3 ideje za kosilo na delu ali “lunchbox” z moringo

Če se tudi vam neprestano mudi in ne najdete časa za kvaliteten obrok med delom, je tukaj nekaj zanimivih idej za hitro, a hranljivo kosilo ali malico, ki jih lahko pripravite doma in pojeste na delovnem mestu v priročnih kozarcih ali posodicah.

V receptih sem izbrala beljakovinsko bogata živila, med njimi tudi moringo. Listi moringe so posušeni in nato zmleti v prah. Vsebujejo veliko vlaknin, beljakovin in antioksidantov, zato so odlični za dodajanje k jedem. Več lastnosti moringe in o njenih koristih lahko preberete v prispevku tukaj.

Moringa nam bo dala občutek sitosti in lahkosti za boljšo koncentracijo in bolj kvalitetno opravljanje dela. Spodaj vam ponujam 3 ideje za zdrave obroke za kosilo na delu, ki so bogati z vlakninami in beljakovinami. Potrebno bo le malce planiranja v naprej, da si boste obroke pripravili doma.

Hladna krompirjeva solata z mornigo in avokadom


Sestavine: 

  • 4 kuhani krompirji
  • 1 avokado
  • por ali čebula (narezana)
  • 1 skodelica solate ali rukole
  • 1-2 čajni žlički moringe v prahu
  • začimbe: koriander, sol, poper in bučna semena
  • bučna semena (po želji)
  • olivno olje in limonin sok (po želji) 

Priprava: 

  1. narežite krompir na kose
  2. zmiksajte avokado, moringo, poper in sol
  3. dodajte mešanico h krompirju in dodajte svežo solato, koriander in narezan por ali čebulo
  4. na koncu posujte z bučnimi semeni
  5. po želji dodajte mešanico oljčnega olja in limoninega soka

Tortilije z moringo in špinačo

Sestavine: 

  • 4 skodelice sveže mlade špinače
  • 1 skodelica koruzne moke
  • 1 jušna žlica moringe v prahu
  • 2 jušni žlici olivnega olja
  • ščepec soli
  • ½ skodelice tople vode
Nadev (različna zelenjava):
  • paprika
  • bučka
  • čebula
  • fižol edamame
  • redkvica
  • 1 jušna žlica olivnega olja
  • sol in poper 
Priprava:
  1. Najprej na pari skuhajte špinačo in jo zmiksajte. V srednje veliki skledi zmešajte moko in sol, nato dodajte špinačo, moringo in olivno olje.
  2. Počasi dodajajte toplo vodo dokler ne dobite čvrste teksture. Testo prerežite na 2-3 kose in ga pokrito postavite v hladilnik za 30 do 40 minut.
  3. Segrejte ponev in testo poteptajte po ponvi, da dobite čim tanjšo plast. Tortilijo pecite okoli 1 minuto, dokler ne postane zlato-rumene barve.
  4. Prepražite čebulo, bučke in papriko.
  5. Prepraženo zelenjavo zavijte v tortilijo in servirajte s filožom edamame in narezano redkvico. 
 
Sveža moringina solata
 

 
Sestavine: 
  • skodelica kuhanega rdečega fižola
  • 1 skodelica kodrolistantega ohrovta
  • 1 skodelica narezanega paradižnika
  • 1 skodelica narezane kumare
  • 1 skodelica narezane čebule
  • 2 stroka česna
  • 3 medjoul datlji (narezani na majhne koščke)
  • žlica črnih oliv
  • svež koriander
  • sol in poper
Za preliv:
  • 1 čajna žlica moringe v prahu
  • 1 strok česna
  • 1 dl limoninega soka
  • 3 jušne žlice olivnega olja 
Priprava: 
  1. vse sestavine narežite in postavite v posodo ter jih nežno premešajte.
  2. v ločeni posodi naredite preliv tako, da vse sestavine dobro premešate in prelijete čez solato. 
Solato lahko zapakirate tudi v kozarce s pokrovom, ki so praktični za prenašanje. Več idej za obroke na delovnem mestu najdete tukaj.
 
Dober tek!
Pripravila: Katarina Miklavc, dipl. inž. živilstva in prehrane, vir: Aduna.com
Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE