Ta veganska pita je zadnje čase moje najljubše kosilo, malica ali večerja. Jedla bi jo lahko kadarkoli v dnevu. Tako dobra, sočna, a hkrati brezgrešna, da si jo lahko privoščite tudi v času hujšanja. Ker vsebuje tofu, ki je odličen vir beljakovin in hkrati veliko zelenjave, jo zlahka vključite v vaš dietni jedilnik.
Recept za vegansko tofujevo-čičerikino pito s šparglji in porom
Pita je preprosta za pripravo, spečena pa v slabi uri.

Za 1 pito (pekač premera 28 cm) potrebujemo naslednje sestavine:
- 300 g polnozrnate pirine moke
- 100 g omegol ali alsan margarine
- ščepec himalajske ali piranske soli
- topla voda cca 0,5 dl
Priprava testa:
- V skledo dodamo pirino moko in sol, nato na moko s prsti nadrobimo prej zmehčano margarino.
- S čistimi rokami med prsti drobimo moko in margarino tako, da dobimo zrnasto teksturo (čisto mini grudice). Moko in margarino na rahlo manemo med rokami, da se ta v celoti prime moke in dobimo pripravljeno zmes primerno za pripravo testa.
- Nato dolijemo pol kozarca tople vode, najprej manj (da ne bo preveč) in z rokami zamesimo v hlebček. Dovolj je nekaj minut, da dobimo ravno pravšnji hlebček za testo.
- Hlebček ovijemo v prozorno folijo za živila in ga postavimo v hladilnik za eno uro.
Sestavine za nadev:
- 1 zavojček eko tofuja brez dodatkov (200 – 240 g), kakršnega dobite v trgovini, če bo večja količina bo mase malenkost več
- 1/2 skodelice ali 3 zvrhane jušne žlice kvasnih kosmičev (drobnih), ti dajo tak siru podoben okus
- 1 jušna žlica olivnega olja
- 1 jušna žlica limoninega soka
- 1/2 čajne žličke česna v prahu
- ščepec soli in popra
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška iz vinskega kamna
- 3 jušne žliče čičerikine moke
- 3 jušne žlice sojine smetane
- 1 dl tople vode
Priprava nadeva:
- Vse sestavine damo v blender (mikser) in dobro zmiksamo v kremasto zmes.
Zelenjava:
- na kolutke narežemo por in ga na hitro pokuhamo (3 minute)
- na hitro (3 minute) pokhamo cele šparglje in jih narežemo. Nekaj pustimo celih.
- po želji lahko dodamo baziliko in češnjev paradižnik
Priprava pite:
- Segrejemo pečico na 180 stopinj.
- Pekač za pito premažemo z maščobo nato nanj dodamo testo, ki ga s prsti pritiskamo na dno pekača dokler ni zapolnjen cel pekač do vrha robov
- Testo prešpikamo z vilicami, da dobi luknjice
- Testo damo v pečico in ga pečemo približno 10-15 minut, da dobi zlato rjavo barvo
- Ko je testo na pol pečeno, ga postavimo ven iz pečice in na še toplo testo vlijemo tofujevo kremo
- Na kremo pa porazdelimo kuhan por in narezane šparglje
- Okrasimo s celimi šparglji in po želji češnjevimi paradižniki in baziliko.
- Pito postavimo v pekač in pečemo približno 30 minut na 180 stopinj oziroma dokler ni zlato rumeno zapečena.
- Po želji lahko povrh potresemo s pinjolami ali domačimi zelišči z vrta.

Dober tek!
Pripravila: Maja Jeereb
Vir slik: https://yupitsvegan.com/vegan-quiche-tofu-chickpea/
Izdelki, ki so uporabljeni v receptu