Košarica
V košarici ni izdelkov.
Pina colada chia puding

Pina colada chia puding

Ta recept za chia puding z okusom pina colade je lahko zdrava sladica ali malica. Je popolnoma veganski in brez dodanega sladkorja. Že od nekaj obožujem ananas. V kombinaciji s kokosom pa me spominja na toplo morje in sonce po katerem vsi že prav gotovo hrepenimo. S tem preprostim receptom se lahko razvajamo med vikendom ali ko smo na dopustu.

Ananas vsebuje ogromno vitaminov in mineralov, vključno s kalijem, bakrom, magnezijem, kalcijem, manganom, vitaminom C, beta karotenom, tiaminom, vitamin B6 in folno kislino. Pomemben je tudi encim bromelain, poleg tega pa vsebuje ananas tudi veliko vlaknin. En sam kolobar svežega ananasa vsebuje več kot 130% dnevno priporočenega vnosa vitamina C, kar ga dela enega najbogatejših (in najbolj okusnih) virov. Vitamin C krepi imunski sistem, tako da vzpodbuja dejavnost belih krvničk in deluje kot antioksidant, ki nevtralizira proste radikale. Prosti radikali so nevarni stranski proizvod celičnega metabolizma in lahko poškodujejo celična tkiva ter celo povzročijo mutacijo zdravih celic v rakave. Vitamin C (poleg ostalih antioksidantov) v ananasu varuje pred tem. Poleg tega ananas vsebuje encim bromelain. Bromelain pomaga pri zmanjševanju celulita, pospešuje odvajanje vode, zmanjšuje otekline in blagodejno vpliva na videz kože. Med drugim bromelain pomaga pri prebavi in proti modricam ter oteklinam. Je izredno protivneten, zato pomaga pri vnetjih sinusov, sklepov in krepi imunski sistem. Več o krepitvi imunskega sistema smo napisali v članku tukaj.  Močno ga raziskujejo v povezavi z rakom, saj se je izkazalo, da pomaga pri propadanju rakavih celic. Odlično pomaga tudi proti krčnim žilam, krepi kardiovaskularni sistem in pomaga pri hemeroidih in drugih težavah, povezanih z žilami. Je izredno pomemben encim za presnovo beljakovin, zato se uživanje ananasa ali prehranskega dopolnila bromelain priporoča vsem, ki imajo težave s presnovo beljakovin.


Tudi s sladico lahko zaužijemo dovolj bromelaina in koristnih vitaminov, če si jo pripravimo na zdrav način. Ta sladica je lahka in kremna in jo je preprosto narediti. Pripravljena je s podlago iz kremnega chia pudinga in plasti iz ananasovega pireja.

Zakaj vam bo ta sladica všeč?

  • ker je zdrava različica poletne sladice, polna vlaknin, vitaminov in beljakovin.
  • ker vsebuje rastlinsko mleko in je popolnoma veganska sladica ter brez dodanega sladkorja.
  • to sladico lahko pripravite v naprej, jo shranite v zaprt kozarček in lahko uživate v njej tudi naslednji dan ali na delovnem mestu
  • okus vam bo pričaral občutke kot da smo nekje na oddihu na soncu in morju na tropskem otoku
  • ker je hitra za pripravo. Za pripravo potrebujete samo 15 minut, za hlajenje pa malce dlje, a jo lahko pojeste tudi, če ne stoji dlje časa v hladilniku.


SESTAVINE:

  • 1/4 skodelice chia semen
  • 3/4 skodelice mandljevega mleka
  • 1/4 skodelice polnomastnega kokosovega mleka (iz konzerve)
  • 1 jušne žlice ribanega kokosa 
  • 2 jušni žlici agavinega sirupa
  • 1/2 čajne žličke burbonske vanilije ali ekstrakta
  • 2 skodelici narezanega zrelega ananasa

POSTOPEK PRIPRAVE:

  1. Zmešamo chia semena, mandljevo mleko, kokosovo mleko, agavin sirup, vanilijo in riban kokos v večji skledi. Zmešamo do gladke kremaste teksture.
  2. Pustimo stati v hladilniku najmanj 1 uro, še bolje čez noč.
  3. Ko je chia puding pripravljen, ga dodamo v manjše steklene kozarce.
  4. Razrežimo zrel ananas na koščke in ga zmiksamo v blenderju v pire. Pomembno je, da kupite res zrel ananas!
  5. Dodamo ananasov pire na vrh chia pudinga in postrežemo.

Ob taki sladici se prileže tudi Beauty greens kolagenski napitek, ki ga lahko vmešate v svoje najljubše rastlinsko mleko ali vodo in že imate popolno kombinacijo okusov za pripravo na poletje! 🙂


Pripravila: Maja Jeereb

Vir: www.mojezdravje.net in https://choosingchia.com/pina-colada-chia-pudding

Deli naprej....

Podobne objave

Z vami delimo prvi recept v seriji božanskih pečenih ovsenih kosmičev, ki jih lahko pričakujete na našem profilu v bližnji prihodnosti. Pri pečeni ovseni kaši gre za podobne sestavine kot pri klasičnih ovsenih kašah, le priprava in končni rezultat sta nekoliko drugačna. V kolikor te metode še niste preizkusili, vam toplo priporočamo spodnji recept za slastno beljakovinsko pečeno kašo z okusom bananinega kruha.
Ste že zasledili izraz “pumpkin spice”? Gre se za mešanico začimb, ki jo v tem delu leta v svoje napitke in sladice radi dodajajo predvsem v tujini. Na te hladne dni pri nas na veliko eksperimentiramo s toplimi napitki, ki prijetno pogrejejo v mrzlih jutrih, in zanimalo nas je, kako se bo aromatičen Sunwarrior kakav pomešal s to razvpito začimbno mešanico. Nas je okus prepričal, zate pa predlagam, da se prepričaš sam/a!
Maslo iz oreščkov prihaja v najmanj toliko okusih, kolikor vrst oreškov obstaja, načinov uporabe pa je še veliko več. Čas je, da poskusite še kaj drugega od arašidovega masla na kruhu! Minili so časi, ko smo poznali samo arašidovo maslo. Zdaj imamo na voljo mandljevo maslo, lešnikovo maslo, pa maslo iz indijskih oreščkov in celo maslo iz bučnih semen - kako vedeti, kako kar najbolje uporabiti vsakega izmed njih? Pogosto nam tudi zmanjka idej in domišljija ne seže dlje od tega, da ga namažemo na kruh ali kos sadja. Tu je 10 bolj svežih idej, kako uporabiti maslo iz oreščkov!

SLEDITE NAM NA...

MOŽNOSTI PLAČILA

MNENJA STRANK

.