3 alternative za navadni jogurt

Kaj storiti, če imate radi jogurt, pa navadni mlečni izdelki škodijo vaši prebavi ali pa ste alergični nanje? Na voljo je veliko različnih rastlinskih jogurtov, ki jih lahko uporabljate popolnoma enako. Preizkusite naslednje! 

SOJIN JOGURT

Sojin jogurt je še vedno najbolj pogosta alternativa za mlečni jogurt. Po teksturi in nevtralnem okusu se najbolj približa običajnemu jogurtu, pripravlja pa se ga iz sojinega mleka in aktivnih bakterijskih kultur – probiotikov (tako ga lahko pripravite tudi sami doma). Bogat je z rastlinskimi beljakovinami in zdravimi maščobami. 

KOKOSOV JOGURT

Jogurt iz kokosovega mleka je čedalje bolj priljubljena rastlinska različica jogurta. Odlikujeta ga bogat okus in zelo kremasta tekstura, ki je všeč večini ljudi. Odličen je kar sam, “na žlico” (lahko z dodatkom pravega kakava ali Sunwarrior beljakovin), v zajtrkih, smutijih ali v različnih receptih, kjer z njim zlahka nadomestite navadni jogurt.

Kokosov jogurt najdete tudi v hladilniku naše fizične trgovinice Superhrana. Po pošti ga žal ne pošiljamo zaradi rizika poškodbe med transportom, zato ga je možno kupiti le v naši maloprodajni trgovini. Trgovina se nahaja na naslovu Zaloška cesta 167 (blizu gostilne Jurman) – klik za lokacijo tukaj.

Če pa si želite narediti sami svoj domač kokosov ali sojin jogurt (iz samo 2 sestavin), kliknite za recept tukaj.

RIŽEV JOGURT

Bolj primeren za tiste, ki so alergični na sojo in jim ni všeč kokosov priokus kokosovega jogurta. Ima bolj nežen okus in je nekoliko bolj tekoč ter manj kremast kot sojin ali kokosov jogurt. Iz tega razloga se ga manj uporablja za nadomeščanje jogurta v receptih, je pa odličen dodatek kosmičem, granolam in smutijem. Vsebuje zelo malo maščob. 

Na trgu obstaja več različnih rastlinskih vrst jogurtov. Najboljši je zagotovo tisti, ki si ga boste naredili sami doma. Izdelujete ga lahko iz skoraj vsakega rastlinskega mleka in probiotikov. Tokrat smo predstavili najpogostejše alternative, ki jih boste zagotovo našli tudi v specializiranih ekoloških trgovinah. Naslednjič pa z vami delimo recept za domač jogurt iz oreščkov. 

Pri pripravi domačih rastlinskih jogurtov sledite receptu, ki sem ga objavila tukaj, vrsto rastlinskega mleka pa prilagotite po želji. Če želite bolj kremast in gost jogurt, uporabljajte gosto rastlinsko mleko (npr. v konzervi) al še bolje, če ga pripravite sami. 

Napisala: Eva Žontar, univ. dipl. biologinja in svetovalka za rastlinsko prehrano

Vir: https://www.livestrong.com/article/216709-vegan-alternatives-to-yogurt/

Slike: www.kokodairyfree.com; http://forealslife.com/blog/unsweetenedveganyogurt, https://www.mountainfeed.com

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE