5 vikend sladkih receptov z avokadom

Nujno potrebujemo zdrave maščobe in avokado je eden najboljših načinov, da jih vnesemo v telo. Preberite, zakaj ga je dobro uživati in preizkusite recepte za 5 zdravih sladic, ki jih lahko pripravite med vikendom ali med tednom. Vsi recepti so primerni tudi za diabetike, saj ne vsebujejo nobenega dodanega sladkorja, le naravno prisotnega v sadju. Z vami delimo 5 idej kako uporabiti avokado v sladicah, osnova za recept pa je pri vseh enaka. 

Avokado je sadež z mnogimi koristnimi učinkovinami in odličnim okusom na 100 in 1 način!

Zakaj jesti avokado?

Avokado je poln esencialnih vitaminov in mineralov, kot so vitamin K, folna kislina, kalij, in vitamin B6. Hkrati vsebuje veliko vlaknin in zdravih enkrat nenasičenih maščob. Enkrat nenasičene maščobne kisline so srednjeverižne, večinoma v obliki oleinske kisline, ki znižuje krvni tlak, holesterol in preprečuje vnetne procese. Uživanje dobrih maščob iz avokada izboljša tudi zdravje kože, las, sklepov in krepi delovanje možganov ter izboljšuje razpoloženje.

Ne veste, kako v svojo prehrano vnesti več zdravih maščob?

Poskusite sladice zamenjati z eno od spodnjih idej. Navdušeni boste, kako okusne, kremaste in sladke so lahko sladice pripravljene iz avokada. 

Za osnovo pri pripravi spodnjih sladic vedno uporabljamo avokadov mousse, ki ga pripravimo iz osnovnih sestavin: zrelega avokada, sladila, ščepca soli in kvalitetnega 100% kakava (če imate radi manj slajši okus, izberite 100% presni kakav, če imate radi malenkost slajšega pa priporočamo kakav z datlji).

Namesto sladila (tekočega ali v prahu) lahko uporabite tudi banano. Je pa v primeru izbire kakava z datlji Tigers, že ta dovolj in dodatno sladilo ni potrebno.

Z dodatki pa popestrimo okus in pričaramo sladice v več različicah. 

Čokoladni mousse z malinami


Sestavine (za 1 osebo):

Priprava: avokado, banano in 1 dl vode zmešamo skupaj s kakavom. Nadevamo v skodelico in bogato obložimo z malinami in kokosovo moko. Ta obrok je lahko tudi odlična malica. Če jo želite spremeniti v še bolj sladko verzijo, jo okrasite s stepeno kokosovo smetano.

»Paleo jogurt« z oreščki


Sestavine (za 1 osebo):

  • 4 žlice narezanih najljubših oreščkov ali čokoladno granolo
  • osnova iz zgornjega recepta z 2-3 dl vode
  • sadje po želji

Priprava: osnovo za avokadov mousse iz 1. recepta zgoraj (lahko tudi brez kakava) zmešamo z mrzlo vodo do konsistence jogurta, kar nam služi kot pravi ne mlečni nadomestek jogurta. Dodamo oreščke, po želji sadje in uživamo.

Schwarzwald sladoled


Sestavine (za 2-3 osebe):

Priprava: dobro zamrznjeno sadje zmešamo v multipraktiku ali mešalniku. Za piko na i lahko pripravimo čokoladni preliv iz kokosovega olja, kakava in medu ali stopite čokoladne kapljice.

Beljakovinska kremna vroča čokolada

Popolna kremna čokoladna sladica v polnovredni različici.

Sestavine (za 1 večjo skodelico ali 2 manjši):

  • 1 mali zrel avokado ali polovica večjega
  • 1 jušna žlica 100-odstotnega kakava v prahu
  • 1 jušna žlica rastlinskih beljakovin Sunwarrior Classic Plus čokolada
  • 1 skodelica vroče vode
  • ščepec cimeta in burbonske vanilije v prahu
  • 1/2 ali 1 banana (po želji)

Priprava:

Olupljen avokado z malo vroče vode zmiksamo s paličnim mešalnikom ali blenderjem. Nato dodamo vse ostale sestavine in zmešamo še enkrat. Količino vode prilagajamo glede na to, kako gosto čokolado želimo. Banana je v receptu uporabljena kot najbolj polnovredna opcija za sladkanje, lahko pa jo nadomestite z datlji ali nerafiniranim agavinim sirupom ali medom. Sladilo lahko tudi izpustite, saj že sam avokado s kakavom, beljakovinami in vročo vodo poskrbi za poln okus.

V kolikor želite, da avokadova vroča čokolada služi kot samostojen obrok pa priporočam, da vključite še rastlinske beljakovine Sunwarrior Classic Plus okus čokolada, s katerimi boste povečali hranilno vrednost obroka, hkrati pa boste dlje časa siti. Povrhu lahko okrasite vročo čokolado z orehi ali brusnicami.

Priprava te božanske kremne poslastice je zagotovo hitrejša od instantne kupljene mešanice. Dodatna prednost je predvsem v tem, da so vse sestavine polnovredne in sladico lahko uživate brez slabe vesti.

Avokadova »nutela«


 

Pripravimo jo tako, da osnovi za avokadov mousse (iz prvega recepta zgoraj) primešamo mlete lešnike in uporabimo kot namaz za na kruh ali palačinke. Lahko pa vanjo pomakamo različno sadje, nanizano na palčke. Slastno in zelo enostavno. Video recept za avokadov mousse si lahko ogledate tudi na povezavi tukaj.

Še ena okusna sladica (brez čokolade) z obilico avokada in zelenega čaja matcha je na voljo na povezavi tukaj: Veganski matcha-avokado svilnat mousse. Želimo vam prijetno sladkanje!

Povzeto po: www.mojezdravje.net (avtorji receptov: Anja Pristavec, Maja Jeereb)

Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE