Košarica
V košarici ni izdelkov.
Recept za veganski kiš s šparglji

Recept za veganski kiš s šparglji

Ta veganska pita je zadnje čase moje najljubše kosilo, malica ali večerja. Jedla bi jo lahko kadarkoli v dnevu. Tako dobra, sočna, a hkrati brezgrešna, da si jo lahko privoščite tudi v času hujšanja. Ker vsebuje tofu, ki je odličen vir beljakovin in hkrati veliko zelenjave, jo zlahka vključite v vaš dietni jedilnik.

Recept za vegansko tofujevo-čičerikino pito s šparglji in porom

Pita je preprosta za pripravo, spečena pa v slabi uri.


Za 1 pito (pekač premera 28 cm) potrebujemo naslednje sestavine:

  • 300 g polnozrnate pirine moke
  • 100 g omegol ali alsan margarine
  • ščepec himalajske ali piranske soli
  • topla voda cca 0,5 dl

Priprava testa:

  1. V skledo dodamo pirino moko in sol, nato na moko s prsti nadrobimo prej zmehčano margarino.
  2. S čistimi rokami med prsti drobimo moko in margarino tako, da dobimo zrnasto teksturo (čisto mini grudice). Moko in margarino na rahlo manemo med rokami, da se ta v celoti prime moke in dobimo pripravljeno zmes primerno za pripravo testa.
  3. Nato dolijemo pol kozarca tople vode, najprej manj (da ne bo preveč) in z rokami zamesimo v hlebček. Dovolj je nekaj minut, da dobimo ravno pravšnji hlebček za testo.
  4. Hlebček ovijemo v prozorno folijo za živila in ga postavimo v hladilnik za eno uro.

Sestavine za nadev:

  • 1 zavojček eko tofuja brez dodatkov (200 – 240 g), kakršnega dobite v trgovini, če bo večja količina bo mase malenkost več
  • 1/2 skodelice ali 3 zvrhane jušne žlice kvasnih kosmičev (drobnih), ti dajo tak siru podoben okus
  • 1 jušna žlica olivnega olja
  • 1 jušna žlica limoninega soka
  • 1/2 čajne žličke česna v prahu
  • ščepec soli in popra
  • 1/2 čajne žličke pecilnega praška iz vinskega kamna
  • 3 jušne žliče čičerikine moke
  • 3 jušne žlice sojine smetane
  • 1 dl tople vode

Priprava nadeva:

  1. Vse sestavine damo v blender (mikser) in dobro zmiksamo v kremasto zmes.

Zelenjava:

  • na kolutke narežemo por in ga na hitro pokuhamo (3 minute)
  • na hitro (3 minute) pokhamo cele šparglje in jih narežemo. Nekaj pustimo celih.
  • po želji lahko dodamo baziliko in češnjev paradižnik

Priprava pite:

  1. Segrejemo pečico na 180 stopinj.
  2. Pekač za pito premažemo z maščobo nato nanj dodamo testo, ki ga s prsti pritiskamo na dno pekača dokler ni zapolnjen cel pekač do vrha robov
  3. Testo prešpikamo z vilicami, da dobi luknjice
  4. Testo damo v pečico in ga pečemo približno 10-15 minut, da dobi zlato rjavo barvo
  5. Ko je testo na pol pečeno, ga postavimo ven iz pečice in na še toplo testo vlijemo tofujevo kremo
  6. Na kremo pa porazdelimo kuhan por in narezane šparglje
  7. Okrasimo s celimi šparglji in po želji češnjevimi paradižniki in baziliko.
  8. Pito postavimo v pekač in pečemo približno 30 minut na 180 stopinj oziroma dokler ni zlato rumeno zapečena.
  9. Po želji lahko povrh potresemo s pinjolami ali domačimi zelišči z vrta.


Dober tek!

Pripravila: Maja Jeereb

Vir slik: https://yupitsvegan.com/vegan-quiche-tofu-chickpea/

Deli naprej....

Podobne objave

Z vami delimo prvi recept v seriji božanskih pečenih ovsenih kosmičev, ki jih lahko pričakujete na našem profilu v bližnji prihodnosti. Pri pečeni ovseni kaši gre za podobne sestavine kot pri klasičnih ovsenih kašah, le priprava in končni rezultat sta nekoliko drugačna. V kolikor te metode še niste preizkusili, vam toplo priporočamo spodnji recept za slastno beljakovinsko pečeno kašo z okusom bananinega kruha.
Ste že zasledili izraz “pumpkin spice”? Gre se za mešanico začimb, ki jo v tem delu leta v svoje napitke in sladice radi dodajajo predvsem v tujini. Na te hladne dni pri nas na veliko eksperimentiramo s toplimi napitki, ki prijetno pogrejejo v mrzlih jutrih, in zanimalo nas je, kako se bo aromatičen Sunwarrior kakav pomešal s to razvpito začimbno mešanico. Nas je okus prepričal, zate pa predlagam, da se prepričaš sam/a!
Maslo iz oreščkov prihaja v najmanj toliko okusih, kolikor vrst oreškov obstaja, načinov uporabe pa je še veliko več. Čas je, da poskusite še kaj drugega od arašidovega masla na kruhu! Minili so časi, ko smo poznali samo arašidovo maslo. Zdaj imamo na voljo mandljevo maslo, lešnikovo maslo, pa maslo iz indijskih oreščkov in celo maslo iz bučnih semen - kako vedeti, kako kar najbolje uporabiti vsakega izmed njih? Pogosto nam tudi zmanjka idej in domišljija ne seže dlje od tega, da ga namažemo na kruh ali kos sadja. Tu je 10 bolj svežih idej, kako uporabiti maslo iz oreščkov!

SLEDITE NAM NA...

MOŽNOSTI PLAČILA

MNENJA STRANK

.