Poletni napitki ali zajtrki “to-go” za aktivne

Zgodaj vstajate in nimate apetita, da bi pojedli zajtrk? Tudi meni se je to pogosto dogajalo. Predvsem med tednom, ko vstajam pred 6.uro in bi zjutraj rada opravila še jutranjo vadbo, pa mi drugega kot čaj ali kava v prvi uri po vstajanju do zdaj ni teknilo. Dokler se nisem odločila spremeniti te navade. Ker vem, da je bolje dan začeti z zajtrkom in na prazen želodec ne spiti samo kave, sem se odločila, da si bom na jutranjo aktivnost seboj vzela flaško sveže pripravljenega beljakovinskega smutija.

V hladilniku imam običajno vedno na zalogi 1 liter bio sojinega mleka, kakšno skodelico svežega jagodičevja (v času sezone) ali suhega jagodičevja, v omarici pa nikoli ne manjkajo 100% kakav, matcha čaj in Sunwarrior beljakovine. Pol napitka običajno spijem še preden grem od doma, polovico pa kasneje po vadbi. Pozna se na počutju, energiji in zadovoljstvu. Na prazen želodec jutro resnično ni enako kot če si privoščimo nekaj zdravega. Tako je tudi disciplina pri prehrani skozi cel dan mnogo lažja. Kasneje pa si seveda privoščim bolj konkreten polnovreden zdrav zajtrk.

Spodnji recepti ustrezajo približno 500 ml posameznega napitka. Vsak napitek ne vsebuje več kot 300 kcal. Če bi želeli povečati kaloričnost napitka, si lahko količino sadja povečate in dodate žlico semen ali oreščkov. Za posamezen napitek porabim manj kot 5 minut, tako, da so izgovori o pomanjkanju časa za pripravo čisto odveč. Poleg spodnjih sestavin za pripravo boste potrebovali še klasični mikser, blender ali palični mešalnik.

Smuti za koncentracijo z zelenim čajem

 • 2 dl tople vode
 • 1/2 čajne žličke (2 grama) zelenega 100% matcha čaja
 • 1 zvrhano čajno žličke (2 grama) zelenja v prahu Ormus Greens
 • 3 dl hladnega kokosovega mleka
 • 1 merica rastlinskih beljakovin Sunwarrior Warrior Blend, okus Natural

Najprej pripravimo matcha čaj. 2 dl vode segrejemo do 80 stopinj. Nato z bambusovo metlico ali leseno žličko vmešamo matcha čaj v topli vodi. Tako dobimo penasto teksturo zelenega čaja, ki ga lahko spijemo čisto samega. Jaz običajno naredim več čaja, da nekaj popijem toplega, preostalo polovico pa dodam beljakovinskemu napitku.

Nato v mešalnik damo vse ostale sestavine in mešamo pol minute. Postržemo v kozarcih ali prelijemo v stekleničko za na pot. Na koncu dodamo še nekaj svežih natrganih lističev poprove mete ter po želji še led. Napitek ima prijeten okus po zelenem čaju in meti, sladkanje ni potrebno, saj zelenje Ormus Greens že vsebuje stevijo. Več o matchi si preberite v prispevku tukaj.

Smuti antioksidant z jagodičevjem

 • 3 dl hladnega kokosovega ali bio sojinega mleka
 • 1 dl mlačne vodeBorovničev shake
 • 1/2 skodelice gozdnih ali ameriških borovnic
 • 1/2 skodelice drugega jagodičevja (maline, robide, rdeči ali ribez)
 • 1 čajna žlička indijskega trpotca (Psyllium)
 • 1 merica beljakovin Sunwarrior Classic Plus, okus vanilija

Vse naštete sestavine zmiskamo v mešalniku. Malo jagodičevja pustimo celega za na konec. Vse sestavine mešamo približno slabo minuto, nato postrežemo. Nalijemo v kozarce in čisto na koncu dodamo še nekaj jagod celega jagodičevja.

Če se vam mudi na trening ali v službo, ga lahko pretočite v stekleničko ali blender in odnesete seboj. Tudi to je bolje kot iti od doma s praznim želodcem in na prvi bencinski črpalki iskati kavico in rogljiček!

Če svežega jagodičevja nimate na zalogi, je zelo priročno suho liofilizirano jagodičevje, ki vam lahko pride prav tudi v času, ko ni sezone jagodičevja. Jaz običajno uporabim borovnice ali modro jagodičevje Biokia.

Čokoladno – pomarančni smuti za regeneracijo

 • 4 dl hladnega kokosovega ali bio sojinega mleka
 • 1 zvrhana čajna žlička 100% kakava v prahu
 • sok 2 pomaranč ali 1/2 banane ali 2 marelici
 • 1/2 čajne žličke cejlonskega cimeta in kardamoma v prahu
 • 1 čajna žlička indijskega trpotca (Psyllium)
 • 1 merica beljakovin Sunwarrior Classic Plus, okus čokolada

Iztisnemo sok 2 pomaranč na običajnem ročnem ožemalniku, da dobimo pomarančni sok. Nato v mešalnik nalijemo rastlinsko mleko in sok, dodamo ostale sestavine in mešamo približno 1 minuto. Če vam okus pomaranče ni všeč, lahko ta sadež izpustite ali ga zamenjate z banano, breskvijo, marelicami… Postrežemo hladno, lahko dodamo še kakšen orešček, na primer lešnike ali mandlje.

Uživajte!

Avtorica članka: Maja Jeereb, www.mojezdravje.net

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE