Ovsena kaša z vitaminom C

Ovseni kosmiči so zelo cenjena zdrava ovsena jed. Vsebujejo veliko vlaknin, zato so idealni pri shujševalnih dietah, poleg tega pa urejajo prebavo in spodbujajo izločanje vode. Čistijo debelo črevo, zato so odličen zajtrk za dobro prebavo in hkrati za več energije, saj so odličen vir kompleksnih ogljikovih hidratov. 
 
Veliko ljudi ne mara ovsenih kosmičev, ker so v svoji naravni različici brez okusa. A s par triki lahko že v 5 minutah skuhate okusen in zdrav zajtrk. Lahko jih pripravimo na različne načine: z okusom kakava, kokosa, kurkume ali sadja. Tokrat smo pripravili recept poln vitamina C.
 
Lepo oranžno barvo smo dobili z okusnim sadežim zmletim v prah – liofiliziranim rakitovcem. To jagodičevje sicer raste tudi pri nas, večinoma pa prihaja iz severnih držav, Finske in Kanade. V tradicionalni medicini se rakitovec uporablja za zmanjševanje maščobnih oblog v telesu, večanju spolne moči, spominski utrujenosti. Najbolj znan pa je po visoki vsebnosti vitamina C in kalija. Rakitovec je naraven in izjemno hranljiv dodatek, ki ga lahko pijete kot sok (vmešate ga v vodo in po želji sladkate), lahko ga dodate v kokosov jogurt ali obogatite ovseno kašo in sladice. Ima rahlo kiselkast okus, podobno kot druge vrste jagodičevja in izredno preseneti s svojo sončno oranžno barvo, kar zagotovo popestri raznovrstnost na zimskem krožniku.

Priznani zeliščar Alfred Vogel je v svoji knjigi zapisal, da če bi zbrali vse jagode rakitovca po svetu in jih predelali, bi zadostile potrebam po vitaminu C vsega človeštva.

 
Recept za ovseno kašo bogato z vitaminom C
 
 

 
Sestavine za 2 osebi:
 
Priprava:
 
  1. kozici zavremo vodo, dodamo ščepec soli.
  2. Vanjo stresemo kosmiče in jih kuhamo 1-2 minuti
  3. Počasi dolivamo rastlinsko mleko. Če je kaša pregosta, lahko dolijemo več rastlinskega mleka. 
  4. Sladkamo z datljevim sladkorjem ali eritritolom, po želji tudi ni potrebno sladkanje.
  5. Dodamo burbonsko vanilijo in cimet
  6. Po 3-5 minutah kuhanja odstavimo z ognja in vmešamo rakitovec, da dobimo lepo oranžno barvo.
  7. Predenemo v skodelici in okrasimo s koščki kakija ter dodatno potresemo z rakitovcem.
  8. Za sladkosnede: po želji pokapamo z javorjevim sirupom z okusom ingverja.
 
Dober tek!
Pripravila: Maja Jeereb
Slike: avtorske
Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE