

Za sadno kašo:

  • 100 g svežih ali zamrznjenih jagod ali  mešanega jagodičevja
  • 1 naribano jabolko
  • pest suhih sliv (po želji)
  • cimet

Za čokoladno kašo:

Za beljakovinsko kašo:

Pika na i vsem sadnim različicam kaš:

  • borovnice v prahu
  • brusnice v prahu
  • hibiskus v prahu
  • rakitovec v prahu
  • jedilno cvetje

Zgornji prahci jagodičevja v prahu in hibiskusovega cveta so pika na i tako po okusu kot izgledu.

Pika na i čokoladnim kašam:

Katero žito lahko uporabim namesto prosene kaše?

Priprava: 

  1. Kašo čez noč namočimo v vodi (v kolikor je to mogoče). Tako bo kaša boljšega okusa in hitreje se bo skuhala. Sicer kaše ni potrebno nujno namakati, če ste pozabili.
  2. Zjutraj odlijemo vodo (precedimo in operemo kašo pod tekočo vodo).
  3. V kozico nalijemo rastlinsko mleko, solimo in dodamo proseno kašo.
  4. Kuhamo na rahlem ognju približno 10 minut ali dlje, če je prej niste namakali. 
  5. Po želji lahko med kuhanjem v kašo narežete suhe slive in dodate cimet.
  6. Dodajte vanilijo in sladilo, ki ste ga izbrali, lahko pa sladilo tudi izpustite (v primeru sladkega sadja, dodatkov beljakovin v prahu)
  7. Ko je kaša kuhana jo obogatite s sadjem: pokuhanim jabolkom ali hruško in s svežimi jagodami. Jagode lahko uporabite tudi zamrznjene in jih na hitro pokuhate na ponvi in dodate kot tekočo polivko čez kašo.
  8. Po želji dodamo kremast kokosov ali sojin jogurt in potresemo z mandlji in cimetom.
  9. Pri čokoladni različici, sadje izpustimo. Če imate radi suho sadje, lahko čokoladno kašo sladkamo z datlji ali rozinami (kuhate jih skupaj s kašo v rastlinskem mleku). 
  10. Če želite, da vas kaša bolj nasiti, jo obogatite z merico kvalitetnih rastlinskih beljakovin v prahu. 
  11. Med kuhanjem dodamo v kašo kakav v prahu.
  12. Ko je kaša v skodelici pa jo lahko dodatno obogatimo s čokoladnim lešnikovim namazom ali temno naribano vegansko čokolado.


Uživajte v okusnem zajtrku!

Pripravila: Maja Jeereb, www.mojezdravje.net

 

Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE