Probiotiki, kot jih še ne poznate

Kaj vse lahko najdete v dobrem prehranskem dopolnilu s probiotičnimi kulturami?

Po definiciji so probiotiki živi mikroorganizmi, ki ob zaužitju v zadostni količini dokazano ugodno učinkujejo na zdravje. Preprosteje so to tiste »dobre« in koristne bakterije, ki pomagajo pri vzdrževanju zdrave in optimalne črevesne mikrobiote in posledično črevesja. 

Med probiotiki najpogosteje najdemo mlečno kislinske bakterije iz rodu Lactobacillus iz Bifidobacterium, uporabljajo pa se tudi druge bakterije in kvasovke.  Probiotični mikroorganizmi so odporni proti želodčnemu soku in žolčnim kislinam, zato preživijo prehod skozi prebavila. Ko dosežejo debelo črevo, se tam namnožijo in blagodejno učinkujejo na zdravje. 

Probiotiki ne vplivajo samo na prebavo, ampak tudi na povečanje števila limfocitov, kar neposredno pomeni tudi krepitev imunskega sistema. Zavirajo razvoj tumorjev tako v črevesju kot tudi na drugih mestih našega organizma, kar je razvidno iz mnogih raziskav. Koristni so še za pospešitev obnove celic, ki pokrivajo notranjost črevesja.

IZBIRA USTREZNIH PROBIOTIKOV

Največkrat po probiotikih posegamo, ko nas pestijo prebavne težave: naj si bo to potovalna driska ali pa zaprtje, bolečine v trebuhu, napihnjenost … Porušena črevesna mikrobiota pa nastopi tudi po jemanju antibiotikov, saj se zmanjša tako prisotnost patogenih (škodljivih) bakterij, kot tudi črevesju koristnih bakterij. Nenazadnje pa probiotične bakterije vplivajo tudi na naš imunski sistem, saj približno 70 % celic imunskega sistem izvira prav iz črevesja. Z vnosom probiotikov v organizem se probiotične kulture začnejo pritrjevati na stene črevesja in razmnoževati ter na ta način ponovno vzpostavijo ravnovesje v prebavilih. Poleg probiotikov pa je pomembno tudi uživanje prebiotikov. Prebiotiki so snovi, ki služijo kot hrana za rast in aktivnost probiotičnih kultur. Topna prehranska vlaknina kot so pektine, beta-glukani … se nahaja v sadju, zelenjavi, ovsu in deluje kot prebiotik, poleg tega pa povečuje viskoznost črevesne vsebine in daje občutek sitosti. V procesu fermentacije prehranske vlaknine v črevesju pa se poveča tudi produkcija kraktoverižnih maščobnih kislin (KVMK), ki imajo na telo pozitivne učinke kot je npr. pomoč pri celjenju poškodovane sluznice prebavil.

Ko izbiramo probiotike, moramo biti pozorni, da bo prehransko dopolnilo vsebovalo naslednje podatke

 • podatek o rodu, vrsti in sevu bakterije (npr.: Bacillus subtilis DE111),
 • številčnost bakterij na odmerek (kapsulo),
 • navodila za uporabo.

Zavedati se še moramo, da med probiotiki obstajajo razlike, saj so npr. nekateri sevi bolj primerni za odpravo zaprtja, drugi pa so bolj koristni v primeru drisk ali drugih težav. Zato je pomembno, da pred nakupom preverimo, kakšno vlogo imajo probiotične kulture v izbranem dopolnilu.

Eno izmed prehranskih dopolnil, ki ustreza tem kriterijem, poleg tega pa vsebuje tudi vir prebiotikov in se ponaša z odlično formulacijo, je izdelek Sunwarriror probiotiki. Posebnost tega prehranskega dopolnila se skriva v premišljeni kombinaciji 3 vrst bakterij in enega kvasnega probiotičnega seva, prebiotične mešanice in patentirane formule Solarplast®, ki nudi podporo črevesju.

SESTAVA IN LASTNOSTI IZDELKA SUNWARRIOR PROBIOTIKI

BAKERIJSKI (PROBIOTIČNI) SEVI, PRIDOBLJENI IZ PRSTI: probiotični sevi so lahko pridobljeni iz različnih virov: fermentiranih živil, humanih prebavil, blata, materinega mleka ali pa iz prsti. Probiotiki, pridobljeni iz prsti, so bakterije, ki jih naravno najdemo v zemlji. Pomembna lastnost teh bakterij je, da so po svoji naravi odporne na zahtevne razmere v okolju in zato tudi brez težav preživijo prehod skozi prebavni trakt.

Ena najpogostejših vrst probiotikov, pridobljenih iz prsti, so bakterije rodu Bacillus, ki se že stoletja uporablja za fermentacijo živil. Obstaja več kot 100 vrst probiotikov, pridobljenih iz prsti. Tako kot v zemlji rastlinam pomagajo pri razgradnji različnih snovi, proizvodnji vitaminov in se borijo proti škodljivim organizmom, tako svoje delo opravljajo tudi v črevesju. Ker smo se ljudje skozi tisočletja z njimi razvijali, imajo lahko takšni probiotiki pomembno vlogo v našem mikrobiomu (skupnost mikrobov, ki živi v črevesju) in splošnem zdravju. Nekateri raziskave kažejo, da imajo lahko ti probiotiki naslednje pozitivne učinke na naš organizem: 

 • pomagajo pri izboljšanju delovanja imunskega sistema,
 • pomagajo pri regulaciji črevesne sestave (mikrobioma)
 • izboljšajo prebavo.

Vrste in sevi bakterij (kvasovke), ki se nahajajo v izdelku Sunwarrior probiotiki so:

 • Saccharomyces boulardii DBVPG 6763: ta probiotična kultura ne prihaja iz kraljestva živali, ampak iz kraljestva gliv, natančnejše kvasovk: ta kvasovka je odporna na antibiotike in je zato primerna pri zdravljenju prebavnih težav, ki lahko nastopijo po terapiji z antibiotiki, ko je črevesna mikrobiota okrnjena. Preprečuje rast patogenih organizmov, ob enem pa omogoča rast dobrih bifidobakterij. Priporoča se jo tudi kot pomoč pri zdravljenju driske. Z dotičnim sevom (S. boulardii DBVPG 6763) je bila narejena tudi študija, kjer so preučevali uporabo te probiotične kulture v primeru okužbe z bakterijo Clostridium difficile, ki velja za pogost zaplet pri uporabi antibiotikov. Rezultati te intervencijske študije so pokazali, da je sočasno uživanje probiotične kvasovke S. boulardii in antibiotikov delovalo pozitivno pri preprečevanju potencialne okužbe z bakterijo Clostridium difficile
 • Bacillus coagulans (SNZ 1969 in MTCC 5856): vrsta probiotične bakterije, ki je naravno odporna na vročino, ima sposobnost izboljšana absorpcije hranil, lahko pomaga pri zmanjševanju vnetja in lahko izboljša simptome artritisa. Ta vrsta bakterije proizvaja mlečno kislino: slednja velja za pomemben metabolit, ki podpira zdravje črevesja. V študijah se je sev MTCC 5856  med drugim izkazal za učinkovitega predvsem pri ljudeh s sindromom razdražljivega črevesja (IBS), ki se srečujejo z drisko, napihnjenostjo, bolečinami v trebuhu in simptomi depresije. Sev SNZ 1969 pa je bil preučevan kot podporna terapija pri bakterijskih vaginozah (BV), ki prizadene 10 –  30% žensk v razvitih državah. Trenutna priporočila za zdravljenje BV so peroralni ali vaginalni antibiotiki. Kljub zdravljenju pa podatki kažejo, da je možnost za ponovno okužbo v obdobju enega leta kar 60 %. V študiji se je B. coagulans v kombinaciji z antibiotiki izkazal za bolj učinkovitega (86,6 %) pri zdravljenju in zmanjševanju ponovitve vaginalnih okužb in simptomov, povezanih z BV, kot v primeru zdravljena samo z antibiotiki. Peroralno dopolnjevanje s probiotiki  se je izkazalo za učinkovit pristop pri zdravljenju BV. Smiselno je, da oralno zdravljenje traja dalj časa, saj je kljub prehodu probiotičnih sevov iz črevesja vaginalna rast laktobacilov dolgotrajnejša. Povrh vsega pa bi dalj časa trajajoča uporaba najverjetneje lahko omogočila nadzorovano sproščanje laktobacilov za preprečevanje ponovitve BV.
 • Bacillus subtilis (DE111®): ta probiotik podpira črevesne funkcije in spodbuja zdravje prebavil. Pravijo mu tudi ‘travnati’ bacil, saj je prisoten v prebavnem traktu krav (in tudi ljudi). Sev DE111 lahko pomaga pri zmanjšanju deleža telesne maščobe in vnetnih markerjev, poleg tega pa so v študiji še ugotovili, da lahko ta probiotik izboljša občasna zaprtja in/ali driske pri zdravih posameznikih.

SOLARPLAST®: je patentirana in encimatsko okrepljena formula, ki vsebuje ekstrakt špinače. Količina te formule v eni kapsuli izdelka Sunwarrior je enakovredna 10 skodelicam sveže špinače. Izolirani kloroplasti nudijo podporo prebavnemu sistemu, delujejo pomlajevalno (so zakladnica antioksidantov) in vsebujejo fotosintetske komplekse z visokimi koncentracijami t.i. energijskih molekul, kot so  ATP in ostale, ki sodelujejo kot koencimi pri celičnem metabolizmu (AMP, ADP, NAD, NADH, …).  Enimi prisotni v tej formulaciji  pa so (poleg že prej omenjenih snovi) ključni za regeneracijo številnih antioksidantov. 

Solarplast deluje na treh nivojih:

 • VARUJE telo pred stresom in prostimi radikali,
 • POPRAVLJA poškodbe na celičnem nivoju, ki so normalen del staranja in
 • OBNAVLJA delovanje telesnih beljakovin.

BREZVLAKNINSKA FAGNA PREBIOTIČNA MEŠANICA (PREFORPRO®): bakteriofagi (ali fagi) so bili preučevani kot potencialni modifikatorji mikrobov z namenom spodbujanja zdravja črevesja. Bakteriofagi so definirani kot virusi, ki se zajedajo v bakterijah in veljajo za najštevilnejše ter najbolj raznolike enote biosfere. Razširjeni so na območjih, ki jih naseljujejo gostiteljske bakterije: na primer v prsti in živalskem črevesju. Lahko se uporabljajo tudi kot možnost zdravljenja sevov številnih bakterij, ki so večkrat odporne proti antibiotikom. Pri fagih je bila tudi ugotovljena visoka stopnja specifičnosti do posameznih gostiteljev, kar pomeni, da so zelo koristni pri selektivnem zmanjšanju patogenih in provnetnih bakterij v mikrobiomu. 

Opravljena je bila tudi študija, kjer so udeleženci 28 dni uživali bakteriofage. Raziskovalci so opazili, da je uživanje zmanjšalo obremenitev telesa s fekalno bakterijo E. coli. Opazili so še, da uživanje fagov ni zmotilo že prisotne mikrobiote v črevesju posameznikov. Kljub temu pa so se določene populacije spremenile kot odziv na zdravljenje: vključno s povečanjem bakterij iz rodov Eubakerij, ki proizvajajo kratkoverižne maščobne kisline (KVMK), kot je butirat – ta nastane kot fermentacija vlaknin, ki jih bakterije uporabljajo kot vir energije. KVMK igrajo pomembno vlogo pri zdravju naših prebavil: varujejo celice našega črevesja in znižujejo ter preprečujejo vnetja. Vključene so tudi v uravnavanje hormonskega ravnovesja, ki je odgovorno za apetit in metabolizem glukoze. Poleg povečanja številčnosti določenih bakterij pa je bilo opazno tudi zmanjšanje bakterij, ki so zelo sorodne bakterijam Clostridium perfringens. Ta bakterija velja za pomembnega  povzročitelja zastrupitev s hrano: tvegano je predvsem toplotno obdelano meso in mesni proizvodi, ki se je prepočasi ohlajalo ali hranilo pri neustreznih temperaturah.

V izdelku Sunwarrior je uporabljena patentirana mešanica PreforPro® katere tarča je predvsem bakterija E. coli – ta fagna mešanica tako lahko pripomore k bolj optimalni črevesni mikrobioti, predvsem pri ljudeh, ki poročajo o občutkih nelagodja na področju prebavnega trakta. S to patentirano mešanico je bila opravljena tudi študija, kjer je 68 udeležencev 4 tedne uživalo fagno mešanico PreforPro® v kombinaciji s probiotiki. Raziskovalci so opazili izboljšanje v primeru vnetja prebavil in bolečin v debelem črevesu. Prav tako so v blatu udeležencev zaznali povečanje števila laktobacilov in mikrobnih vrst, ki proizvajajo KVMK. Na splošno ti rezultati kažejo, da lahko dodajanje fagne mešanice PreforPro®  spremeni ekologijo črevesja in tako poveča koristi uživanja probiotikov, ki vplivajo na zdravje prebavil.

Sunwarrior mešanica vsebuje 4 seve brezvlakninskih fagnih prebiotikov: kot ime ‘prebiotiki’ že pove so to snovi, ki za naš organizem niso prebavljive, ampak služijo kot hrana za našo črevesno mikrobioto. Fagni prebiotiki tako pripomorejo k boljšemu (tudi do 10-kratnemu) razrastu že obstoječe mikrobitote in tudi probiotičnih sevov, ki se nahajajo v tem izdelku.

 • PREŽIVIJO KISLO OKOLJE ŽELODCA: kot že omenjeno so probiotični sevi odporni na zahtevne razmere, v katerih se ti naravno nahajajo, in zato tudi preživijo prehod želodca vse do debelega črevesja. 
 • SHRANJEVANJE V HLADILNIKU NI POTREBNO: neproblematično je tudi shranjevanje tega izdelka, saj ne potrebuje nizkih temperatur za svojo obstojnost. Ker preživi zahtevne razmere prebavnega trakta, mu sobna temperatura ne povzroča nobenih težav.

Pripravila: Sara Krošelj, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane, študentka mag. programa Prehrana

Povzeto po: 

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE