Naročite se na naše novice in prejmite kupon za
-7% popust na celoten nakup.
-7% popust na celoten nakup.
Ko slišimo kaša za zajtrk, običajno pomislimo na ovseno kašo. Ovsena kaša je bila zadnje pol leta moja najljubša jed za zajtrk. Odkar mi jo je priporočal ajurvedski zdravnik, sem vsako jutro za zajtrk jedla samo ovseno kašo. Enkrat z jabolki, drugič z borovnicami, tretjič s cimetom in jabolki, pa s kakavom, rozinami, itd. Idej za okusne kombinacije mi ni zmanjkalo, a vseeno sem se se odločila ovseno kašo zamenjati s proseno, vsaj nekajkrat tedensko. Ker nisem ljubitelj kruha za zajtrk, mi tople kaše bolj prijajo od hladnih zajtrkov. Spodnja dva recepta sta moja najljubših že dolgo časa.
Prosena kaša vsebuje večje količine fosforja, magnezija, predvsem pa silicija, ki ga ostala žita ne vsebujejo. V želodcu povzroča alkalno reakcijo in zato blagodejno vpliva na celoten prebavni trakt. Ker vsebuje silicijevo kislino, koristi tudi zdravju kože, las, nohtov in zob. Poleg vsega je kaša nadvse okusna. Če ste nanjo pozabili, vam predlagam, da jo poskusite. Tako kot številne jedi na žlico, je del slovenskega izročila.
Lahko si jo privoščimo za zajtrk v rastlinskem mleku, v obliki sladice z oreščki, rožičevo moko in kakavom ali pa si iz nje pripravimo okusno kosilo z obilo zelenjave.
Spodaj z vami delim recept za proseno kašo na dva načina:
Osnovne sestavine (za 1 osebo):
Za sadno kašo:
Za čokoladno kašo:
Za beljakovinsko kašo:
Pika na i vsem sadnim različicam kaš:
Zgornji prahci jagodičevja v prahu in hibiskusovega cveta so pika na i tako po okusu kot izgledu.
Pika na i čokoladnim kašam:
Katero žito lahko uporabim namesto prosene kaše?
Priprava:
Uživajte v okusnem zajtrku!
Pripravila: Maja Jeereb, www.mojezdravje.net