Naročite se na naše novice in prejmite kupon za

Bodite prvi, ki boste izvedeli za ekskluzivne akcijske popuste.

Recept za slivovo in breskovo pito brez glutena

Odličen recept za sočno, vegansko, poletno pito iz krhkega testa brez glutena iz sočnih sliv in rumenih breskev.

Slive spadajo med najbolj raziskane vrste sadja. Odkrili so, da vsebujejo veliko količino fitohranil, ki imajo izredno moč uničevanja škodljivih snovi v telesu, še posebno učinkovito pa ščitijo tako zelo dragocene možgane. Poleg tega so slive odličen vir vitaminov A in C, minerala kalija in vlaknin. Dokazano je, da telesu pomagajo, da lažje izkoristi železo. 

Breskve so bogate z vitaminom C, ki deluje kot močan antioksidant in prispeva k zaščiti kože pred sončnimi žarki ter nas hkrati pripravlja za hladnejše mesece, ko bomo potrebovali močnejši imunski sistem. Uživanje breskev ali nekatarin preprečuje zastajanje vode v telesu. Pomagajo nam čistiti ledvice in sečni mehur. V poletnem času so zato več kot dobrodošle za prečiščevanje organizma. Pripomorejo tudi k zmanjšanju slabokrvnosti in črevesnih obolenj.

Recept za slivovo in breskovo pito brez glutena


Za testo potrebujete:

  • 220 g ovsenih kosmičev brez glutena
  • 170 g mletih mandljev
  • 0,6 dl kokosove maščobe (olja)
  • pol čajne žličke nerafinirane soli
  • 3 jušne žlice kokosovega sladkorja
  • voda po občutku

Za nadev potrebujete:

  • 0,5 kg domačih zrelih sliv (prilagodite po želji)
  • 0,5 kg rumenih zrelih breskev  (prilagodite po želji)
  • sok 1 limone (po želji)
  • cejlonski cimet v prahu (dodajte količino po želji)
  • javorjev sirup (nekaj žlic zmešamo s cimetom)

Priprava:

  1. Ovsene kosmiče zmeljemo v gladko moko.
  2. Vse sestavine za testo zmešamo v veliki skledi in pregnetemo z rokami. Po občutku dodajamo vodo, da dobimo ravno prav gosto testo.
  3. Testo oblikujemo v kepo, ga zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1h počivati.
  4. Medtem pripravimo nadev: operemo in izkoščičimo slive in breskve, jih narežemo na tanke krhlje in pokapamo z limoninim sokom, da ne porjavijo. Količino sadja prilagodite okusu.
  5. V javorjev sirup vmešamo žličko ali dve cimeta v prahu in premešamo.
  6. Javorjev sirup s cimetom prelijemo po narezanih slivah in breskvah in dobro premešamo.
  7. Pekač za pito obložimo (premera približno 28 cm) s peki papirjem in nanj razporedimo testo. S prsti pritiskamo do robov, da dobimo gladko obliko.
  8. Prižgemo pečico na 175 stopinj.
  9. Na testo nadevamo sadje. Pito lahko zaključimo takoj, da so slive in breskve lepo vidne, če nam je ostalo kaj testa, pa jo lahko prekrijemo s trakovi testa.
  10. Postavimo v pečico in pečemo približno 45 minut (ali dlje po potrebi)
  11. Ohladimo in po želji potresemo z mandljevimi lističi.
  12. Postrezite toplo ali hladno. Dober tek in delite še s prijatelji.

Recept pripravila: Katarina Katanec, https://www.mojezdravje.net/slivova-pita-brez-glutena/

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE