Vitamini pod drobnogledom – 1. del

Vitamini so majhne organske molekule, ki jih nujno potrebujemo za življenje, a jih ne moremo ustvarjati sami. To pomeni, da moramo vitamine v telo vnesti s hrano – ta pa postaja v današnjem svetu čedalje bolj osiromašena hranil. Prst je izčrpana zaradi prekomerne uporabe. Pesticidi uničujejo koristne mikroorganizme, ki rastlinam pomagajo pri absorpciji hranil. Gnojila se osredotočajo le na določene glavne elemente, ne vsebujejo pa elementov v sledovih, organskih molekul in pomembnih mikroorganizmov, ki so skupaj ključni za dobro prehranjenost rastlin. Nenazadnje, v naši hrani se že pojavljajo genetsko spremenjena živila, za katera še ne vemo, kako dolgoročno vplivajo na naše zdravje.

Procesirana hrana ne vsebuje vitaminov

Za povrh vsega našo hrano rafiniramo in procesiramo, da zdrži dlje in je bolj intenzivnega okusa. Pogosto vsebuje celo snovi, ki nas zasvojijo. S procesiranjem hrane jo oropamo vitalnih hranil, zato večina živil iz trgovine le še bežno spominja na pravo hrano, ki smo jo kot človeštvo jedli pred tisoč leti. Nič čudnega, da je tako zelo narastla pojavnost avtoimunih bolezni in alergij na hrano, debelost pa postaja eden glavnih zdravstvenih težav človeštva. Naša telesa ne prejmejo dovolj hranil, zato nas prosijo za vse več in več hrane – bolj kot količino hrane je v tem primeru potrebno povečati vnos vitaminov.

Sintetične oblike vitaminov

Vse to dobro vedo tudi prehranska podjetja, zato v laboratoriju ustvarijo poceni oblike vitaminov in jih dodajajo živilskim izdelkom ali pa iz njih ustvarijo multivitaminska dopolnila. Problem je, da niti ti sintetični vitamini niso tisto, kar potrebuje naše telo – enako velja za obogatena živila (na primer kosmiči z vitamini B, mleko z vitaminom D,…). Sintetične oblike vitaminov so cenejše za izdelavo in običajno tudi bolj stabilne. To pomeni, da lahko na policah stojijo več mesecev ali let, v živila se jih lahko dodaja  v večjih količinah, v multivitaminskih dopolnilih pa lahko ena sama tabletka vsebuje smešno visoke količine teh sintetičnih vitaminov. Takšne vitamine lahko industrija imenuje “naravne” – preprosto zato, ker sodobna znanost trdi, da so sintetični vitamini praktično identični tistim iz rastlinske hrane.

A sintetični proces izdelave niti približno ni enak procesom, ki jih za izdelavo  naravnih vitaminov uporabljajo rastline. Tudi končni rezultat je običajno spojina, ki ni popolnoma enaka kot oblika iz narave. Številne raziskave so pokazale, da takšni sintetični vitamini niso enako biodostopni, kar pomeni, da jih telo ne absorbira v enaki meri kot naravne oblike. Morda so sintetični vitamini po kemični strukturi res “praktično identični” naravnim, a jih telo ne prepozna kot take, bolj obremenjujejo ledvice in so pogosto lahko celo toksični.

Več o pravilni izbiri prehranskih dopolnil si preberite v tem prispevku.

VITAMIN C

Naravna oblika – Veliko tega vitamina se nahaja v citrusih, papriki, jagodičevju in večini drugega sadja ter zelenjave. V naravi pride vitamin C v paketu s flavonoidi in fitohranili, ki povečajo njegovo absorpcijo. Najvišje se med živili seže sadež camu camu. Rezultati analize opravljene na fakulteti za farmacijo v Ljubljani so pri dotičnem C vitaminu blagovne znamke Natural Earth pozakazali vsebnost vitamina C v vzorcu prehranskega dopolnila Camu camu: 493mg/ na 1g.

Sintetična oblika – Askorbinska kislina je izolirana iz gensko modificiranega koruznega sirupa, ki je hidrogeniran in procesiran z acetonom. Sintetična oblika ne vključuje flavonoidov in drugih fitohranil, ki bi omogočili njeno delovanje. 

VITAMIN D

Naravna oblika – Ker lahko vitamin D ustvarjamo sami, tehnično gledano ne gre za pravi vitamin. Gobe, kvasovke in lišaji sintetizirajo vitamin D, ko so izpostavljeni sončni svetlobi. Tudi ljudje. Že 20 minut dnevno na soncu zadošča, da pokrijemo svoje dnevne potrebe. Najbolj učinkovita oblika je vitamin D3, ki ga ustvarjamo v koži. Gobe in kvasovke običajno vsebujejo D2. 

Sintetična oblika – Znanstveniki oponašajo naravni process tako, da živalske maščobe obsevajo s svetlobo in tako spodbudijo sintezo vitamina D3. Običajno uporabljajo lanolin, voskasto snov iz ovčje kože. 

VITAMIN E

Naravna oblika – Vitamin E se pravzaprav nanaša na 8 različnih v maščobi topnih spojin. Vse delujejo kot antioksidanti, ki maščobe varujejo pred oksidacijo. Najbolj biološko aktivne oblike se nahajajo v žitaricah, semenih in rastlinskih oljih.

Sintetična oblika  – Sintetični dl-alfa tokoferol se pridobiva iz rafiniranih olj, trimetilidrokinona in izofitola. Njegova absorpcija je slaba, v tkivih pa ne ostane dolgo. Sintetično obliko namreč telo hitro odstrani iz telesa kot toksin ali neznano odpadno snov.

VITAMIN A

Naravna oblika – Vitamin A se v hrani pojavlja kot beta karoten, ki je predhodna oblika. Na prvi pogled se morda to zdi manj optimalno, a vitamin A je lahko v večjih količinah strupen. Uživanje v obliki beta karotena omogoča, da telo pretvori v vitamin A samo toliko kot potrebuje, ostalo pa izloči in tako prepreči škodo.

Sintetična oblika – Sintetična oblika vitamina A je retinil palmitate ali retinil acetat. Ta sintetična oblika se pridobiva z mešanjem ribjega ali palmovega olja z beta iononom. Palmovo olje je eden glavnih vzrokov za deforestacijo in izumiranje orangutanov. Beta ionon se pridobiva iz citrusov, acetona in kalcijevega oksida.

FOLNA KISLINA (VITAMIN B9)

Naravna oblika – Ta vitamin B skupine se v hrani nahaja kot folat in je zelo pomemben za sintezo in popravilo DNA. Še posebej pomembno je, da ga dovolj zaužijejo nosečnice. 

Sintetična oblika – Folna kislina je v sintetični obliki kristalne strukture in se ne absorbira zlahka. Pridobiva se iz naftnih derivatov, kislin in acetilena.

VITAMIN B12

Naravna oblika – Kobalamin B12 proizvajajo izključno mikroorganizmi, predvsem bakterije v prsti. Tudi v človeškem črevesju prebivajo bakterije, ki proizvajajo vitamin B12, a sinteza ni zadostna za pokritje potreb.

Sintetična oblika – Kobalt in cianid se fermentirata, da nastane cianokobalamin. Ta fermentacija je običajno bolj zakomplicirana kot bakterijska fermentacija, zato večina prehranski dopolnil vsebuje naravno obliko.

HOLIN

Naravna oblika – Holin se običajno uvršča med vitamin B skupine. Rastline ga združijo s fosfatom in je pomemben v celičnih membranah in za metabolizem maščob.

Sintetična oblika  – Holin klorid ali holing bitartrat se pridobiva iz etilena, amonijaka in klorovodikove kisline ali tartarske kisline. Ni vezan na fosfat.

VITAMIN K

Naravna oblika – Gre za pomemben vitamin, ki sodeluje v številnih metabolnih poteh in je ključen za strjevanje krvi. Najdemo ga v zelenolistni zelenjavi.

Sintetična oblika – Sintetična oblika vitamina K je menadion, ki se pridobiva iz ogljikovih derivatov in gensko modificiranega hidrogeniranega sojinega olja z uporabo klorovodikove kisline in niklja. Sintetična oblika je močno toksična in škoduje imunskemu sistemu.

Nadaljevanje o vitaminih skupine B v prispevku Vitamini 2. del

Napisala: Eva Žontar, uni dipl.biologinja in svetovalka za rastlinsko prehrano

Viri slik: americanbonehealth.org, washington.edu, flexactivesports.com

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE