Vitamini pod drobnogledom – 2. del

VITAMINI B-KOMPLEKS

V 1. delu smo pisali o vitaminih A, C, D, E in K. V tem delu pa se posvečamo vitaminom skupine B. Vitamini skupine B-kompleksa pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Pomanjkanje enega vitamina ali povečana potreba po njem povzroči povečano potrebo tudi po drugih iz te skupine. Ob znakih pomanjkanja kateregakoli vitamina iz te skupine moramo zato jemati ves B-kompleks. Več o pravilni izbiri prehranskih dopolnil si preberite v tem prispevku. V tem prispevku pa si lahko preberete razlike med naravno in sintetično obliko posameznih vitaminov.

VITAMIN B1

Naravna oblika – Tiamin ali vitamin B1 je vodotopni vitamin, ki ga ustvarjajo rastline in je vezan na fosfat. Med presnovo se vitamin B1 sprosti s pomočjo posebnih encimov, ki delujejo na fosfat.

Sintetična oblika – Tiamin mononitrat ali tiamin hidroklorid se pridobivata iz amonijaka, acetona ali klorovodikove kisline. Ta oblika vitamina B1 se veliko slabše absorbira, ker ni vezana na fosfat. Njena struktura je kristalna, drugače kot pri vitaminih iz rastlin – večina sintetičnih vitaminov ima kristalno strukturo, kristali pa lahko v našem krvnem obtoku povzročijo poškodbe in se kopičijo tam, kjer si jih ne želimo (na primer v sklepih).

VITAMIN B2

Naravna oblika – Riboflavin se zlahka absorbira, ostane v krvnem obtoku dolgo časa in ga lahko telo neposredno uporabi v številnih pomembnih encimih. 

Sintetična oblika – Sintetični riboflavin se pridobiva z acetno kislino in dušikom, ali pa z uporabo gensko spremenjenih bakterij in fermentacijo. Dokazano je, da se sintetični vitamin B1 slabše absorbira in ga telo hitro izloči prek urina kot toksin.

VITAMIN B3

Naravna oblika – Niacinamid ali nikotinamid je oblika vitamina B3, ki jo najdemo v hrani in ga običajno imenujemo niacin. Niacin ima lahko stranske učinke, a so ti minimalni, če ga uživamo prek rastlinske hrane. 

Sintetična oblika – Nikotinska kislina se pridobiva iz ogljika, amonija, kislin, 3-cianopiridina in formaldehida. Ta sintetična oblika se slabše absorbira in ima več neželenih stranskih učinkov.

VITAMIN B5

Naravna oblika – Pantrotenat je naravna oblika tega esencialnega vitamina B skupine.

Sintetična oblika – Pantotenska kislina se pridobiva z izobutiraldehidom in formaldehidom, ki tvorita kalcijevo ali natrijevo sol. Sintetična oblika se velikokrat uporablja zato, ker je bolj stabilna in imajo izdelki z njo daljši rok trajanja.

VITAMIN B6

Naravna oblika – Tako kot vitamin B1 je tudi piridoksin v rastlinah vezan na fosfat, da nastane piridoksal-fosfat. To je biološko aktivna oblika. Vsaka druga oblika vitamina B6 se mora pretvoriti v to fosfatno kombinacijo, da jo lahko telo uporabi.

Sintetična oblika – Piridoksin klorovodik izvira iz naftnega estra, klorovodikove kisline in formaldehida. Telo ga ne more absorbirati in uporabiti – še več, dokazano je bilo, da sintetična oblika ovira delovanje naravnega vitamina B6 v telesu. Ima tudi stranske učinke, ki se ne pojavijo pri naravni obliki.

VITAMIN B7

Naravna oblika – Biotin je vključen v celično rast, sintezo maščob in metabolizem. 

Sintetična oblika – Sintetični B7 se pridobiva iz fumarinske kisline.

FOLNA KISLINA (VITAMIN B9)

Naravna oblika – Ta vitamin B skupine se v hrani nahaja kot folat in je zelo pomemben za sintezo in popravilo DNA. Še posebej pomembno je, da ga dovolj zaužijejo nosečnice. 

Sintetična oblika – Folna kislina je v sintetični obliki kristalne strukture in se ne absorbira zlahka. Pridobiva se iz naftnih derivatov, kislin in acetilena.

VITAMIN B12

Naravna oblika – Kobalamin B12 proizvajajo izključno mikroorganizmi, predvsem bakterije v prsti. Tudi v človeškem črevesju prebivajo bakterije, ki proizvajajo vitamin B12, a sinteza ni zadostna za pokritje potreb.

Sintetična oblika – Kobalt in cianid se fermentirata, da nastane cianokobalamin. Ta fermentacija je običajno bolj zakomplicirana kot bakterijska fermentacija, zato večina prehranski dopolnil vsebuje naravno obliko.

Napisala: Eva Žontar, uni dipl.biologinja in svetovalka za rastlinsko prehrano

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE