Matcha affogato

Matcha affogato je eden izmed najbolj priljubljenih poletnih napitkov za vse, ki obožujejo matcho

Affogato (affogato ital. utopljen, tisti, ki je potopljen) je v izvorni obliki ime za kavni napitek s sladoledom. Glavne sestavine so espreso kava in (vanilijev) sladoled. Včasih vsebuje še liker – Amaretto. Besedo za napitek uporabljajo tudi izven italijansko govorečih območji- tam kjer strežejo espreso kavo. Iz iste kategorije napitkov je tudi kapučino – kava s spenjenim mlekom. Vir: wikipedia

Če boste kdaj naročili caffe affogato, boste dobili kepico vanilijevega sladoleda v kavni skodelici, prelito z odlično espresso kavo. Če niste ljubitelj kave ali pa imate raje matcho, zavijte v Ljubljani v čajno hišo, kjer vas bodo presenetili z matcha affogato sladico. Nisem prepričana ali imajo sladoled veganski ali ne (to je dobro prej vprašati), imajo pa več vrst sladic z matcho in med drugim tudi to. 

Zakaj matcha (mača)?Matcha (mača) je vrsta v prah zmletega japonskega zelenega čaja. Matchine liste ročno obirajo in sušijo več tednov. Pridelava matche je zahtevnejša od pridelave običajnih čajev. Pred obiranjem jih zaščitijo pred soncem, zato listi matche postanejo še temnejše barve, količina klorofila pa se poveča.  Matcha vsebuje naravno prisotne flavonoide in je dober vir antioksidantov – najvišje na ORAC lestvici.  Skodelica matche zato pomaga pri koncentraciji in zbistritvi misli brez dodajanja nervozne energije, ki ji pogosto sledi po kavi. Združuje moč povišanja energije, izgorevanje kalorij in razstrupljanja. Matcha čaj lahko uporabljate na sto in en način. Lahko ga pijete čisto naravnega, uporabljate za kuhanje, dodajanje svojim najljubšim smoothiejem in dodajate kot posebno sestavino sladicam, od piškotkov do tort. Matcha je tista skrivnostna sestavina, ki bo pustila goste navdušene. Starodavna tradicija transformirana v moderno življenje. Matcha ni samo zeleni čaj, je življenje, zdravje, sprostitev in užitek.

Kaj morate paziti pred nakupom matche?

 1. Pred nakupom matche preberite deklaracijo, da gre za 100% matcho. Nekateri proizvajalci namreč proizvajajo tudi matcha latte, ki je že pripravljena mešanica s sladkorjem in mlekom v prahu, česar ni smiselno kupovati. Izberite 100% matcha prah.
 2. Obstaja več vrst matcha čajev – od ceremonial matche, ki ima značilno živo (skoraj neonsko) zeleno barvo. Ta je najkvalitetnejša in ima najboljši (umami) okus. Ekološka matcha ceremonial grade je visoko kakovostna matcha, ki je gojena v senci – listi matche tako postanejo še temnejše barve, količina klorofila pa se poveča. Za sladice pa lahko kupite cenejšo, kulinarično vrsto matche. Ta je bolj bledo zelene barve. Običajno na deklaraciji ne bo pisalo, da gre za kulinarično matcho, zato, če na izdelku ali opisu izdelka ne zasledite, da gre za Ceremonial grade, najverjetneje kupujete slabšo kakovost matche, ki ni tako živo zelene barve, okus pa ima bolj grenak.
 3. Preverite poreklo. Prava, kvalitetna matcha prihaja iz Japonske, ne iz Kitajske.

V naši spletni trgovini nudimo le najkakovostnejšo matcho – 100% matcha prah, poreklo: Japonska. Na voljo so vse od Ceremonial grade do kulinarične matche za sladice.


Recept za matcha affogatoSestavine za sladoled (okus vanilije in mandljev):

 • 100g mandljev (oluščenih in namočenih čez noč)
 • 2 srednji mehki zreli banani
 • 250 ml mandljevega mleka
 • 90-100g eritritola
 • 3 jušne žlice marcipana
 • 1-2 brizga kapljic sweet drops z okusom vanilije
 • 250 g kokosove smetane 
Za matcha preliv:

 • 2 bambusovi žlički (4 g) matche v prahu 
 • vroča voda (do max 80 stopinj celzija)
Priprava:

 1. Za pripravo sladoleda čez noč namočite mandlje in jih olupite iz kožice. Nato jih osušite in rahlo popražite v ponvi (brez dodajanja olja), da se zlato zapečejo.
 2. V blender dajte banane, mandlje in vse ostale sestavine za sladoled in miksajte dokler ne dobite gladke mase.
 3.  Nato maso prestavite v strojček za pripravo kremastega sladoleda in mešajte še nekaj minut, da dobite sladoledno kremo. Zamrznite čez noč. Če strojčka za sladoled nimate, bo tudi navaden mikser uredu. V tem primeru le kokosovo smetano stepite posebej in jo na koncu narahlo vmešajte v sladoled.
 4. Sladoled zamrzite čez noč ali za vsaj nekaj ur (3-4).
 5. Nato pretrestite matcha prah skozi fino cedilo, dodajte vročo vodo (ne več kot 80 stopinj) in zmešajte z bambusovo metlico do penaste teksture. Pustite, da se ohladi.
 6. V kozarce dodajte male kepice sladoleda, nalijte hladno matcho preko sladoleda in okrasite s kandirano pomarančno lupinico.
Sladoleda bo verjetno nastalo več, kot ga potrebujete za dve osebi, zato imate razlog, da uživate več kot le v eni afogati. 🙂

Pripravila: Maja Jeereb, več o matchi si lahko preberete tukaj.
Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE