Recept za brokolijev zelenček

Zeleni smutiji, kakršen je tale, so neverjetno hranljivi. Z enim samim velikim kozarcem telo nahranimo s ključnimi vitamini, minerali, vlakninami, antioksidanti in aminokislinami – pri tem je njihova absorpcija optimalna, obrok pa lahko prebavljiv. Kako je to mogoče? Preprosto zato, ker z uporabo različnih zdravih živil dosežemo sinergijsko mešanico hranil, ki se medsebojno podpirajo in dopolnjujejo. Katere sestavine ne bi smele manjkati v zelenem smutiju si preberite tukaj.

Zapomnite si, da tudi pri smutijih velja pravilo: manj je več! Spodaj vam ponujamo Sašin recept, ki je res okusen, a tudi če nimate vseh sestavin ravno doma, lahko prilagodite svoj recept. Tudi z malo sestavinami lahko pripravite odličen smuti.

Seveda pa lahko vedno dodate druge sveže sestavine, ki so pri roki – ravno v tem je čar smutijev! Uporabite le nekaj od njih, ki vašemu okusu in prebavi ustrezajo, ne pa vseh naenkrat. 

Listi brokolija in ostalo listnato zelenje

Listi brokolija in cvetače vsebujejo karetenoide, ki so v resnici rastlinski pigment, v našem telesu pa povzročajo procese, ki generirajo vitamin A. Zato je zdaj tik pred poletjem odlična zelenjava, ki vam lahko pomaga pri naravni zaščiti vaše kože pred soncem. Karetenoide pogosto uporabljajo pri zdravljenju raka, zato liste brokolija in cvetače kuhajte na enak način, kot plodove same. 

Tako kot vsa zelenolistna zelenjava ima tudi listje brokolija polno hranil. Vsebuje ogromno vlaknin, vitamina A in vitamina K, železa ter antioksidantov. Ste vedeli, da vsebuje glede na delež kalorij celo več beljakovin kot govedina? V smutiju je to idealno, priporočamo pa, da si liste brokolija na hitro poparite (zaradi lažje prebave). Namesto listov brokolija lahko vedno uporabite tudi drugo zelenje, na primer regrat, blitvo, liste rdeče pese, kodrolistni ohrovt, koprive, špinačo, blitvo ali peteršilj. Če šele začenjate z zelenimi smutiji, pa morda zamenjajte to vrsto zelenja z mlado svežo špinačo, saj ima najbolj nevtralen okus. Če zelene smutije uživate redno, se priporoča kombiniranje različnega zelenja: en dan na primer dodate liste brokolija, drug dan špinačo, naslednji dan pa na primer peteršilj ali kodrolistnati ohrovt. 

Banana

Banane vsebujejo kalij, vlaknine, cink, železo, folno kislino in vitamin B6. Poleg tega, da pomagajo pri blaženju menstrualnih krčev, odpravljanju prebavnih težav in uravnavanju krvnega tlaka, so tudi lahko dostopne skozi celo leto. Poleg tega s svojimi naravnimi sladkorji učinkovito potešijo željo po sladkem – smuti z zrelimi bananami bo zmanjšal verjetnost, da boste kasneje posegali po nezdravih prigrizkih, zato se nikar ne bojte olupiti veliiiiko banan za vaš jutranji smuti. Banane s svojim sladkim okusom dodajo piko na i vsem zelenim smutijem, prekrijejo okus zelenja in ga naredijo izjemno pitnega. Če vam banana ni všeč, pa jo lahko nadomestite z ananasom ali drugim sladkim sezonskim sadjem, na primer jagodami, breskavmi, ipd.

Moringa v prahu

Zelenih stvari ni nikoli preveč, zato lahko zelenemu smutiju vedno dodate še 2-4 žličke moringe v prahu. Moringa je koncentriran vir beljakovin, vitaminov B skupine, vitamina A, vitamina E, vitamina K, kalija, kalcija, fosforja, magnezija, železa in cinka. Po hranljivosti in okusu se lahko primerja s špinačo, le da je v prahu veliko bolj koncentrirana in je nepogrešljiva sestavina smutija, kadar vam zmanjka svežega zelenja. 


Recept za brokolijev zelenček (sestavine za 1 osebo):

Priprava:

  1. Na hitro poparimo liste brokolija in jih dodamo v blender
  2. dodamo zrelo banano, mericico Sunwarrior illumin8 nadomestka obroka, ananasov sok in žličko moringe
  3. vse skupaj dobro zmiksamo  v blenderju in uživamo v okusnem vitaminskem obroku
Recept in slike: Saša Zor, Sasha_Foodiva,
Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE