Matcha palačinke

Da obožujemo zeleno na krožniku verjetno že veste. Naši recepti so pogosto obarvani zeleno. Od jutranjega rituala pitja soka stebelne zelene, zelenega smutija s kodrolistnatim ohrovtom, zelenih juhic, sezonskih solat do zelenih matcha palačink. Nikoli se ne naveličamo te lepe barve v hrani, ki pa ni samo lepa na izgled, ampak tudi zdrava. 

Živila zelene barve vsebujejo kalcij, folno kislino, železo, antioksidante in vlaknine.

Zelena živila imajo naslednje koristi: umirjajo živčni sistem in krvni tlak, očiščujejo in razstrupljajo telo, vzpostavljajo ravnovesje med kislostjo in bazičnostjo v telesu, spodbujajo koncentracijo. 

Živila zelene barve: solata vseh oblik: motovilec, zelena solata, špinača, zelen radič, ohrovt, kumare, zelje, brokoli, paprika, limeta, grozdje, kivi, bučke, grah, oljčno olje, avokado, zeleni čaj, matcha.

Matcha je vrsta zelenega čaja, katere pridelava je zahtevnejša od navadnih čajev. Najboljša in najkvalitetnejša vrsta prihaja direktno iz Japonske, od koder matcha tudi izvira.Matcha se od drugih zelenih čajev razlikuje po postopku pridobivanja. Približno 20 dni pred pobiranjem s ponjavami pokrijejo grmiče, da jih ne doseže direktna sončna svetloba.S pokrivanjem polj matche, upočasnijo rast njenih listov, klorofil v njih naraste, kar povzroči, da se listi obarvajo še temnejše zelene barve, hkrati pa se poveča količina L-teanina, aminokisline, ki se naravno pojavlja v čajih in nekaterih gobah. Delavci pobirajo le najboljše popke in počakajo da se listi posušijo. Liste raztegnejo, da se posušijo in postanejo Tencha. Tencha je list, ki se uporablja za pridobivanje matche. Ko listu odstranijo listne žile, vlago in ga zmeljejo, dobijo fin prah poznan kot matcha.

Matcha čaj zmožnost pomiritve in stimulacije hkrati.  Zahvale za to gredo prav L-teaninu. Zgodba o učinkih matche izhaja iz meditacij, ki so jih vadili Japonski menihi. Med dolgimi urami sedenja so pili matcho, da bi ostali zbrani a še vedno mirni. Moderna znanost je pred kratkim potrdila lekcije tradicije. L-teanin pomaga pri ohranjanju stanja sproščenosti in dobrega počutja tako, da vpliva na delovanje možganov. Proizvaja alfa valove in vsebuje do kar petkrat več te aminokisline kot drugi zeleni in črni čaji. Kot dodatna prednost, L-teanin prispeva k pomnjenju in učenju medtem ko preprečuje stranske učinke kofeina, naravno prisotne komponente. 

Skodelica matche zato pomaga pri koncentraciji in zbistritvi misli brez dodajanja nervozne energije, ki ji pogosto sledi po kavi. Matcha združuje moč povišanja energije, izgorevanje kalorij in razstrupljanja. Matcha čaj lahko uporabljate na sto in en način. Lahko ga pijete čisto naravnega, uporabljate za kuhanje, dodajanje svojim najljubšim smoothiejem in dodajate kot posebno sestavino sladicam, od piškotkov do tort. Matcha je tista skrivnostna sestavina, ki bo pustila goste navdušene. Starodavna tradicija transformirana v moderno življenje. Matcha ni samo zeleni čaj, je življenje, zdravje, sprostitev in užitek. S tem namenom jo tudi sami res z navdušenjem pogosto uporabljamo. Pa pojdimo k receptu za palačinke.

Recept za matcha palačinke:


Sestavine za 4 palačinke:

Sestavine za kremo:

  • 4 jušne žlice kokosovega jogurta
  • 2 jušni žlici mandljeve kreme (gosta krema kot sojina skuta – kupili smo jo v Kalčku)
  • 1 jušna žlica javorjevega sirupa
  • 1 zvrhana jušna žlica Kissa matcha latte mešanice ali čajna žlička 100% matche Beauty ali Basic

Priprava:

  1. Vse sestavine za palačinke zmiksamo v blenderju do gladke mase. Pustimo stati 3 minute.
  2. Segrejemo ponev in na njej stopimo pol čajne žličke kokosovega olja.
  3. Spečemo palačinke kot običajno.
  4. Medtem naredimo kremo. Vse sestavine z žlico dobro premešamo do gladkega, da dobimo lepo živo zeleno barvo.
  5. Palačinke namažemo s kremo in jih potresemo s koščki liofiliziranega sadja. Mi smo izbrali jagode zaradi lepega kontrasta barv.
  6. Poljubno jih zavijte v trikotnik ali običajno v rolico in uživajte v sladkanju.

Dober tek!

Recept pripravila: Maja Jeereb

Več o matchi smo napisali tukaj: https://www.mojezdravje.net/pozitivni-ucinki-pitja-zelenega-caja-matcha/


Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE