Recept za popoln jutranji zimski booster

Vstani zgodaj, naredi pozdrav soncu in si vzemi 5 minut za jutranjo meditacijo, nato si privošči hranilen zajtrk. Spodnji recept je odličen za popestritev zimskih zajtrkov, ko običajno jemo ovsene tople kaše. Čeprav zima ni ravno čas za smutije, si lahko občasno privoščimo takšen hranilen zelen smuti in na tak način v svoj jedilnik dodamo več zelenih živil, kar nam bo pomagalo k več energije, boljši prebavi in krepitvi imunskega sistema.

Tropski smuti bogat s klorofilom in multivitamini. Osvežujoč, poln vitaminov in mineralov za zdrav začetek zimskega dne. Osnovna sestavina tega zimskega “boosterja” je listnati ali kodrolistnati ohrovt. Najbolj znana vrsta je kodrolistnati ohrovt; poznamo tudi listnatega – širokolistnati ali ozkolistnati ohrovt. Ima temno zelene liste, obstaja pa tudi sorta z vijoličnimi listi. Lahko ga jemo surovega ali kuhanega.

Ohrovt vsebuje zelo malo kalorij in obilico vlaknin. Ena sama skodelica ohrovta ima le 36 kalorij in 5 gramov vlaknin, kar je odlično za dobro prebavo. Vsebuje veliko pomembnih hranilnih snovi, vitaminov, folne kisline in magnezija. Ohrovt je  odlično zimsko superživilo za dober vid, lepo kožo, zdrave in trde kosti, dober imunski sistem, zdravo srce in ožilje, dobro kri, urejeno prebavo, vzdrževanje optimalne ravni holesterola, hidratacijo, primeren pa je tudi v času hujšanja. 

Za boljši okus in dodaten vir vitamina C v receptu poskrbita kivi in mango, za hidracijo pa kokosova voda.  Vir multivitaminov in beljakovin prispeva moringa, ki slovi kot najbolj hranilna rastlina na svetu, saj vsebuje kar 20 aminokislin, 46 antioksidantov, 36 protivnetnih sestavin in več kot 90 drugih hranil. Zaradi njenih bogatih hranilnih snovi jo imenujejo tudi »čudežno drevo«.

 SESTAVINE ZA SMOOTHIE:

  • skodelica manga (približno ½ svežega)
  • 2 manjša kivija, olupljena (ali 1 večji kivi)
  • 2 skodelici kodrolistnatega ali listnatega ohrovta
  • 1 banana
  • 1 skodelica kokosove vode (ali navadne vode)


BOOSTERJI KOT DODATEK ZA IMUNSKI SISTEM:

 PRIPRAVA:

  1. Operite in narežite mango in kivija. Operite kodrolistati ohrovt.
  2. Dodajte vse sestavine v blender
  3. Zmiksajte do kremastega smutija
  4. Uživajte!
Triki za pripravo:

 
TRIKI ZA PRIPRAVO:
 
Priprava manga, ohrovta in kivija: olupite kivi in mango, ohrovt pa le splaknite pod tekočo vodo in mu odstranite steblo (tega lahko uporabite za juho).
Zamrznjeni koščki narezanega manga so odlična alternativa svežemu mangu. Zamrznejo jih na vrhuncu zrelosti, kar pomeni, da je lahko njihova hranilna vrednost celo večja od svežega manga, ki ga kupite na policah trgovin (odvisno od kvalitete ponudbe trgovine)
 
Vrstni red: Dodajte sestavine v blender v naslednjem vrstnem redu: začnite s kokosovo vodo (ali vodo), nato dodajte ohrovt, lanena semena, moringo in matcho na koncu. Nato dodajte sveže ali zamrznjeno sadje. Na koncu lahko dodate kocko ledu (ker se blender segreje), da smuti ne bo topel.
 
Izbira blenderja/mikserja: če nimate zmogljivejšega blenderja, lahko smuti naredite tudi v čisto klasičnem mikserju, v tem primeru najprej zmiksajte ohrovt s kokosovo vodo, preden dodate ostale sestavine! To bo pomagalo, da boste dobili lepo kremasto teksturo.  
 
Gostota smutija: zmiksajte dokler ne dobite kremaste teksture. Vedno uporabite  le 1 vrsto zamrznjenega sadja ali namesto tega dodajte pest ledu. Smuti pojejte z žličko ali ga prestavite v skledico in naredite “bowlo”. Ker se prvi korak prebave prične v ustih, ko zalogaj hrane pomešamo s slino, je izredno pomembno, da tega pomembnega koraka ne preskočimo. Na smuti lahko potresete semena, granolo ali dodate nekaj koščkov sadja, da boste možganom dali signal “žvečenja”, da smuti jeste, ne pijete. Tako boste tudi dlje časa siti.
 
 
Več vsebin povezanih s tem prispevkom:
 

Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE